6.12.2022 | Svátek má Mikuláš


Diskuse k článku

JEN TAK : Nóbl žranice (2)

Po jednáních v Čechách s českými firmami projevili pánové zájem o to poobědvat ve vyhlášené restauraci plzeňského pivovaru. Marně jsem nabízel, že vím o několika vynikajících zařízeních, kde se podává množství různého mletého, ba i naklíčeného zrna, a to včetně šlupek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Novotny 4.9.2022 1:08

https://slavnostichrestu.cz/

E. Novotny 4.9.2022 1:27

Je tam i dost skvělých chřestových receptů.

J. David 3.9.2022 11:20

Nu, za mého mládí měli vynikající špargl v Plzni v hotelu Slovan. S máslíčkem a jemnou osmaženou strouhankou. Ač masožravec/všežravec, huba se mi leskla vegetariánsky.

H. Rybnická 3.9.2022 10:49

V rodině se zachovaly dvě kuchařské knihy z první poloviny minulého století. Jedna z nich pochází z péra Franze Ruhma (1896-1966) , legendárního rakouského kuchaře (Grandhotel Wien, Wiener Rathauskeller), další dvou neméně významných rakouských mistrů tohoto cechu. V jedné počítám celkem 16 receptů, v další 8 na úpravu chřestu. Přípravě šparglu jak doporučuje pan autor se říká „a la polonaise“ dá se tak připravovat i jiná zelenina. Moc dobrá je ostatně chřestová polévka.

A to hlavní: Ten špargl se prý dovážel do Vídně císaři pánu a lepší společnosti z jižní nebo střední Moravy. Myslím že se hovořilo o Ivanovicích

L. Severa 3.9.2022 11:46

Ivančicích.

H. Rybnická 3.9.2022 13:03

Super. Víte o tom více?

E. Novotny 4.9.2022 0:32

Já jen to, že jsem se v Ivančicích narodila a chřest nám rostl přímo ped domem. :-)

M. Pecina 3.9.2022 9:42

Za mne nejlepší je zelený chřest omýt, ulámat tvrdé konce, opepřit, osolit, po třech výhoncích omotat slaninou (1 - 2 plátky), potřít olejem a upéct v troubě nebo na grilu (cca 180 °C, 15 - 20 minut).

T. Novy 3.9.2022 3:48

Přiznám se bez mučení, bílý špargl po německém způsobu s holandskou omáčkou a bramborem si dám maximálně jednou za rok, v sezóně, abych neurazil.

Zato zelený osmahnutý křupavý asparagus z asijských restaurací je moje oblíbená příloha.

Máme to holt každý jinak a to je dobře. ;-D