25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

JEN TAK: Svíčková není ze svíček

Nejprve je však něco předeslat. Svíčková pečeně se může dělat z pravé svíčkové – tedy z tak nazvaného kusu masa, ale je to skoro škoda. Existuje mnoho možností, jak pravou hovězí „svíčkovou“ připravit lépe. Nebo s větším efektem. Proto se také následující recept nazývá „svíčková pečeně“! Na slovu „pečeně“ je důraz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 30.10.2022 10:14

Ke svíčkové jsem získal nepřekonatelný odpor ve školní jídelně - tuhé flaksaté maso ze zasloužilé dojnice poražené těsně před přirozenou smrtí stářím, řídká vlažná omáčka nevalné chuti, co smetanu neviděla ani zdálky a vlažný, byť jen lehce okoralý knedlík tvořily kombinaci obtížně poživatelnou.

Až dlouho po tom jsem díky své tchýni, excelentní kuchařce, budiž jí země lehká, vzal svíčkovou na milost poznav, jakou kulinářskou rozkoš může svíčková skýtat. A naučila vytvořit tento božský pokrm i svou dceru, díky čemuž si mohu dopřát slastí svíčkové i dnes.

V. Mokrý 30.10.2022 11:09

Kdo umí, ten umí - platí u každého pokrmu/jídla.

E. Novotny 30.10.2022 17:20

Měli jstě špatnou školní jidlenu. My zas as tak ne. Vařily tam maminky mých spolužáků a to dobře. Mám na ní celkem dobře vzpomínky až na játrovou omáčku nebo něco podobného pajšlu, tu jsem nesnášela. Tam už se hodně projevovala ta fin. nedostatečnost. Náhrady bez chutí a bez espritu.

Zato dukátové buchtičky v pátek, nebo plněné ovocné knedlíky (přesně ty, ktere jsem nedávno tady zatratila, pane Vlku ;) byla jedničková záležitost. Svíčkovou jsme často neměli, nebyly peníze, ale bešamelové omáčky všeho druhu fakt celkem ušlý.Sem tam byly i řízky s bramb. salátem a taky na celkem slušné úrovni. Nebo smažený květák a tak...

E. Novotny 29.10.2022 15:07

Pojmenování svíčková souvisí s masem, zmíněnému masu pod hřbetem se říká svíčková nebo také svíčka.

To má dvě vysvětlení a každé úplně jiné. Podle jedné teorie jde o výraz z řeznického slangu. Poblíž tohoto nejlepšího hovězího se prý nachází hodně loje, tedy tuku, z něhož se kdysi dělaly svíčky.

Druhá teorie pak mluví o středověké cechovní povinnosti – řezníkům cechovní pravidla přikazovala zahájit podzimní období podvečerní a večerní práce slavnostní večeří pro své tovaryše. Ta večeře

se měla konat při svíčkách a měla se při ní podávat hovězí pečeně z masa pod hřbetem, takže se jí říkalo pečeně při svíčkách nebo svíčková pečeně.

J. Lukavsky 29.10.2022 8:21

"Svíčková není ze svíček" prý to vzniklo tak, že když mist chtěl aby tovaryši pracovali "postarbeit" tak jim musel vypravit hostimu při svících. J.L. end

J. Lukavsky 29.10.2022 8:21

mistr ... už nějak šilhám

E. Novotny 29.10.2022 1:42

Svíčková je geniální vynález. Mohu s hrdosti říct, že kdykoliv jsem ji vařila tady, tak se se sousedi sbíhali. Voní na velkou dálku a voní úžasné.