Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
JEN TAK: Polívka jej grunt a maso je špunt
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
H. Kotaz 6.12.2022 22:07
|
![]() |
H. Kotaz 6.12.2022 22:07
|
![]() |
H. Kotaz 6.12.2022 22:06
|
![]() |
R. Polášek 6.12.2022 20:58Protože tehdy lidi neměli soukromá auta a pokud měli, tak s nimi v zimě, až na hodně velké papaláše nebo podivíny, nejezdili. Takže mimo průtahy vesnicemi a městy, kde musely projet autobusy s pracujícími a náklaďáky socialistických podniků mohly ostatní cesty zůstávat neprotažené celé dny. Dneska musí protahovat prakticky všechny silnice a nonstop, protože tak 6 - 8 lidí z deseti jezdí denně do práce svými auty, a to i v zimě. |
![]() |
R. Polášek 6.12.2022 20:52Za mých začátků už desítka stála tuším 1,80 a dvanáctka 2 koruny. A začalo to dost rychle zdražovat. Byli jsme ze školy na praxi v Karborundu Benátky nad Jizerou, jako student chemie jsem tam u stroje lisoval řezací kotouče, jiní studenti se sbíječkou. A tam do fabrické kantýny vozili sudy s obyčejnou desítkou nebo 12 . "Osmičku" z toho dělali tím, že nějaká piva odpustili a potom sud dopustili obyčejnou vodou. Podle toho, jaké zrovna měli "oko", tak ta osmička byla silná. V letních prázdninových vedrech byla obvykle silná dost. |
![]() |
R. Polášek 6.12.2022 20:45Tak ono to rozšířené jídlo bude nejspíš dáno konkrétní dobou a její bohatostí. Troufám si odhadnout, že ta polívka byla v době popisované autorem rozšířena proto, protože ty kolena, řízky a další flákoty masa byly přísně sledované pomalu na kusy, aby místo u strávníků neskončily v taškách zaměstnanců. zatímco odřezky masa a hlavně ten sós, který z ohřívaných kusů odkapával, evidovaný nebyl a společně s příslušným zahušťováním polévky dával těm řeznickým kuchařům poměrně velkou volnost. A taky co si budeme povídat, i polívka z hodně odpadních surovin, která je vystydlá třeba i dost hnus, jak je příslušně osolená, trošku opepřená a opaprikovaná atd a hlavně příslušne teplá je velká lahoda. Která zaplní břicho a dodá i díky tomu teplu energii na práci. |
![]() |
J. Jurax 6.12.2022 16:49No jo no, ale zas nemusí jít spát hned po televizních novinách, aby do čtyř do rána naspala svých osm hodin ... :-) |
![]() |
M. Sláma 6.12.2022 15:29Nojo, no - za první republiky byl na krámě nápis "Řezník" a vevnitř bylo maso, za bolševika byl na krámě nápis "Maso" a vevnitř byl řezník ... |
![]() |
R. Dubravský 6.12.2022 12:50Takové řeznictví / bufet dodnes existuje například v Praze na rohu ulic Budějovická a Za Zelenou liškou. Další skanzen je ve stanici metra Opatov. |
![]() |
L. Písařík 6.12.2022 12:08v Železárnách v Hrádku u Rokycan tekla osmička Plzeň za 1,1 Kčs, jezdili jsme tam opravovat Siemensmartinské pece v 50tých letech a pamatuji i Sklárny Lenora, kde jedna dívčice s basou pendlovala mezi sklárnou a hospodou, protože skláři, kteří u horké pece ručné foukali sklo, museli doplňovat tekutiny. A nemyslím, že bylo tehdy víc pracovních úrazů, aspoň mezi našimi lidmi na opravách martinek nepamatuji ani jeden. |
![]() |
I. Pávek 6.12.2022 8:51
|
![]() |
H. Kotaz 6.12.2022 6:50A v zimě byly silnice protažené, už před těmi prvními autobusovými spoji. Tedy většinově - na rozdíl od současnosti, dlouhé. |
![]() |
H. Kotaz 6.12.2022 6:47A od učení - hutě/horké provozy, se pilo pivo 7°, nyní dělávají 8°. Což je nyní zakázané. |
![]() |
H. Kotaz 6.12.2022 6:42Samozřejmě že ne na všech úřadech a v pátek, to stejně většinou nemají úřední den. |
![]() |
H. Kotaz 6.12.2022 6:41Úřednictva je, že mohou klidně dělat na 2směny a nemusí to být do 22"00, stačilo by do 19 - 20:00h. |
![]() |
H. Kotaz 6.12.2022 6:38Tak jest, na tom jsme vyrostli - tedy většinou my vidláci. |
![]() |
M. Krátký 6.12.2022 6:14Jo, zase hezké - a podobný folklór byl o 1,5 km blíže středu a to přímo v řeznictví na Palmovce - každý den dopoledne jsme tam "svačili" ta samá jídla i my v montérkách z Výzkumného ústavu obráběcích strojů a obrábění na Žertvách 24 - dobré ráno všem |
![]() |
H. Rybnická 6.12.2022 1:28Jasně. Jenže jako zákazník kohokoli bych za své nemalé peníze očekávala (vynikající) služby úředníků i třeba ve 14. 45. A vlastně také třeba v 17.00 hodin. A určitě ne v 6.00 hodin ráno. |
![]() |
B. Liborek 6.12.2022 1:08Super. Jen k té pracovní době. Vstávalo se mi sice blbě ve 4, vlakem na Novou Huť s dvěma přestupy ale ve tři jsem byl doma. Když v 90tých letech zvedli mzdy, tak jsem jezdil s kolegy autem ,vstával před pátou a byl doma ve 14:30. Moje dcera, která maká v kanclu u kompu od 8-16:30 by to brala. Když přijede po páté autem domů, do čeho většího se asi může navečer pustit? |

