Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996JEN TAK: Sobáš je slovensky svatba
Už jako kluk jsem miloval jídla dle dietologů a poradců správné výživy nevhodná, ba co dím, zavrženíhodná. Ovšem na pořádné slovenské dědině se nedělá sobáš v „nejakej reštaurácii“, ale doma a pro hodně hostů. Čehož jsem se už jako „malý chalan“ rád zúčastňoval. A tak se podávala třeba:
Sobášnice
Což já si pro sebe poněkud krkolomně překládám jako „svatebnice“, protože ač to mnozí zapomněli, slovenský „sobáš“ je česky „svatba“. Pokud by si ovšem tuhle chutnou krmi dali v „sobášný deň“ ženich a nevěsta, doporučuji raději celou svatební noc vášnivě protančit! Protože zelí a fazole... Ovšem, je to dóóóbrý!!!
Potřebujeme:
500 g kysaného zelí
200 g fazolí,
400 g uzeného bůčku
1/2 l mléka,
70 g hladké mouky,
Sůl
Pepř
bobkový list
polévkové koření
Příprava:
Fazole namočíme přes noc do vody a pak je dáme vařit. Když jsou fazole už měkčí, přidáme maso a vaříme společně. Zelí uvaříme zvlášť. Uvařené maso vyjmeme, fazole smícháme se zelím a polévku zahustíme moukou rozmíchanou v mléce. Společně povaříme, dochutíme solí, pepřem a kořením a přidáme na kostičky nakrájené maso. Také je možno dochutit po balkánském způsobu sladkou červenou paprikou.
Stupavské roštěnky jsou původem ze Stupavy, ležící v polovině cesty mezi moravskou hranicí a Bratislavou. Tím je řečeno vše podstatné.
Potřebujeme:
900 g roštěnky,
150 g vařeného uzeného bůčku
50 g hl. mouky
100 g slaniny,
150 g cibule
300 g kysaného zelí
80 g vepřového sádla
250 g kysané smetany (12 %)
Sůl
Pepř
kmín
Roštěnky naklepeme, osolíme a okořeníme. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu a bůček na kostky a opražíme na sádle. Přidáme okapané zelí a podusíme. Touto směsí naplníme roštěnky, svineme je a přeložíme na vymaštěný pekáč. Maso podlijeme a podusíme.
Měkké závitky vyjmeme, výpek zaprášíme moukou, zalijeme smetanou a omáčku povaříme. Stupavské roštěnky podáváme s rýží.
Nitranský vepřový řízek
Potřebujeme:
750 g vepřové kýty,
120 g trvanlivého salámu, nebo klobásy
150 g měkkého taveného sýra
Olej
sůl
Těstíčko na obalování:
750 g brambor,
100 g hladké mouky
2 vejce
1 dl mléka
2 stroužky česneku
majoránka
sůl
pepř
Příprava:
Z masa nakrájíme menší řízky (2 kusy na jednu porci), naklepeme a osolíme. Tence pokrájený salám rozložíme na řízky, potřeme sýrem, přeložíme v půlce a okraje sklepneme. Můžeme sešpendlit párátky anebo jehličkami používanými na závitky. Obalíme v bramborovém těstíčku a pomalu smažíme, aby se řízky dobře propekly. Podáváme s bramborovou kaší.
Strapačky se zelím
Potřebujeme:
1 kg syrových brambor
200 g hrubé mouky
200 g hladké mouky
cibuli
kysané zelí
sůl
pepř
Brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli odstát. Potom slijeme přebytečnou vodu, přidáme sůl, pepř, mouky a vše dobře promícháme. Těsto protlačíme přes hrubé struhadlo do vařící osolené vody. Strapačky lehce promícháme, aby se nepřichytily ke dnu, a vaříme asi 10 minut. Mezitím osmahneme nakrájenou cibuli a podusíme na ní doměkka zelí. Hotové strapačky cedníkem vylovíme, necháme okapat a promícháme se zelím.
Pokud máme něco proti vyloženě nemasovému jídlu, můžeme si strapačky vylepšit uzeným bůčkem, slaninou anebo klobáskou. Stačí tak 150 g nařezat na malé kousky, případně trochu osmažit na sádle a vmíchat do směsi.
Václav Vlk st.
Pokud vás vyprávění a recepty zaujaly, mám ještě posledních pár kusů na skladě pro Vás s výjimečnou cenou. Objednat můžete na kaiserova@jonathanlivingston.cz
Cena 100 Kč +70 Kč poštovné, pokud zaplatíte dopředu. Na dobírku 100 Kč+120 Kč poštovné. Bohužel pošta nám podražila.