18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mysch 22.7.2006 14:07

nejdřív prodal, a posléze otevřel novou

mila harpye, on tu praxis preci prodat musel, nebot mu bylo 65 a kassenärztliche vereinigung  uz mu nedovolilo dale vrtat. co vim, byl pak u noveho majitele na nekolik hodin v tydnu zamestnan. Neni ta nova prxis jeho syna? on tu zubarinu vystudoval v madarsku?

jo a abychm to tu nezaplevelovali, muzete se stejne jako VerkaVerkovata ozvat na:

Mysch@iol.cz

VerkaVerkovata 21.7.2006 23:48

Kozí farma ve Vsi u Habartic

Navštivte ekologickou farmu HLAVÁČ ve Frýdlantském výběžku, vybudovanou z ruin ve vysídlené a téměř vybydlené obci, kde se díky ekologické farmě dějí zázraky. Matka se synem-houslovým virtuosem tam chovají kozy, koně, krávy - a mají tam mlékárnu a sýrárnu z kozího mléka! Perfektní čistota, historicky cenná budova, vynikající produkty, vlídní majitelé - takoví lidé oživí bohem zapomenutý kraj. Začínám věřit na zázraky. A vynikající houslista, který jezdí traktorem, Vám zahraje nádherné skladby v gotickém sále. Možnost ubytování. Škoda, že ekologické farmy mají nulovou podporu ze strany vlády a ministerstva. Vzhůru na kozí sýr!

Mysch 21.7.2006 23:56

Kozí farma ve Vsi u Habartic

tak tu jsem nestacil v kvetnu navstivit navstivit, ale mam dojem, ze to byly detrichovice, a tam je zas pstrosi farma.

VerkaVerkovata 22.7.2006 7:41

Re: Kozí farma ve Vsi u Habartic

Kvítku medový, já tam byla před týdnem, neb jest to rodná víska mého pana chotě, dříve Wiese zvaná. Faru u nejstaršího gotického kostela  v SV Evropě tam opravují mladí brigádnici-katolíci s panem farářem a stavebním  mistrem, majitel farmy - houslový virtuos - zahrál nádherná houslová dílka - valila jsem oči. V chladných místnostech zemanského sídla bylo nádherně, ale ten sýr, muzika, udržovaný hřbitov (muž tam má předky), prodejna mléčných výrobků, nadšení majitelů, ale i historky o soužití Čechů a Němců mne ohromily  i nadchly. Proto dělám tuto reklamu. Naproti farmy žije rudý gardista(RG), který prováděl "čechizaci" území, při níž byla vyvražděna jedna celá německá rodina (ženy s dětmi) a leží zatím někde v okolí bez hrobu. Další mrtvý byl německý voják, který se vzdal, ale byl zastřelen na prahu domu, jeho paní léta opatrovala hrob manželových předků. To už je zase téma pro historiky. Ale snad všechno tak spolu trochu souvisí - soužití a zvyky národů či etnik,  uchovávání tradic, obnova zničeného - i to dobré jídlo a pití k tomu, ať už se jmenuje jakkoli. Kdybych znala Váš e-mail, pošlu Vám pohlednici farmy. Já jsem VerkaVerkovata@seznam.cz. Ekologickému hospodaření velmi fandím - a ještě navíc zažijete legraci s těmi kozami a dalším zvířectvem. Dětřichovice jsou blíž k Děčínu, nemýlím-li se. Ať žijí kozy i pštrosi!

Mysch 22.7.2006 11:15

teda vy jste ale ranni ptace,

a ty detrichovice jsou hned vedle jindrichovic pod smrkem. kdyz uz jsem tam byl se podivat na ty fofrniky, tak jsem to vzal jednim vrzem i s tou pstrosi farmou. a pred tim jsme se byli podivat v hejnicich a libverde. tak uz na ty kozy nezbyll cas. a ani jsem o nich nevedel. tak zas pristi rok. je tam nadherne, predky tam sice nemam, ale vyborne kamarady z vojny, takze tam kazdy rok stravim par dni. a rad.

VerkaVerkovata 21.7.2006 23:39

Dostala jsem šílený hlad

Že jsem sem na tuto diskusi lezla! To kvůli paní Harpyji, je moudrá a moc ví o světě. Teď ovšem, když jsem prolétla všechny příspěvky, tak jsem ve 23.30 dostala šílený hlad, asi neusnu. Poslední jídlo požívám v 17,00 kvůli tloustnutí - a teď toto. Pan autor je také vtipný, budu usínat se spoustou nových pamlsků ze všech koutů světa - alespoň v představách.  Nazdar, všichni dobří lidé! A dodržujte pitný režim v těchto vedrech!

exulant 21.7.2006 22:11

knedliky

tak mi to jen pripomnelo jedno prohlaseni v hospode kdesi v Dortmundu pri pivni diskuzi mistnich stamgastu -- " Bohmen, Bayern, Osterreich, dieselbe knodelgesindel". A musim se priznat, ze mi to ale vubec neurazilo.

Mysch 21.7.2006 22:20

on ma gesindel

v nordrhein-westfalen plural?

exulant 22.7.2006 6:10

Re: on ma gesindel

hele Mysch, moc se nevytahuj, ich stehe fr, klajn, abr genug

Torm 21.7.2006 17:20

Marmite

To je jedno z těch jídel, které nemají neutrální konzumenty, lidi to buď zbožňují, nebo nenávidí :-) No, výsledky experimentování (kdysi dávno, dokud nešla koupit v nejbližším lepším obchodě s dochucovadly) - upozorňuji, že ač jsou některé postupy drastické, během jejich testování nedošlo úhony žádné zvíře, pouze několik lidí prudce zvýšilo konzumaci piva. Budete potřebovat tekuté pivovarské kvasnice, libeček, petržel, trošku kopru a hořčičné semínko. Jo, taky spoustu odolnosti, sůl a  karamel na dotrimování chuti. Bylinky, hořčičné semínko a sůl (hodně soli, výsledná chuť má být dost slaná a taky to celé konzervuje) utřete v hmoždíři nebo v  porcelánové misce až do husté pasty.  Pivovarské kvasnice  je potřeba zahustit (pokud máte známeho v pivovaru, kde ještě nepřešli na tanky a přinesli jste si kvasnice v putelce), nebo rozdrobit a doředit, pokud jste koupili balené, doplnit tu zeleninosolnou pastu, dobře rozmíchat, nechat den, dva tři (podle požadované intenzity vjemu) vyzrát v nepříliš teplém prostředí a pak na vodní lázni zahustit - zde už doporučuju informovat místní útvar civilní ochrany - do konzistence té již zmíněné kolomazi a doladit chuť karamelem. Rodinu nějak decentně upozorněte ...

possum 22.7.2006 13:41

Re: Marmite

;-D C.P.Callister to taky tak nejak zkousel. A pak z toho byl Vegemite. ;-D;-D;-D

possum 21.7.2006 16:08

Mysch,

na toast jde vsechno ;-P Ten recept na marmalade, dej vedet. Kdyz tak ti ho sem zitra hodim. Ted jdu spat. 

Mysch 21.7.2006 16:14

recpt na marmelade

je uplne jednoduchej. citrusove plody, mohou to byt pomerance, citrony, grapephruity, pomelo, sveetes, limetten jednotlive, ci jejich smes se nakrajej na tenke platky, jde to vyborne s krajecem na chleba, pak se asi pul hodiny vari v hrnci a prida se zelirovaci cukr. podle toho jakej to zrovna je, 1:1, 1:2 nebo ted uz je i 1:4, takze to nemusi byt tak sladke.

ctvrthodinku povari, nalije jeste horke do vymytych sklenic, zavickovat a hotovo. zavrou se samy.

possum 22.7.2006 13:35

Re: recpt na marmelade

No tak sorry, male nedorozumeni. Ja myslela ze.....ale to je jedno.

possum 21.7.2006 15:52

Panu autorovi,

 >marmolejd. Maminka kamaráda, Angličanka rodem, se mi to pokoušela od mládí vnutit na chleba. Jak tuhle hrůzu, co vypadá chutná jako kolomaz smíchaná s nerafinovaným rybím tukem, a taky tak vypadá,<

Chapu, ze mate autorske pravo si slova upravit. V tomhle pripade jsem vsak totalne zmatena.8-o  Marmolejd mi zni spis jako marmalade, coz je pomerancovy dzem (?).  Popis je vsak bliz marmite (taky promite nebo Australsky Vegemite), u ktereho maji lide neznali, problem s tim, ze si toho naflakaji na chleba jako povidel.  Vyse uvedeny produkt se maze na chleba (nebo toast ) namazany nejprve maslem, TENOULINCE.  Je to velmi zdravy vyrobek z kvasnic a vytazku zeleniny, ma hodne vitaminu.

possum 21.7.2006 15:54

Re: Panu autorovi, dodatek

zapomela jsem rict, ze nectu vase clanky jen proto, abych je kritizovala, ale proto, ze se mi (az na male chybicky) libi ;-)

Judith.Saebel 21.7.2006 19:41

. . . .marmite (taky promite nebo Australsky Vegemite)

Mila Possum, 

Vegemite, Promite, and Marmite nejsou preci tri ruzne nazvy pro jednu vec.  Je pravda, ze vsechny obsahuji kvasnice, ze se pouzivaji jako pomazanka na topinky (suche i s maslem) nebo do sendvicu ( a take do polevky), ale chutove se dost lisi.   Je pravda ze Vegemite obsahuje zdrave veci, ale take 69mg sodiku v jedne 5g porci. 

http://www.vegemite.com.au/index.cfm?fuseaction=VegemiteInfo.welcome

http://www.masterfoods.com.au/products/promite.asp

http://www.marmite.com/

Judith.Saebel 22.7.2006 5:39

Oprava

Koukam, ze tam mam chybu.  5g Vegemite obsahuje 169mg soli (3380mg ve 100g).  Pro porovnani, 100g bileho plnotucneho jogurtu ma jen 77mg soli.

possum 22.7.2006 13:25

Re: Oprava

Mila Judith, co tim chces rict???  Za prve jsem nenapsala, ze marmite, promite ci vegemite jsou jedno a to same. Vegemite je jen jeden na svete. Promite a marmite jsou chutove slabsi (jemnejsi?). V kazdem pripade je vegemite doporucovan lekari. Australske deti na tom vyrustaji. Krome kvasnicoveho a zeleninoveho extractu je v 5g : energy- 41kj, protein-1.3g, carbohydrate  total -1g, cukry- min nez 1g, fats-min nez 1g,  niacin-2500ug,thiamine-550ug, riboflavin-430ug, folate-100ug, sodium-160mg.

Mysch 21.7.2006 15:25

a abych si nezapomel rejpnout

švestkový koláč nejsou bucteln, a le vzdy zwetschgendatschi, nebo zwetschendatschi. teda vsude  na jih od mohanu.

na sever nevim , nikdy jsem tam nebyl, ale podle vypraveni to tam musi byt strasne.

to posledni je citat jednoho klasika. kdo ho uhodne, muze si u mne vyzvednout basu libovolneho piva z nejstarsiho pivovaru.

Harpyje 21.7.2006 16:02

Re: a abych si nezapomel rejpnout

Šváb sice žije na jih od Mohanu, ale Zwetschgendatschi by nikdy neřekl, to je bavorský výraz. Pflaumenkuchen je to na sever od Mohanu a mohu Vás ujistit, že tam švestky chutnají stejně jako v Bavorsku, ač by bavorští patrioti se mnou určitě nesouhlasili. :-)

Mysch 21.7.2006 16:21

teda ty svestky srovnavat

nemohu, ale znalci tvrdi, ze nejlepsi svestky jsou z okoli bonu.

ty nejlepsi, co jsem ja ochutnaval, byly z chorvatska, a jmenovaly se slibowitz.

no a opravdu by mne zajimalo, kterej svab by to nerek, leta jsem zil v sindelfingen/böblingen a jinak nez datschi se jim nereklu. a poku mi google spravne naseptava, tak historicky puvod maji od augsburg po allgaeu. tedy original svabskej recept.

Harpyje 21.7.2006 16:23

Re: teda ty svestky srovnavat

Tak to bude asi regionálně různý. Raum VS, RW, TUT až dolů po Bodamské jezero tento výraz nezná.

Mysch 21.7.2006 16:45

i tady si dovolim oponovat

znate adlering ve villingen? i tam jsem dva roky bydlel, a ty zwetschgendatschi jsme kupovali obcas u pekare na obere straße. ale jmenem uz opravdu poslouzit nemohu. bylo to kncem 70 let.

a ten raum nevim teda az kam, patril kdysi k rakousku. a je vic nez dojemne, kdyz na hrbitove obevite kamen s napisem hier ruht frau xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx.yyyyyyyyyyyyyyyyyyyy witwe oberlokführer xxxxxxxxxxxxxxxxxx.yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

oder frau doktror .............

 jinde jsem se s tim jeste nesetkal.

Harpyje 21.7.2006 17:22

Re: i tady si dovolim oponovat

Asi se neshodneme. Já zde bydlím 39 let a s tím jsem se ještě nesetkala. Na podzim budu schválně oblízat zdejší pekaře a pak Vám sdělím, co jsem zjistila.

Mysch 21.7.2006 17:35

nejde o to shodnout, ci neshodnout

spousta veci je opravdu mistnich, a skrz rottweil nebo tuttlingen jsem vzdy jen projizdel aniz bych zastavil. a ted opravdu nevim jestli jeto badensko, nebo uz württemberg, nekde tam probiha ta hranice. a dost zive si dovedu predstavit, ze by se to mohlo jmenovat i zwetschgenküchle.

a kdyz bydlite v tomhle kraji, urcite mate na zahhradce träuble, a touhle dobou delate gselz.

Harpyje 21.7.2006 21:11

Re: nejde o to shodnout, ci neshodnout

 Hranice probíhá v Möhringen, nyní předměstí TUT. Träuble hab i net, dafür aber Erdbeerle. Mer hent au Walderdbeerle im Wald, bloß die sammelt keiner wegem Fuchsbandwurm. Am Zischtig mach ich Erdbeergselz.

Mysch 21.7.2006 22:06

no vida

teda ten zischtig habe ich nicht verstanden. ale ty heidelbeeren z tech jsem nejak divokej. v bayrisch eisenstein pred nima taky kvuli fuchsbandwurm varujou, a v alzbetine je sbiraj a prodavaj. asi ty lisky jeste porad respektujou ten eisernen vorhang.

Mysch 21.7.2006 22:16

a ted mne jeste napada,

nemeli jsme nahodou stejnyho zubare v bad dürrheim?

Harpyje 22.7.2006 10:38

Re: SVĚT JE MALÝ

Bingo! Já tam jezdím každý třetí týden, teď ale ne, protože jsem delší dobu churavěla. Nevím, kdy jste tam byl naposledy, ale on svou praxi nejdřív prodal, a posléze otevřel novou, přímo naproti. Pane doktore B., jestli už máte notebook a jste připojený na internet, tak Vás také srdečně zdravím a slibuji, že se brzo ozvu. Svět je opravdu malý. Vám se omlouvám, že jsem včera už nodpověděla, ale to horko mě zmáhá.