20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

JEN TAK: Animálno nad mozkem lehce vítězí (3)

Doteď už jsme probrali kdeco dobrého, ale na jedno bych ještě rád vzpomenul. A to na nakládané rybičky. Na sledě v oleji. Nebo v nálevu. Za našeho mládí z Rybeny Holešovice či Tachov.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 31.8.2022 12:11

Mně připadá, že podle toho receptu nikdo ty ryby nedělal. Aspoň ne ze sladkovodních ryb typu kapra. Kapr a spol má totiž velmi řídké vodnaté maso a podle toho receptu by se tak dočkal místo slušných kousků masa pouze spíš bílé masové kaše s kousky kyselým nálevem změkčených kostí.

Takhle, jak je to napsáno, ten recept může fungovat jen na mořské ryby vyrostlé v přírodě v moři s velkým množstvím pohybu. Jen takové ryby totiž mají tak tuhé maso, že se snad dají rovnou naložit do kyselého nálevu.

Z kapra a jiných podobných sladkovodních ryb se maso musí nejdřív zahustit. Buď pečením nebo uzením a tím částečným vysušením. Nebo na nejméně dva dny nasolením, které z masa uvolní přebytek vody.

V. Vlk St 31.8.2022 12:25

No, to musí být z menšího kapra , z žádného bahňáka. A maso se dá vysušit i jinak. Jak vedle píše kolega, nejsou na to potřeba jen mořské ryby.

R. Polášek 1.9.2022 9:29

Podle mých výzkumů to je jedno. Pokud to děláte ze sladkovodní bílé ryby a podobného, tak minimálně musíte před vychlazením v chladničce to maso pořádně nasolit, aby sůl vytáhla vodu a rozpustné látky a maso se zahustilo. Nebo opéct tak, aby se to vysušilo..

Jinak je z toho bílá rozbředlá blemcanina. Kosti se vytahovat nemusí, v kyselém prostředí láku změknou za nějakou dobu všechny.

V. Vlk St 31.8.2022 0:18

Sakra! Já jsem to sám napsal ,ale teď jak jsem to četl, tak Pavlovovy reflexy zafungovaly a já na ně dostal takovou chuť!! Musím do špajzu, jestli je tam něco naloženýho v láku....

J. David 31.8.2022 6:56

Jo, zrovna budu nakládat nachytané cejny, sice samá kost, ale jako "kyselá ryba" eminenter k domacímu chlastání ve stodolách, chalupách a garážích. Putykáři tuto delikatesu ani nemají, nebo ji mají nekřesťansky předraženou.