19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

JEN TAK: Nejlepší brambory jsou ty přeměněný na prase (2)

Ve Španělsku mají jako specialitu pečené malé sele. Když říkám malé, tak myslím, že je skutečné malé. Snad jen několikadenní a nesmělo pozřít před popravou nic jiného než mléko. Selátko se zamorduje, vyvrhne a opeče, tedy spíš ogriluje nad žhavým. Pokud je to to správné španělské sele, musí se dát krájet na porce okrajem talíře.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 9.9.2022 7:43

Opékání na rožni bývá věc značně nejistá, dokonce pro kvalitu pečínky nebezpečná a skutečně maso kolem rožně obvykle nedopečené. Snad by bylo lepší opékat kusy vepřového - u nás máme na verandě něco na způsob kovářské výhně se sběračem kouře z měděného plechu, součástí toho je i rožeň. Obvykle pečeme krkovici a to tak, že ji nejprve v troubě udusíme do měkka a teprve potom napíchneme na rožeň, ovážeme provázkem a pečeme před plameny pouze sálavým teplem. Výhoda? Malí nedočkavci nemusí tak dlouho čekat a pečínka je bezpečně propečená.

D. Uhlár 9.9.2022 8:55

Což ovšem vypovídá jen o tom, že to moc neumíte. Jinak, u rožnění masa s velkou kostí se běžně odřezává propečená vrchní vrstva a dál pokračuje v rožnění. Ale pokud Vám Váš způsob vyhovuje, proč ne.

L. Písařík 10.9.2022 7:35

Máte pravdu, já skutečně kosti nejím. Občas, když se nás sejde více, opékáme celé šunkové stehno, to pak okrajujeme popsaným způsobem a kost dostanou pejsci.

J. Hudec 9.9.2022 3:05

Kdysi, před lety skoro třiceti, nám v čínském Kantonu přinesli k poctě jako specialitu krásné maličké upečené "kostkované" selátko. Ono kostkování představovala jeho nakrájená propečená kůžička ve velikosti dílků asi 5 x 5 centimetrů.

Každý z nás dostal na talíř jeden ten kousek a zbytek selátka zase odnesli. Rozkousat se to moc nedalo, spíš tak nějak rozžužlat.

Kolega Jarda Ira to komentoval slovy: "Tak vidíš, u nás z toho kruponu děláme aktovky, a oni si na něm pochutnávají".

:-P