16.9.2019 | Svátek má Ludmila


FEJETON: Politika z hlediska gurmána

7.10.2008

Podívejme se na volby, tedy volby z jídelního lístku, z hlediska gastronomické i nutriční hodnoty jednotlivých jídel.

Asi se všichni shodneme, že ani toho, kdo má jemný jazýček, ani toho, kdo dbá na štíhlou linii, neosloví tlustý. Je to zdánlivě laciná varianta, jak se zasytit, ale na zdraví vám to nepřidá, takže nakonec stejně vyhodíte peníze za drahé japonské léky.

V třešinkách jsou vitamíny a žádný cholesterol, a tak by se dalo čekat, že jíst třešně znamená mít filipa. V ideálním světě to tak možná funguje. Jenže my žijeme v realitě a víme, že v tomto peckatém ovoci bývají nechutní červi. Lékaři také varují, že když třešně zapijeme mlékem z kolchozu, můžeme trpět žaludeční křečí ještě čtyřicet let poté.

Shodli jsme se, že tlustý nás neoslovuje, velkou šanci tedy nemá ani čuník. Je to sice česká lidová strava, ale nic pro nás. Kdy by stál o jelito? Někoho může přesto nalákat slib, že maso bude upraveno na ohni tak, aby nepřičmoudlo.

Drůbeží masíčko vypadalo dřív aspoň zdálky lákavě, dnes už ani to ne. Drůbež se mezi sebou rve, až peří lítá, a navíc je chovaná v nevyčištěném chlévě. Už ani reklamní experti nedokáží v reklamě naaranžovat drůbež tak, aby zaujala.

Drůbež dřív hodně kálela na záhon s růžemi, takže se mu lidé vyhýbali. Zákony přírody platí i zde, takže se ukázalo, že čím více smradlavých slepičinců kolem sebe drůbež nadělá, tím více se růžím daří. Leckoho překvapilo, že růžové okvětní lístky jsou nezbytnou součástí receptury pro přípravu proslulé karlovarské becherovky. Šípky jsou zdravé a červi v nich nebývají. Přesto jezte opatrně – někomu nesednou a udělá se mu po jejich pozření šloufl, popřípadě dostane průjem (stolice má typickou kakaovou barvu). Ale pozor – je znám případ člověka, který v lednu pojedl zdánlivě kvalitní drůbeží maso v restauraci hotelu Savoy, našel v masu vajgla a taky se mu udělalo šloufl.

Vegetarián sáhne logicky po čtyřlístku. Přitom možná zatouží, aby mu v restauraci čtyřlístek připravila profesionální kuchta. Spíše se dočká, že mu na zapití přinesou mírně zodstovatělý burčák.

Zákusek na konec? Toužíte-li po něčem sladkém, je zde mED. Je ho málo, sotva kapka, ale ani z předchozích chodů jste se nenacpali.

Loučím se dávnou moudrostí: Každý člověk má takový pupek, jaký si sám zaslouží.








 Neviditelný pes
Toto je DENÍK: do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy.
Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston), příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce Jiřímu Wagnerovi, redaktorovi NP (nickname JAG). Rubriku Zvířetník vede Lika.