Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
JEN TAK: Animálno nad mozkem lehce vítězí (3)
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
R. Polášek 31.8.2022 12:11Mně připadá, že podle toho receptu nikdo ty ryby nedělal. Aspoň ne ze sladkovodních ryb typu kapra. Kapr a spol má totiž velmi řídké vodnaté maso a podle toho receptu by se tak dočkal místo slušných kousků masa pouze spíš bílé masové kaše s kousky kyselým nálevem změkčených kostí. Takhle, jak je to napsáno, ten recept může fungovat jen na mořské ryby vyrostlé v přírodě v moři s velkým množstvím pohybu. Jen takové ryby totiž mají tak tuhé maso, že se snad dají rovnou naložit do kyselého nálevu. Z kapra a jiných podobných sladkovodních ryb se maso musí nejdřív zahustit. Buď pečením nebo uzením a tím částečným vysušením. Nebo na nejméně dva dny nasolením, které z masa uvolní přebytek vody. |
![]() |
V. Vlk St 31.8.2022 12:25No, to musí být z menšího kapra , z žádného bahňáka. A maso se dá vysušit i jinak. Jak vedle píše kolega, nejsou na to potřeba jen mořské ryby. |
![]() |
R. Polášek 1.9.2022 9:29Podle mých výzkumů to je jedno. Pokud to děláte ze sladkovodní bílé ryby a podobného, tak minimálně musíte před vychlazením v chladničce to maso pořádně nasolit, aby sůl vytáhla vodu a rozpustné látky a maso se zahustilo. Nebo opéct tak, aby se to vysušilo.. Jinak je z toho bílá rozbředlá blemcanina. Kosti se vytahovat nemusí, v kyselém prostředí láku změknou za nějakou dobu všechny. |

