28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JAR 2.2.2009 7:46

Navazuji na historku s cyklistou :-)

cerstve po revoluci jsem se dostal nahodou k 5 dennimu zajezdu do Istanbulu, ktery tehdejsi prekupnici hojne vyuzivali k nakupu textilniho zbozi, ktere nasledne prodavali na stancich....a chudy student tak mel za par korun prohlidku tehdy cerstve zpristupneneho "orientu".

Kazdopadne 40 hodinova cesta autobusem nebyla nic extra, ale kdyz jsme opousteli posledni ceskou "nastupni stanici" v Breclavi...sedel tam velmi "unaveny" clovek a dozadoval se odjezdu s nasim autobusem, ze chce domu. Ridic se jen potmesile uchechtl a nechal nestastnika nastoupit ...dotycny se probral u Belehradu bez jakychkoliv zavazadel a nestacil se divit co ho v dalsich peti dnech ceka....mel jedno velke stesti byl to moravsky kuchar varici ve Vidni a jel na tydenni dovolenou domu i s vyplatou v kapse ...takze si ten zajezd nakonec uzil taky, jen nevim co tomu rikali doma, kdyz jim pak volal z Belehradske posty, ze se o par dnu opozdi.;-)

Koloděj 28.1.2009 0:14

Pro milovníky nezdravých ale dobrých jídel

Jena z posledních oáz cela nezdravých jídel je hospoda "Na koupališti" ve starých Kobylisích, mají tam např. buřty na pivě, nakládaný hermelín taky. Nebo na náměstí na Zbraslavi je bufík, kde mají prejt tmavý / světlý, se zelím nebo s chlebem a podobné dietní chyby

qwerty 27.1.2009 18:24

Další hospody

A co U Jahelků?  Jedna z mála hospod co vrtěla do půlnoci.  Pak taky U Jirásků, ale báječní jahelkové mi seděli víc.  A dělali tam vyhlášenej smažák.

J.G. Pašek 27.1.2009 18:24

Americk7ý pilooti šli s Čechem v Praze do pajzlu na chleba se škvarkovým sádlem . . .

Hmmmm, dobrý . . .

kik 27.1.2009 15:59

Neco z HK

Jako Hradecak jsem bohuzel jsem uz tyhle prazske osvezovaci stanice. Na druhou stranu muzu pridat priklady podobnych podniku, ktere existovaly v HK (nektere jeste stale existuji). Vyhlasenym pajzlikem pouze pro velmi otrle jedince byl Sklipek naproti zdravotni skole (to byla hodne nezaraditelna kategorie), pak hospoda U nadrazi na Slezskem Predmesti, ktera byla a je dodnes znama jako "U kozate baby" - pry po jedne velmi vyvinute servirce, kterou jsem ale uz nemel moznost poznat, pak byly oblibene hospody Na ruzku neboli "Velky vingl" na dnesnim Masarukove namesti a U garazi neboli 'Maly vingl" asi 500 m od Velkeho vinglu apod.

Kdyz se vratim k druhemu tematu - proste kdyz jsem neco provedl, tak jsem za to taky dostal. Od mamy to bylo vareckou, tatovi stacila ruka. Ja vedel za co to bylo a dal jsem si priste pozor. Ve skole treba fyzikar na nekterych lidech demonstroval vybiti kondenzatoru a dotycni byli pak jako beranci. Dneska by to uz byla sikana.

Honza Čech 27.1.2009 16:49

Re: Neco z HK

Mám dojem, že jste zapomněl na skvělý podnik "Psí bouda" pod starým náměstím. Prý dnes už neexistuje, bohužel.

kik 29.1.2009 13:09

Re: Neco z HK

Tam zmizelo vic skvelych hospod, par jich sice zustalo, ale uz to pry taky neni ono. Zmenili se majitele, hoste, doba, proste kde ty stary casy jsou:-(

seniorka 27.1.2009 15:47

Poděkování

Pane Čechu,moc děkuji,mám poprskanou klávesnici.Už se těším na další vaše vzpomínky.

Přeji hodně zdraví.

Jarin 27.1.2009 15:37

Čtu Vás už dlouho, ale dnes se mi to stalo poprvé...

Fakt jsem ten monitor poprskal. (U 'pití slabých břeček'). R^;-D

Schumacher 27.1.2009 14:57

Škyt !

R^ A

fafnir 27.1.2009 15:34

Re: Škyt !

jo,jo,zlaté časy u Bonyho.Tamní vrchní,tuším Mirek,přezdívaný "hodinář",protože měl plný šuplík hodinek v zástavě(i moje se tam párkrát vyspaly),buřt Bonapart s hořčicí s brusinkama.A  odtamtud na Špejchar a  pak do Kosáče,a začlo- li to v pátek tak raní pokračování U Uhelných skladů.A nebo začátek U krále Brabantského,pokračování zpravidla stejné.Kruci ,to mě to vzalo.

Wittti 27.1.2009 20:35

Re: Škyt !

No tak tohle jsem potřeboval, bydlel jsem na Smíchově v Holečkově ulici, na průmku jsem chodil do Preslovky, no a Malá Strana byla naše. U dvou slunců byla naše základní hospoda a v ní poslední stůl ve strategické poloze u záchodu a u kuchyně. Dělali tam fantastické smažené klobásky, nařezané po obvodu jako ježek. No a ostatní hospůdky už si ani nepamatuji všechny jména, jako U Trojek(výbornej guláš už od rána), U Glaubiců(12 staropramen),  za vodou U Tygra(plzeň) či až U Medvídků(budvar) atd. Dík za tyhle vzpomínky.

Věra 27.1.2009 22:13

Re: Škyt !

Tak ten výbornej guláš dělali u Tří trojek ještě před 2 lety (od té doby jsem tam nebyla).;-P

Witti 28.1.2009 21:54

Re: Škyt !

Věrko, ten gulášek byl nejlepší dopoledne po prohýřené noci, byla to jedna z mála hospod co otvírali dopoledne, vyjma bufáčů.

honzak 27.1.2009 13:35

jest mi

složiti hlubokou a upřímnou poklanu pani Janě:

"odbržděným nynánkům " :-D Já osobně pro tuto kategorii používám spíš výrazy vševojskové, ale před nynánky se pokorně skláním. Jsou lepší!!!!

Dnes ráno ve vlaku 2 nynánkové řešili pašování marjány v baterkách discmanu a výrobu "semtexu" z benzínu a dentakrylové pryskyřice. Marjána za mého mládí nebyla a za výlety do hájemství destruktivní chemie jsem dostal na prdel od policajtů i od rodičů. Ale to byla jiná doba...

qwerty 27.1.2009 14:05

Re: jest mi

Pokud pokusy s výbušninami končily štychy, pak výprask odpuštěn.  Hodně dlouho mne to drželo, a podle toho arzenálu co mám doma drží dodnes.

Ale ve škole to byl travex, suřík, dělíčka z propisek.....

MLOK1 27.1.2009 14:08

Re: jest mi

Říká Vám honzaku něco termín "TRAVEX"? Určený k hubení plevele a jinak výborné okysličovadlo. "Travexované" noviny hořely podobně rychle a dobře, jako nitroceluloza. Z tohoto důvodu se po čase přestal prodávat.

        Když chytlo v mé kapse (před mistrem v učňáku:-))Travexem impregnované Rudé Právo - vypadalo to jako scéna z filmu "Vesničko má středisková", když tam chytla v kapse rostlináře(?) krabička sirek. Kdybych tenkrát duchapřítomně nesáhnul do plamenné kapsy rukou a nevyhodil to hořící nadělení na zem, asi bych byl nadosmrti bezdětný. Tenkrát jsem kupodivu ani nebyl moc popálený. Zato poznámka v žák. knížce byla na půl stránky hustým malým písmem. Dlouho - dlouho jsem tu "žákajdu" uchovával coby cennou relikvii mých učňovských alotrií.

       Přeji všem slušným lidem i panu Honzovi Čechovi hezký den..

honzak 27.1.2009 14:16

Re: jest mi

TRAVEX byl jen mezistupeň k zápalným elektronovýmn směsím - v ulici 28. pluku byla jakási obrobna, kde z elektronu točili a frézovali nějaké díly. Trocha hypermanganu a případně dalších hořlavin a byl bengál.

Tímto již poněkolikáte odprošuji mého anděla strážného, měl chudák těžkou šichtu.

MLOK1 27.1.2009 17:31

Re: jest mi

Nebylo to v suterénní dílničce a nebyla to elektronová automobilová kola? Jako bych to tam kdysi zahlédl také. V představách se mi mlhavě vybavuje soustruh a  na něm cosi velkého, velmi lesklého, automobilovému disku se podobajícího..........

honzak 27.1.2009 18:06

Re: jest mi

kousek od hospody U klokoně, průchodem do dvora a nahoru po pár schodech. Co tam dělali nevím, ale brali to i rychloposuvem, špony byly dost veliké.

Schumacher 27.1.2009 15:05

Zajisté, že říká.

Kdysi populární na hubení plevelů. Chlorečnan sodný. Smíchán s cukrem a práškovým hliníkem dělal divy. Když se to spatlalo s chemoprénem do roury, fučelo jak raketový motor. Travex byl moc príma. Jen u suchých směsí třeba opatrnosti, citlivé na tření  a náraz. Vzpomněl před před Vánocemi. Kupovali podlahovou krytinu, byla navinutá na pěkné tlusté papírové trubce, průměr cca 20 cm, délka přes dva metry. Mít tehdy, to by byla raketka. Travex, práškový hliník, chloroprenový kaučuk, úplná NASA !

MLOK1 27.1.2009 17:18

Re: Zajisté, že říká.

No právě Schumachere. Zapomněl jsem dodat, že ten můj "kapesní požár" mělo na svědomí travexované Rudé Právo a KRABIČKA SIREK !!! Zřejmě tření novin o škrtátko, jiné vysvětlení nemám. Podobně jako (taky Vršovičák) honzak nepřestávám být vděčný svému andělovi strážnému:-):-):-)!

R 28.1.2009 7:46

Re: Zajisté, že říká.

Možná ani nevíte, jak jste blízko. NASA používá do tuhých pohonných hmot chloristany, což je obsahem kyslíku ještě vyšší sloučenina než chlorečnany a podstatně stabilnější a taky kaučukové pojivo.

NobodyWasHere 27.1.2009 16:15

Re: jest mi

nejlepší je jododusík, jednou jsme ho vylili na zem, louži utřeli hadrem a na hadr zapomněli. Babička šla do sklepa, našla zmuchlaný hadr a vytřepala ho. Ačkoli to byla stará paní, musela mít srdce jako zvon, protože to, že jí hadr vybuchl v rukou a roložil se na atomy, s ní ani nepraštilo.

abc 27.1.2009 16:37

Re: jest mi

chlorečnan je pěkný prevít  zejména, když se smíchá s něčím krystalickým jako je cukr - stačí malý tlak a piezoelektrickým jevem se to odpálí.

R 28.1.2009 7:43

Re: jest mi

Přesně tak.:-P

NobodyWasHere 27.1.2009 13:05

nějak mi v tom přehledu

chybí hospoda U Glaubiců neboli U Glaubů dole pod podloubím, tam se taky dobře pilo. A co se přemisťování týče, mám jednu vzpomínku z mládí - okolo jedenácté jsem vesele popíjel na Smíchově - pak střih a vzbudil jsem se ráno v šest na nádraží s cedulí Tábor. Proč a jak je mi i po pětatřiceti letech záhadou.

Wittti 27.1.2009 20:38

Re: nějak mi v tom přehledu

Jo U Glaubiců jsme kolikrát končili, ta měla dlouhou otvírací dobu.

qwerty 27.1.2009 13:00

Skvělé!

Krásný počtení.  A komentáře jsou jak stroj času. Z maturitních plesů se chodilo do Bjerjozky, že měli dlouho otevřeno a

pak když nás vyhodili, tak na Smíchov k  Váze, kde otvírali v pět ráno

a pak rovnou do školy. A vyprošťovací dršťkovka U Rozvařilů :-D Ale našel jsem jedno kalné jitro malou jídelnu na výtoni, přes ulici od

stanice 148 a teda takovou dršťkovku jako měli tam jsem hodně dlouho

nejed. V automatu Koruna pamatuju myši běhat po skle nad stoly, nad hlavami všech těch inventářů.  A malej automat Korunka, kde byly jen prodejní automaty.Co takhle výčep v Panské, nebyl to prima pajzl?  A jak se jmenovala ta vinárna v Melantrichově, kde se vyskytovala hraběnka?  Odtamtud nás taky párkrát vyhodili.

honzak 27.1.2009 13:30

Re: Skvělé!

Já hraběnku pamatuju z vinárny V Trojické, kde hrála na piano za putovní čokoládu. Až se mi při těch vzpomínkách kroutí játra i ledviny...

Ta dršťková byla nepochybně U Kalendů (po schodech dolů). Otevřeno prakticky non stop, snad byla pauza od 4:30 do 5:30, už si nepamatuju.