19.4.2024 | Svátek má Rostislav


JEN TAK: Sobáš je slovensky svatba

19.11.2022

Už jako kluk jsem miloval jídla dle dietologů a poradců správné výživy nevhodná, ba co dím, zavrženíhodná. Ovšem na pořádné slovenské dědině se nedělá sobáš v „nejakej reštaurácii“, ale doma a pro hodně hostů. Čehož jsem se už jako „malý chalan“ rád zúčastňoval. A tak se podávala třeba:

Sobášnice

Což já si pro sebe poněkud krkolomně překládám jako „svatebnice“, protože ač to mnozí zapomněli, slovenský „sobáš“ je česky „svatba“. Pokud by si ovšem tuhle chutnou krmi dali v „sobášný deň“ ženich a nevěsta, doporučuji raději celou svatební noc vášnivě protančit! Protože zelí a fazole... Ovšem, je to dóóóbrý!!!

Potřebujeme:

500 g kysaného zelí

200 g fazolí,

400 g uzeného bůčku

1/2 l mléka,

70 g hladké mouky,

Sůl

Pepř

bobkový list

polévkové koření

Příprava:

Fazole namočíme přes noc do vody a pak je dáme vařit. Když jsou fazole už měkčí, přidáme maso a vaříme společně. Zelí uvaříme zvlášť. Uvařené maso vyjmeme, fazole smícháme se zelím a polévku zahustíme moukou rozmíchanou v mléce. Společně povaříme, dochutíme solí, pepřem a kořením a přidáme na kostičky nakrájené maso. Také je možno dochutit po balkánském způsobu sladkou červenou paprikou.
Stupavské roštěnky jsou původem ze Stupavy, ležící v polovině cesty mezi moravskou hranicí a Bratislavou. Tím je řečeno vše podstatné.

Potřebujeme:

900 g roštěnky,

150 g vařeného uzeného bůčku

50 g hl. mouky

100 g slaniny,

150 g cibule

300 g kysaného zelí

80 g vepřového sádla

250 g kysané smetany (12 %)

Sůl

Pepř

kmín

Roštěnky naklepeme, osolíme a okořeníme. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu a bůček na kostky a opražíme na sádle. Přidáme okapané zelí a podusíme. Touto směsí naplníme roštěnky, svineme je a přeložíme na vymaštěný pekáč. Maso podlijeme a podusíme.

Měkké závitky vyjmeme, výpek zaprášíme moukou, zalijeme smetanou a omáčku povaříme. Stupavské roštěnky podáváme s rýží.

Nitranský vepřový řízek

Potřebujeme:

750 g vepřové kýty,

120 g trvanlivého salámu, nebo klobásy

150 g měkkého taveného sýra

Olej

sůl

Těstíčko na obalování:

750 g brambor,

100 g hladké mouky

2 vejce

1 dl mléka

2 stroužky česneku

majoránka

sůl

pepř

Příprava:

Z masa nakrájíme menší řízky (2 kusy na jednu porci), naklepeme a osolíme. Tence pokrájený salám rozložíme na řízky, potřeme sýrem, přeložíme v půlce a okraje sklepneme. Můžeme sešpendlit párátky anebo jehličkami používanými na závitky. Obalíme v bramborovém těstíčku a pomalu smažíme, aby se řízky dobře propekly. Podáváme s bramborovou kaší.

Strapačky se zelím

Potřebujeme:
1 kg syrových brambor
200 g hrubé mouky
200 g hladké mouky
cibuli
kysané zelí
sůl
pepř

Brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli odstát. Potom slijeme přebytečnou vodu, přidáme sůl, pepř, mouky a vše dobře promícháme. Těsto protlačíme přes hrubé struhadlo do vařící osolené vody. Strapačky lehce promícháme, aby se nepřichytily ke dnu, a vaříme asi 10 minut. Mezitím osmahneme nakrájenou cibuli a podusíme na ní doměkka zelí. Hotové strapačky cedníkem vylovíme, necháme okapat a promícháme se zelím.

Pokud máme něco proti vyloženě nemasovému jídlu, můžeme si strapačky vylepšit uzeným bůčkem, slaninou anebo klobáskou. Stačí tak 150 g nařezat na malé kousky, případně trochu osmažit na sádle a vmíchat do směsi.
Václav Vlk st.

Pokud vás vyprávění a recepty zaujaly, mám ještě posledních pár kusů na skladě pro Vás s výjimečnou cenou. Objednat můžete na kaiserova@jonathanlivingston.cz
Cena 100 Kč +70 Kč poštovné, pokud zaplatíte dopředu. Na dobírku 100 Kč+120 Kč poštovné. Bohužel pošta nám podražila.