Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
JEN TAK: Někdo jí koně, někdo psy a jiní ústřice
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M. Krátký 7.11.2022 20:23K chovu nutrií a konzumaci jejich masa : v roce 1965 jsem se přiženil do rodiny s osmi dětmi ve středním posázaví pod zříceninou hradu Zbořený Kostelec. Zapojil jsem se tam do všech činností, z nichž chov nutrií byl myšlen vážně. Chovali jsme cca 10 kusů na chov a protože byly velmi plodné ( průměrně cca 10-12 ks mladejch ) tak to byla celkem honička - a co s masem tak jsem to zkusil já sám a už to jelo šíleným tempem samo smažené, na řízky, na guláš atd - samé delikatesy. Ale ten chov se nevyplácel, protože výkup byl neseriozní - za pár korun. Takže jsme si z těch kožek nechali ušít čepice a podobné módní zboží a chov jsme zrušili. Celkový stav byl tehdy kolem sta kusů a nevyplatil se ani náhodou |
R. Polášek 6.11.2022 10:57Asi byla nějaká JZD, kde se rozhodli chovat ve velkém nutrie na kožešiny. A když už to udělali, tak potom museli taky automaticky, jako druhotný produkt dávat maso těch porážených nutrií do tehdejší dostribuční sítě prodejn masných výrobků a podobně. Pamatuji si, že párkrát jsem ke konci socíku viděl maso nutrie v běžné nabídce v nějaké Masně a to poměrně levně. Ale než jsem se odhodlal ho koupit a vyzkoušet, zmizelo. Tehdy jsme taky doma měli dost králičího amsa z vlastního chovu, tak ani nebyl zvláštní důvod další podobné maso kupovat. Dneska by možná byl zajímavý bobr, pokud by zabloudil na zahradu a tam byl poražen. Mělo by to být taky kvalitní podobné maso, pečený bobří ocas byl prý vyhlášená lahůdka a bobří sádlo se kdysi používalo jako výborný domáci léčebný prostředek na všelijaké odřeniny , rány a spáleniny. |
R. Polášek 6.11.2022 10:46Ruští zajatci jsou prý moc tuzí, nemejou se a smrdí. Ale červi a obecně hmyz je něco jiného, ty asi časem pojídat budeme. Ono totiž hmyzáci mají některé nedoceněné produkční vlastnosti. Například ryby v akvakulturách, mají li prosperovat a dobře růst, tak ty některé hodně ceněné ryby vyžadují v krmení vysoký obsah bílkovin, tuků a rovnou oněch ceněným omega mastných kyselin, aby je maso z těch chovaných ryb mohlo taky obsahovat a bylo tak zdravé. Napřklad prakticky všechny lososovité ryby, nebo jeseteři atd Donedávna se to řešilo tak, že se krmivo pro tyto ryby vyrábělo z neupotřebitelných nebo málo ceněných plodů moře a z jejich odpadů, získávaných rybáří při zpracovávání výlovů mořských ryb. Jenže tohoto zdroje je jen omezené množství. Zachytil jsem nedávno, že se pro krmení ryb v takových akvakulturách může využít právě produkce z těch hmyzáků, protože ti umí poměrně snadno a hromadně, vyprodukovat žádané bílkobiny a tuky z nebílkovinných krmiv. Například mouční červi to umí vyrobit z krmného nebo jinak málo kvalitního obilí. Takže momentálně to vypadá, ž i když zatím ne ještě přímo, konzumujeme hmyzáky už nepřímo skrz některé chované ryby. |
V. Mokrý 5.11.2022 17:39
|
M. Hoblík 5.11.2022 16:58Jíst se dá opravdu ledacos! Ale rozum velí: "nežer červy, zkažené maso a děti nepřátel!" Jenom aby ten zdravý rozum vydržel a EU nás nenutila pojídat ruské zajatce... |
V. Mokrý 5.11.2022 16:47No, neviditelná ruka trhu a hlavně " ochránci " zvířat, se po " sametu " postarali o likvidaci tohoto odvětví ekonomiky - firma KARA / kožichy, atd. . |
P. Sura 5.11.2022 15:12A já se těšil, že jsem našel souseda .... |
P. Sura 5.11.2022 15:11Ano především na kožišinu, jenže zase to bolševik nezvládl, nedokázal vykoupit všechny odchované kožky, tak se chov lidem přestal vyplácet a z nutrií se postupně stal invazivní druh. Zrovna před měsícem mi jedna vlezla do rybníka. Ale pejsek-hrdina ji zakousl. |
V. Mokrý 5.11.2022 12:36region Kutnohorsko/Kolínsko |
V. Mokrý 5.11.2022 12:35Nutrii jsem nejedl i když je prý lepší než králík. Před sametem jí snad někde v jídelnách podávali jako dietní jídlo - ale to byla chována především na kožešinu. |
A. Koukolík 5.11.2022 12:23A mimochodem, ještě v osmdesátých letech v televizním pořadu Luďka Nekudy "Sešlost" zpíval Peterka a spol. : "Pročpak jásá v Pardubicích celá rodina? Protože se blíží taxis, bude konina." |
A. Koukolík 5.11.2022 12:21No jistě, za mých mladých let, konina a koňský salám to byly delikatesy!!! |
V. Mokrý 5.11.2022 11:57Italové |
P. Sura 5.11.2022 11:55A mám Tě Kotaz ! Znám Konibar, já su z Ovenecké mezi Brouka a babka a Stromovkou (proti Splendidu). A na konci bolševika tam měli taky nutrie. Řikali tomu "bobřík". |
V. Mokrý 5.11.2022 11:07No, I talové si vozí koně na maso z Polska - pořád. |
R. Polášek 5.11.2022 10:00V době studia jsem našel v Pardubících řeznictví s prodejem výsekového masa. Prodávali tam końský salám, levný a velice chutný. Dost často jsem ho tehdy kupoval. Jinak ať ti angličané nekecají, že nejedí koně! S tím, kolik tam mají různých dostihů a kolik koní. Nikomu přece nemůžou namluvit, že až ti koně odejdou, že je všechny zahrabou někde do země pod náhrobek. A dávat je do kafilérky, aby ty koně potom sežrali kočky a psi v granulích je mnohem horší osud než je proměnit v koňské masové produkty a nechat sníst lidmi. Nebo to je pokrytectví společnosti. Nebo že v té super multikulturní Británii snad nemají žádnou sociální skupinu, kde se koně konzumují pravidelně? |
F. Navrátil 5.11.2022 9:17Kdysi jsem dostal darem balkánský oslí salám. Lepší než uherák. |
V. Mokrý 5.11.2022 7:37Na Letenském náměstí, u nás v regionu na nuceném výseku bývala k dostání - gulášek a kabanos, to nemělo chybu. |
V. Kolman 5.11.2022 4:45Konina je ňam - ňam. Koňský řezník býval na Žižkově u sokolovny a ceny pro peněženku učedníka byly více nežli příznivé |
T. Kohout 5.11.2022 2:59Jednou jsem snědl (vypil?) 64 ústřic a zapíjel to ginem. Riskantní, ale výborné. Proto doporučuji. |