Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996
9.2.2023 | Svátek má Apolena
Diskuse k článku
JEN TAK: Svíčková není ze svíček
Nejprve je však něco předeslat. Svíčková pečeně se může dělat z pravé svíčkové – tedy z tak nazvaného kusu masa, ale je to skoro škoda. Existuje mnoho možností, jak pravou hovězí „svíčkovou“ připravit lépe. Nebo s větším efektem. Proto se také následující recept nazývá „svíčková pečeně“! Na slovu „pečeně“ je důraz.
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
E. Novotny 29.10.2022 15:07Pojmenování svíčková souvisí s masem, zmíněnému masu pod hřbetem se říká svíčková nebo také svíčka. To má dvě vysvětlení a každé úplně jiné. Podle jedné teorie jde o výraz z řeznického slangu. Poblíž tohoto nejlepšího hovězího se prý nachází hodně loje, tedy tuku, z něhož se kdysi dělaly svíčky. Druhá teorie pak mluví o středověké cechovní povinnosti – řezníkům cechovní pravidla přikazovala zahájit podzimní období podvečerní a večerní práce slavnostní večeří pro své tovaryše. Ta večeře se měla konat při svíčkách a měla se při ní podávat hovězí pečeně z masa pod hřbetem, takže se jí říkalo pečeně při svíčkách nebo svíčková pečeně. |

