Neviditelný pes

JEN TAK: Svíčková není ze svíček

29.10.2022

Nejprve je však něco předeslat. Svíčková pečeně se může dělat z pravé svíčkové – tedy z tak nazvaného kusu masa, ale je to skoro škoda. Existuje mnoho možností, jak pravou hovězí „svíčkovou“ připravit lépe. Nebo s větším efektem. Proto se také následující recept nazývá „svíčková pečeně“! Na slovu „pečeně“ je důraz.

Základem je dobré zadní hovězí maso. I když... Jak ví každý fajnšmekr, nemusí to být ausgerechnet jak říkají Rakušáci, zrovna hovězí. K té omáčce, protože ona je základem chutě a vůně celého jídla, můžeme servírovat také jiné maso. Třeba dobře uleželé kančí anebo jelení, i srnčí není k zahození. A zajíc nebo králík, ti jsou k tomu úplně báječný! Pokaždé to bude mít o fous jiný šmak, ale o to přeci jde, ne?

Pokud vám lékař předepsal, že máte jíst jen bílé maso, třeba slepice a tak, tak se nejdřív dojděte optat nějakého jiného doktora, jestli to není jen vykládání takové té mantry, co automaticky nařizují lékaři pacientům: „A teď musíte… bla, bla bla…,“ což dělá doktorům náramně dobře. Takže si zjistěte, zda z nějakého vážného důvodu skutečně nesmíte jíst tmavé maso. Pokud začne doktor, často paní doktorka blábolit cosi o tom, že tmavé maso je většinou daleko hůře stravitelné a bílé maso je …bla, bla, bla…, klidně to nechte jít kolem sebe. Máte-li dost odvahy, zeptejte se dotyčného moudra v bílém plášti, jestli ví, kolik mají v sobě antibiotik a růstových hormonů dovážená supermarketová kuřata a jestli to náhodou není daleko nezdravější, a pak se tiše vytraťte.

Tyhle doktorské „medy“ jeden můj přítel, nebudu Egona jmenovat že, má obzvláště v oblibě. A jednou, když přešel čas „her a malin nezralých“ a přišel věk, kdy po pravdě každý druhý může říci: „Tu mně bolí, tu mně píchá, tu mně něco štosuje,“ vychutnal si jednoho takového doktora. Božský lékař, protože mnozí z nich si myslí, že když nejsou náhodou bohové, tak stojí jistě vysoko nad běžnou lidskou cháskou, se zastavil u přítelova nemocničního lůžka.

„Musíte také změnit životosprávu,“ děl moudře doktor – lékař. „Například kouření...“
„Nikdy jsem nekouřil,“ ozvalo se z lůžka.
„Ééé, tedy,“ zamrmlal felčar „ééé alkohol.“
„Jsem už léta abstinent“ utnul jej drzý pacient.
„Nóó,“ trochu už nervózně pokračoval obílený veleduch, „měl byste trošku zhubnout.“
„Tu tloušťku mám z tý nemoci, říkal to pan docent,“ odvětil už naprosto zpupný pacoš.
„Takže, éé, nóo, éé, uvidíme se zítra,“ pravil studovaný šaman a odkvačil. Pacient se zavrtěl na lůžku a vychutnával si pocit dobře odvedené práce.

Přežírat se a jíst skutečně škodlivé věci člověk nemá. Ovšem pokud jste si jen přečetli v nějakém tom „in“ časopise, že se nemá jíst vůbec žádné hovězí, ale jen špagety a když maso, tak vy, požírači mrtvol – sděleno autorem pejorativně – jezte jen kuřata, krůty a podobně, nečtěte to dál a vykašlete se na takové různé blbosti. A buď si kupujte jiný časopis, do kterého potí svoje duševní objevy jiná redaktorka anebo si v duchu, máte-li na to věk, probírejte, co všechno už prohlašovali různí vědátoři a redaktoři za zaručeně zdraví škodlivé.

Za mého mládí to byly třeba rajčata – to, když soudruhům vždycky shnila všechna zelenina cestou vlakem z Bulharska, takže celý dorazily jenom melouny. Pak, když jsme se přestali kámošit s Číňanama, zase bylo škodlivé sádlo, co bývalo mňamový v čínskejch vepřovejch konzervách – dneska je prý naopak zase děsně zdravé.

Moc škodlivá byla prý jednu dobu káva, a naopak byl úžasně zdravý gruzínský čaj.…, aj, aj, aj, to už jsme za ta léta ale slyšeli pitomostí.

Takže doporučuji, takhle nějak to berte. Ale pokud z nějakého skutečného důvodu nesmíte tmavé maso, udělejte si tuhle svíčkovou s krůtíma prsama, taky to není špatné.

Václav Vlk st.

Pokud vás vyprávění a recepty zaujaly, mám ještě posledních pár kusů na skladě pro Vás s výjimečnou cenou. Objednat můžete na kaiserova@jonathanlivingston.cz.

Cena 100 Kč + 70 Kč poštovné, pokud zaplatíte dopředu. Na dobírku 100 Kč + 120 Kč poštovné. Bohužel pošta nám podražila.



zpět na článek