9.2.2023 | Svátek má Apolena


Diskuse k článku

JEN TAK: „Pržena ryba“ na Balkáně

Pstruzi, které jsme to léto na Vysočině jedli, byli pochopitelně vykuchaní. Že se ryby vždycky před jídlem kuchají, není tak samozřejmé, jak by se na první pohled zdálo. Na Balkáně se dělají pražené rybičky, takové maličké, říká se jim bulharsky „pržena ryba“, a chorvatsky „pržena riba“. U nás je kdysi prodávaly v hospodách pod správným „českým“ názvem „grundle“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 24.11.2022 8:36

Mřenky to nebudou prakticky nikde. Mřenky jsou samotářské ryby které se navíc obtížně chytají, protože většinou jen "skáčou" po dně.

Grundle budou skoro všude nějaké drobné rybičky žijící v hejnech a snadno se množící. U nás by to mohly být v běžných vodních tocích střevle. Jsou sice chráněné, ale v čistých vodách jich je dost. V malých vodních nádržích a malých vodních tocích, případně v malochovech by to možná mohly být invazivní střevličky východní, proti jiným drobným rybám se velmi rychle množí a údajně dokážou vegetovat i v poměrně malých nádržkách. Akorát prý mají silnější kosti než jiné drobné ryby, to by ale mělo silnějším pražením jít eliminovat.

Jinak vcelku a bez kuchání se ještě produkují baltické šproty. Vybrané a vyuzené baltické šproty jsou dost lahůdka.

H. Kotaz 24.11.2022 9:05

Pokud jsou z pobaltských republik.

H. Kotaz 24.11.2022 6:11

Tam se drží tradice. V ČR chtějí mnohde světový, tak " kuchtí " cizí pokrmy/kuchyně, místo aby vařili tradiční českou kuchyni, aby cizinci čuměli.

Jako Češi v cizině.

V. Bartl 24.11.2022 4:35

tohle jsou potřebné zprávy. Doufám, že to sem fedrujete zdarma.

A. Bytova 24.11.2022 14:00

A ta závist, teta moje, ta si se mnou postrkuje ....