1.2.2023 | Svátek má Hynek


Diskuse k článku

JEN TAK : Jsou věci, které nenahradíš

Ovšem i přes báječnou koňskou žranici které jsem se zúčastnil, jak již popsáno, kdysi oblíbená koňská řeznictví ve Franci valem mizí. A konina, donedávna tak oblíbená, je nahrazována všelijakými exotickými masy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 13.11.2022 8:06

Vlku - vy jeden potměšilý poťouchlíku!

Teď abych pracně utíral mlsnými slinami poslintanou klábosnici. To mi nedělejte!!;-D;-D;-D

H. Kotaz 13.11.2022 8:23

;-DR^

A. Koukolík 12.11.2022 14:16

Roštěnky esterházy, jedině s paprikou. Jinak to nejsou roštěnky esterházy, ale roštěnky ???? Pojmenovat dle jiných ingredienci. Na houbách, na česneku a tak dále.

V. Chrastina 12.11.2022 12:05

Jsem pamětníkem koňských řeznictví u nás, zhruba 70 let zpátky. Ochutnal jsem koňské bifteky, ale z mého hlediska nic moc. Na druhé straně koňské sádlo pokládám za boží delikatesu. Je řídké, chladem netuhne, chutí si nic nezadá s nejjemnějším husím sádlem. Mňam.

J. Kopp 12.11.2022 11:20

Drahně tomu let jsem ve zlínské Rybeně jedl steaky z velryby. Zkuste dnes sehnat maso z velryby. Stejně tak konina. Ten točený koňský kabanos možná ani kolem toho koně neprošel.

V. Chrastina 12.11.2022 12:13

Na velrybí steaky ve zlínské Rybeně si rád vzpomínám. Dokonale libové, chutí připomínající hovězí roštěnky. Mňam.

M. Koutný 12.11.2022 8:33

V 90. letech, když jsme ještě byli mladí a chudí, občas jsme kupovali koňský točeňák, neb to byla jedna z nejlevnějších uzenin.

Onehdy jsem v jednom supermarketu narazil na takový ten "předvchodový prodej" a měli tam, vedle řady dalších lákavě vyhlížejích (a rozhodně ne levných) tovarů i několik výrobků z koňského masa. Patřily k těm nejdražším, cenově byly srovnatelné s pravým uherákem nebo klobáskami z mangalicy.

H. Kotaz 12.11.2022 8:59

Koninu zatím nevídám, ale mnohé další potraviny, které byly ještě před " sametem " za " babku ", jsou dnes cenově delikatesy.

Je Nám přáno !!

T. Diblík 12.11.2022 9:33

Ten točeňák nebyl z koně. To byla přezdívka, aby se lidi neptali co je uvnitř.

R. Polášek 13.11.2022 12:24

Točený salám, co si pamatuji, se kdysi nazýval cigánka nebo cigánská pečeně. Byl levný a chutný. Levný asi proto, že když to řezník uměl, dala se do toho po určitém rozklepání zatočit i všelijaká levnější masa. Chutný proto, protože ta masa byla kombinována se sádlem nebo tučnými masy, ono se to potom v udírně horkou párou propeklo a taky zaudilo a díky tomu tuku to bylo chutné.

Umřelo to po vstupu do EU, protože cikánská pečeně nebo cigánský salám se stal nekorektní název a brzo potom, zřejmě kvůli pracnosti nebo staří uzenáři těm novým nepředali na točeňák know how, vymizel i točeňák. Který dříve byl v každém řeznictví i lahůdkách.

T. Diblík 13.11.2022 12:48

Byl jste před převratem na jatkách? :-)

R. Polášek 14.11.2022 9:46

To ne, ale doma jsou technologii vhodnou na točeňák zvládl. Je to poměrně dost pracné. A za socíku jsem točeňák hodně kupovali a pak to vymizelo.

T. Diblík 12.11.2022 7:42

Koně jsou kamarádi. Kamarády nežeru.

H. Kotaz 12.11.2022 8:32

Když dříve vykrmovali doma prase, havěť všelijakou, tak to měli mnohdy také za kamarády. A jak si pochutnávali potom.

Každá civilizace/společnost to má jinak. A zatím tady není hlad.

M. Koutný 12.11.2022 8:37

Zrovna včera mi vyprávěla známá, že její děti měly u babbičky na venkově všechny králíky pojmenované. Když jednou přijeli a v troubě se pekl králík, bála se, že bude po nedělním obědě. Děti ale jen nakoukly do králíkárny a suše konstatovaly: "Takže dneska máme na oběd Oldu?"

H. Kotaz 12.11.2022 8:57

To byly ještě doby, kdy i děti věděly, jak to v životě chodí.

Ne jako dnes, kdy nejen děti si myslí, že nejenom maso roste v regále márketů.

T. Diblík 12.11.2022 9:22

Pan Nepil svého času popsal, jak to měla jeho babička s králíky.

Nejdřív, když vylezli z hnízda, tak byli kluci, a jak rostli, tak hoši, chlapi a nakonec valaši. A co s valachama? :-)

V. Kolman 13.11.2022 8:13

Máte recht. Také se raději nažeru dobré "štěkané".

(pochopitelně fór!) Ale stejně je zajímavé, že požírat chytré vepříky, kravičky, husy, slepice.... považují Evropané za normální a běžné, ale u pejsků to jaksi neplatí:-(:-(:-(

T. Diblík 13.11.2022 8:49

To si musí každej vyřídit sám se sebou. Já to vyřízený mám, jsem chovatel králíků.

J. Plzák 13.11.2022 14:13

Nechápu "pochopitelně fór". Možná ti mladší ano. Ale dřív, to vůbec nebyl fór a u cigošů ani náhodou.

H. Kotaz 12.11.2022 4:59

Stačil by guláš a kabanos.