Neviditelný pes

JEN TAK: Ať se Bardotka bodne s ochranou koní

11.11.2022

K ránu už byla atmosféra tak přátelská, že i ti, co si původně povídali anglicky, přešli na němčinu, protože, jak mi jeden diskutující vysvětlil, krby v Evropě umí stejně jenom Francouzi a Němci, a navíc ti zatracení Angličani ani nejedí koně. Což ukazuje, co jsou zač. V kuchyni, a tak vůbec. Když jsem lehce ovíněn jemně odporoval, že slavná a kdysi krásná Brigitte Bardotová prý vydala jakési prohlášení k francouzskému národu, aby nejedl koně, že je to barbarství, pravil elegantní pán cosi vysloveně neslušného o dámě a zakončil to tím, že by ta střelená můra měla jít hrát čarodějnice, to že by jí šlo a že by měla přestat otravovat slušný Francouze, který mají rádi koninu.

I když tedy většinou na Francii a jejich politiku nadávám, na jídlo nedám dopustit. A protože jsem našel recept, který prý dal lidu k dispozici sám kuchař francouzského velvyslanectví v Praze a je na koninu, tady ho máte:

Konina podle kuchaře z francouzské ambasády

Ingredience:

jsou obsaženy v textu přípravy

Příprava:

Vezmi kus koně a nakrájej ho na tenké plátky. Vylož mísu tenkými plátky slaniny, poklaď cibulí nakrájenou na tenká půlkolečka a posyp směsí hrubě tlučeného nového koření a směsí pepřů (i zeleného). Dej listy vavřínu!

Uvrhni na to plátky nesoleného koně, polej dobrým olejem (případně olivovým), pak zalej červeným vínem z Burgund. (Jde to i moravským burgundským, ale jak se u nás říká burgundskému, to neprozradím. Najděte si to sami. Schválně.)

Vše opakuj, dokud máš koně, poté navrch dej cibule a dolej víno, aby zakrylo vše.

Nechej nejméně dva dny marinovat! Neotáčej!

Poté odděl maso, cibuli a slaninu, víno s olejem slej do skleněné nádoby, aby se oddělilo. Olej stáhni z vína a uschovej obé.

Pokrájej mrkev, celer a petružel, cibuli a čerstvé houby.

V rendlíku na slitém oleji a dobrém másle osmaž cibuli z láku spolu s čerstvou. Poté vyjmi a vlož tam kořeny. Přidej, třeba-li, dobrého másla. Pak vyjmi. Mezitím osol poněkud koně a obal mírně v mouce! Uvrc plátky na zbylý tuk, zčerstva opeč a vyjmi.

Pak zalej červeným vínem z láku a rozpusť připečánky v rendlíku, (tj. rozmíchej kousky).

Dodej maso, cibuli a orestovanou kořenovou zeleninu, přidej pokrájené houby, zalej bouillonem, přidej 1 polévkovou lžíci moutardu z Dijonu (hořčice), nasyp tymián, šalvěj, čerstvý vavřín, zelený pepř a koření z láku vyjma vavřínu. Libo-li, dodej bylinky z Provence. Nalej jeden šálek zakysané a jeden sladké smetany. Dolej vína, libo-li i bílého.

Ulož do mírně rozehřáté trouby a velmi zvolna dus nejméně 1 a půl hodiny mladého, 2 hodiny starého koně.

Nos krmi na stůl a hostím dej zakusovat baguette nakrájenou zešikma a napečenou mírně v troubě po vyndání koně.

Podávej stejné víno jakýms zalíval koně! Bude to velmi dobré.

Václav Vlk st.

Pokud vás vyprávění a recepty zaujaly, mám ještě posledních pár kusů na skladě pro Vás s výjimečnou cenou. Objednat můžete na kaiserova@jonathanlivingston.cz.

Cena 100 Kč + 70 Kč poštovné, pokud zaplatíte dopředu. Na dobírku 100 Kč + 120 Kč poštovné. Bohužel pošta nám podražila.



zpět na článek