Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
JEN TAK: U vody chutná
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
M. Krátký 5.12.2022 12:26Moje zkušenost s přípravou ryb čerstvě nalovených : je to už strašně dávno - bylo mi 8-12 let, když jsem měl od rodičů volnou ruku ve vaření na chatě - na mini ohništi ve stráni - zde : v zemi vyhrabaný kanál od ohniště a zakončený plotnou ze dvou litinových tálů ze starého sporáku a zakončeno komínkem z jedné plech roury půl metru dlouhé - na té plotne jsem vařil v hrnci pudink a pod dobroty a když to dohořívalo tak jsem do toho komínku zavěsil nasoleného a v oleji ( v másle ) tlouště a zavřel cihlou topeniště - po 10-15ti minutách delikatesa - příští rok mi bude 80, tak to zkusím znovu - krásný den |
![]() |
R. Polášek 5.12.2022 8:12Uzení v nějaké malé krabici je nesmysl, trefit to chuťově správně je složité a proces uzení je velmi nestálý. Když udit, tak udit dobře a to je možné pouze v dostatečně velké udírně s dostatečnou dávkou suroviny, masa, ryb atd na uzení. A když už tady máme uzení a v předchozích dílech jsou grundle, případně se diskutuje o uzení všelijakých drobných plevelných ryb, tak podle mne má dost smysl udit právě takové drobné rybky. Ty rybky se nejdřív musí naložit do laku, aby se prosolily a kostičky v nich zkřehly a ptom udit. A jinak na uzení jsou dobré tučné ryby. Třeba z levnějších tolstolobik, potom kapr chytaný v čistých jezerech, který se nemusí zbavovat hladověním bahnité chuti jako vánoční kapři a tudíž má v mase obvykle dost tuku, potom třeba sumec nebo úhoř... |
![]() |
M. Pecina 5.12.2022 7:32Nejlepší je udělat rybu na másle. Jen ji předtím lehce posolit a posypat kmínem, nic víc není potřeba. A úplně nejlepší je to samozřejmě v pekáčku v troubě než na pánvi; Máslo dát na ryby a mírně podlít... |
![]() |
H. Kotaz 5.12.2022 7:59Ano. K uzeným rybám nesmí chybět slivovice. |

