Neviditelný pes

JEN TAK: Syrečkové recepty

22.9.2022

Jenže jak bych ty smradlavé syrečky jedl? Nejlepší by bylo vrazit si dva prsty do nosu, co to jde nejhlouběji. Ale to by se mi pak blbě jedlo. Máte-li celou dlaň před hubou, dost těžko do ní nacpete ještě sousto syrečku. Podržel jsem si tedy nozdry prsty z venku – hele, teď mě napadlo – mají nozdry taky lidi anebo jen koně? Fakt nevím. Ale v tom zápachu to bylo jedno.

Ovšem chlap drží slovo. Zvláště když se dívá na svoji lásku nejmilejší, jezinku jednu, mající v očích výraz, který lze jen těžko popsat, ale jde dobře pochopit. A já ho chápal.

Nabodl jsem na vidličku kousek té proklatě žluté hmoty s mazlavým povrchem a s bělejším středem a vložil ji do úst. To bylo zajímavý – venku to smrdělo víc než vevnitř?!!! Pro jistotu jsem ukousl kousek měkkého chleba s máslem... Přátelé, měkký chleba s máslem, ten český chleba, co ho ve Francii nechtěl ani pes a na Balkáně od něj znechuceně odběhly i slepice, ten já miluju! Ani nepotřebuji nic jiného. Jen měkký chléb s máslem a ukousnout malé sousto...

Huš! Nazpátek k syrečkům. Žvýkal jsem, žvýkal, zápach zapařených nohou byl všude kolem mne, protože přátelé se přidali a cpali se syrečkama jak zjednaní. Jak je to známo z ukázek a zkušeností z požívání různých omamných poživatin, za chvíli už je všem všechno jedno. Kolem dokola se rozhostilo nábožné, skoro by se dalo říci obluzené ticho, všude byl klid a mír a v břiše pohoda. Já jsem pojídal syrečky! Já osobně a přikusoval jsem k nim voňavý chléb a zapíjel to chlazeným mlékem.

No, přátelé... VYNIKAJÍCÍ.

Tedy smrad děsnej, to jo, ale jídlo je to úžasný. Ta orgie chutí na jazyku, ten silný a zároveň jemný dopad na chuťové kanálky, ta mazlivá rozplývavost. Úžasné. Tedy až na ten puch, jak již bylo řečeno. Ovšem, nic není úplně dokonalé, že.

Od té doby jsem už nikdy žádný syrečky nevyhodil. A jak jsem se osmělil, dokonce jsem si dal i syrečky utřené s cibulí, i smažené syrečky v hospodě, a tak jsme se všichni, co se týče syrečků, usmířili.

Moje žena, já, Pavel, jeho žena i ty syrečky. A od té doby jsme věrní přátelé, jako Amis a Amil. Ti by to pochopili, tu společnou náklonnost k sýrům. I smradlavým. Vždyť to byli Francouzi. A Francouz bez sejra? To není žádný Francouz.

Ovšem co se ti žabožrouti vytahují, he? Každý Čech – Moraváky zahrnuji taky –bez lásky k syrečku není žádný vlastenec.

Takže nejprve seženeme měkký chléb. Máslo, pokud možno

„nedělní“, solené taky není k zahození, otevřeme balíček olomouckých syrečků, pěkně uleželých a dáme se do toho.

Nejprve chléb nakrájíme...

Anebo abychom si ty syrečky vůbec, ty vůně a chuť, užili, uděláme s nimi tohle:

Bleskurychlá pomazánka

Suroviny:

100 g tvarůžků

100 g tvrdého sýra

2 natvrdo vařená vejce

100 g měkkého salámu

100–150 g tatarské omáčky

sůl a pepř

Příloha: čerstvý nejlépe bílý chléb, francouzské bagety, malé bagetky případně slané sušenky a vždy pivo.

Postup přípravy:

Vejce a salám nakrájíme velmi nadrobno. Vejce můžeme připravit protlačením přes ocelovou síťku v rámečku, jaká se prodává na výrobu bramborových hranolků. Tvarůžky a sýr nastrouháme nebo umeleme – píše se v kuchařkách. (V životě se mi nepovedlo je nastrouhat, vždycky jsem je nějak krájel a drtil.) Promícháme s tatarskou omáčkou, dle chuti osolíme a okořeníme a necháme v chladu rozležet.

Místo tatarské omáčky můžeme použít majolku s nadrobno nakrájenou sladkokyselou okurkou a jemně nakrájenou sladkou cibulí, která se u nás už prodává.

Rozhuda pro pravé chlapy

250 g měkkého tvarohu

200 g tvarůžků

100-200 ml mléka

50 g másla

1 cibule

sůl

pálivá paprika – může být i uzená

pepř

Příloha: čerstvý chléb a pivo

Postup přípravy:

Tvaroh utřeme s máslem, přidáme mléko a našleháme směs vidličkou do pěny. Přidáme nastrouhané tvarůžky, jemně nakrájenou cibuli, koření a podle chuti osolíme a opaprikujeme. Mažeme na chléb s máslem nebo na slané sušenky.

Na slané sušenky řešené jako jednohubky můžeme na vrstvu rozhudy položit jedno zrnko hroznového vína.

Podáváme jako přílohu k vínu nebo pivu.

Tvarůžky s broskvemi

Suroviny:

4 půlky okapaných kompotovaných broskví

100 g kuřecího masa

100 g olomouckých tvarůžků

bílý jogurt

majonéza

Příloha: chléb, pečivo

Postup přípravy:

Maso a sýr pokrájíme na kostky, smícháme s bílým jogurtem a majonézou, osolíme, lehce opepříme. Vytvoříme na talířích z hotové směsi kopečky a nahoru dáme vždy jednu půlku broskve. Pak ozdobíme třeba nakládanými stroužky kompotovaných mandarinek, můžeme ozdobit petrželkou. A pro velký efekt uděláme nahoře kopeček z neslazené šlehačky a podáváme.

Máte-li chuť experimentovat, a pokud vám tvarůžky s kompotovanými broskvemi budou chutnat, zkuste je udělat s kompotovanými meruňkami. Na kopeček směsi položíme vždy dvě půlky meruňky, dále šlehačku a nahoru jednu kandovanou třešeň. Nejlépe kandovanou cukrem, do kterého přidáme rum.

Koně vrané tety z Hané s lepenicí

8 koleček olomouckých tvarůžků

4 plátky salámu

tuk na smažení

Na těstíčko (trojobal)

1 vejce

2 lžíce mléka nebo smetany

hladká mouka

strouhanka

Na lepenici

1/2 kg oloupaných brambor

1/2 kg kysaného zelí

lžíce tuku (nejlépe sádla)

1 větší cibule

2 lžíce mléka

sůl

Postup přípravy:

Mezi dvě kolečka tvarůžků vložíme jeden plátek salámu, zpevníme párátkem. Obalíme jako řízek nebo jen v těstíčku a usmažíme dozlatova.

Příprava lepenice:

Rozmačkané uvařené brambory přelijeme vroucím mlékem a vymícháme v kaši. Oloupanou cibulku nakrájíme nadrobno, osmahneme na tuku. Mezitím vložíme do hrnce 2/3 dávky překrájeného kysaného zelí, může být i sterilované a krátce podusíme. Podušené zelí spolu se zbývající částí zelí a cibulkou vmícháme do kaše. Koně vrané (osmažené tvarůžky můžeme pokapat citronovou šťávou.

A kdyby nám náhodou lepenice zbyla, protože by se někdo nad obyčejným jídlem ošklíbal, zaradujeme se v duchu a pak si k ní osmahneme cibulku a dáme kus uzeného a už se zase máme nezdravě, ale dobře!

Václav Vlk st.

Pokud vás vyprávění a recepty zaujaly, mám ještě posledních pár kusů na skladě pro Vás s výjimečnou cenou. Objednat můžete na kaiserova@jonathanlivingston.cz

Cena 100 Kč +70 Kč poštovné, pokud zaplatíte dopředu. Na dobírku 100 Kč+120 Kč poštovné. Bohužel pošta nám podražila.



zpět na článek