9.2.2023 | Svátek má Apolena


Diskuse k článku

JEN TAK: Svíčková není ze svíček

Nejprve je však něco předeslat. Svíčková pečeně se může dělat z pravé svíčkové – tedy z tak nazvaného kusu masa, ale je to skoro škoda. Existuje mnoho možností, jak pravou hovězí „svíčkovou“ připravit lépe. Nebo s větším efektem. Proto se také následující recept nazývá „svíčková pečeně“! Na slovu „pečeně“ je důraz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Novotny 29.10.2022 15:07

Pojmenování svíčková souvisí s masem, zmíněnému masu pod hřbetem se říká svíčková nebo také svíčka.

To má dvě vysvětlení a každé úplně jiné. Podle jedné teorie jde o výraz z řeznického slangu. Poblíž tohoto nejlepšího hovězího se prý nachází hodně loje, tedy tuku, z něhož se kdysi dělaly svíčky.

Druhá teorie pak mluví o středověké cechovní povinnosti – řezníkům cechovní pravidla přikazovala zahájit podzimní období podvečerní a večerní práce slavnostní večeří pro své tovaryše. Ta večeře

se měla konat při svíčkách a měla se při ní podávat hovězí pečeně z masa pod hřbetem, takže se jí říkalo pečeně při svíčkách nebo svíčková pečeně.