Pondělí 10. února 2025, svátek má Mojmír
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

CO2: Máslo vyráběné z uhlíku ?

diskuse (50)

Z oxidu uhličitého, vychytávaného ze vzduchu, lze vyrábět tuky, vhodné pro všestranné použití.

Tedy i syntetické máslo, které se pro své vlastnosti lidským chuťovým buňkám jeví jako dokonalé. Ve skutečnosti se jedná o tuk adekvátní máslu, který je vyroben z CO2 pomocí postupů využívaných k přetvoření uhlíku na mastné kyseliny, podobajících se postupům používaným při výrobě syntetického paliva (e-Fuels), na které budou smět po roce 2035 vyráběné osobní automobily se spalovacími motory jezdit. A protože v tomto konkrétním procesu výroby másla o žádnou biologii nejde, výsledný produkt se nemůže honosit předponou bio. Přesto se však jedná o skutečný tuk.

Myšlenka přechodu na tuky a oleje vyráběné z kysličníku uhličitého se může zdát poněkud zvláštní, ale jejich potenciál je obrovský. Proto také tým společnosti Savor, která si klade za cíl vyrábět potraviny bez zvířat, zemědělské půdy, hnojiv, hormonů a antibiotik, vyvinul speciální technologické procesy, pomocí kterých dokáže vyrábět tuk s podobnými vlastnosti, jaké má tuk získávaný z živočišných produktů, nebo rostlinného základu. Přitom jim k výrobě tuku stačí uhlíkový základ, který lze získat vychytáváním CO2 ze vzduchu. A protože jsou takovéto tuky v továrně vyráběny z vody a kysličníku uhličitého, nezabírají suroviny potřebné pro jejich produkci žádnou zemědělskou půdu. Navíc lze takovéto tuky či oleje vyrábět všude, doslova po celém světě, a to bez ohledu na avizované klimatické změny.

Video – Rostlinný olej plný otazníků :

https://www.youtube.com/watch?v=8Nj_kIiyrwQ

Málo kdo si uvědomuje, že v kdejakém nanuku či zmrzlině, po kterých dnes sáhneme v supermarketech, je obsažen i palmový olej, nejrozšířenější rostlinný tuk vůbec. Pro výrobce potravin je výhodný, neboť má neutrální chuť, dlouhou trvanlivost a lze jej použít na mnoho různých způsobů, pročež se také nachází zhruba v polovině světové produkce baleného potravinářského zboží, ba se leckde používá i jako biopalivo. Dokonce i polevy u zmrzlin a různých cukrářských výrobků imitují čokoládu ztuženou formou tohoto tuku. Organizace pro ochranu životního prostředí se však domnívají, že certifikace palmového oleje zpravidla neoznačuje jeho udržitelnost a apelují na spotřebitele, aby se mu vyhýbali. A tak řada výrobců potravinářského zboží může přechod na tuky vyráběné z kysličníku uhličitého uvítat.

Pokud jde pak o vlastní recepturu, startup Savor uvádí, že jejich termochemický proces začíná zdrojem uhlíku, jakým je oxid uhličitý. Následně použijí teplo a vodík k vytvoření řetězců, které se míchají s kyslíkem, aby dle jejich vyjádření vznikly tuky a oleje, které „známe a milujeme“. Tak se dají získat „bohaté a příjemné ingredience“ bez chovů zvířat, palmových plantáží, či nebezpečných chemikálií. Tuky totiž tvoří různé řetězce atomů uhlíku a vodíku, přičemž tým Savoru se rozhodl vytvořit stejné uhlíkové a vodíkové řetězce bez využití zvířat a rostlin, odebráním oxidu uhličitého ze vzduchu a vodíku z vody s jejich zahřátím a oxidací pro oddělení mastných kyselin.

Video – Ochutnávka s názorným využitím syntetického tuku :

https://www.youtube.com/watch?v=OJpAsIDL-3M

Co je však nejdůležitější, syntetické máslo od Savoru chutná tak, jako máslo prodávané v supermarketech, což je dáno tím, že z chemického hlediska jde o stejný tuk, jak se o tom v únoru letošního roku přesvědčil i hlavní sponzor výzkumu Bill Gates. Bez másla se dobrá kuchyně, teplá i studená, neobejde. Je nepostradatelné pro cukroví, pomazánky, dezerty i přípravu masa, ale maže se i samotné na chleba. Aby se však syntetické máslo, v továrně vyráběné ze zlořečeného CO2, mohlo stát obecně dostupným, musí se jeho cena pohybovat pod velkoobchodní cenou másla z mlékáren. Tedy velkou výzvu zde představují výrobní náklady, ale i v tomto směru má společnost Savor šanci uspět. Neboť klíčové kroky jejich procesu výroby již figurují v různých průmyslových odvětvích, kde nacházejí čím dál tím větší uplatnění, přičemž se průmysl snaží být co nejefektivnější ve všech aspektech takovéto výroby za pomoci technicky důmyslných inovací. Přeměna kysličníku uhličitého na paliva a chemikálie s vysokou přidanou hodnotou totiž v posledních letech přilákala celosvětový zájem, neboť nejenže přispívá k požadovanému snižování emisí skleníkového plynu, ale také produkuje cenné chemické komodity.

Například kalifornská společnost Infinium a francouzská společnost Engie, zabývající se výrobou a distribucí elektřiny, jejímž hlavním akcionářem je francouzský stát, vytvořily strategické partnerství pro spolupráci na jednom z největších komerčních zařízení pro výrobu syntetického paliva v Evropě, které využívá technologii společnosti Infinium k výrobě e-Fuels pomocí oxidu uhličitého, zachyceného ocelárnou v Dunkerque. Přičemž vodík bude v jejich projektu Reuze produkován 400megawattovým elektrolyzérem, který tu instaluje Engie. Reuze pak přemění cirka 300 000 tun CO2 na více než 100 000 tun e-paliva každým rokem.

A nutno k tomu podotknout, že společnost Infinium pracuje na několika dalších projektech výroby kapalných paliv z CO2 jak v EU, tak v USA, ale také v Austrálii a Japonsku. Přičemž svoje vlastní projekty chystají i některé čínské a indické společnosti, dokonce i společnosti ze Saúdské Arábie. To všechno je dáno tím, že v současné době po celém světě jezdí miliardy řidičů ve vozidlech se spalovacími motory a mnohé z nich, ať se to někomu líbí nebo ne, budou na silnicích i v příštích desetiletích. Pro ně bude třeba zajistit syntetickou, uhlíkově neutrální alternativu fosilních paliv, kdy signalizace silné poptávky a jasná pravidla nastartují jejich vyšší produkci.

Ovšem jak to tak vypadá, tolik dnes diskutovaný oxid uhličitý, na který budou v autech se spalovacími motory staromilci jezdit, nejenže na čerpačkách v sycených nápojích budou také pít, ale dokonce i pojídat. Přičemž mnohé nasvědčuje tomu, že si na něm v rychlém občerstvení pošmáknou.

Odkazy na původní zdroje:

https://www.savor.it/

https://www.gatesnotes.com/Alternative-fats-and-oils?WT.mc_id=20240212110000_Palm-Oil_BG-YT_&WT.tsrc=BGYT

https://www.dtest.cz/clanek-8835/zmrzliny-jsou-stale-plne-palmoveho-oleje

https://www.reuze.eu/

https://www.norsk-e-fuel.com/

https://japan.aramco.com/en/news-media/news/2023/1024_aramco-and-enowa-to-develop-first-of-its-kind-e-fuel-demonstration-plant

Aston Ondřej Neff
10. 2. 2025

Babišovi se můžeme smát, že prohlašuje „Green Deal je mrtvý“.

Drieu Godefridi
10. 2. 2025

Cílem je donutit tyto platformy k tomu, aby si platily hlídací psy.

Tomáš Břicháček
10. 2. 2025

Brusel chystá Evropskou strategii pro udržitelnou turistiku.

Marian Kechlibar
10. 2. 2025

Gaza má skutečně nejlepší pláže v celém východním Středomoří.

Hana Lukešová
10. 2. 2025

Jediní lidé, kteří skutečně hladovějí v Pásmu Gazy, jsou izraelští rukojmí.

Aston Ondřej Neff
7. 2. 2025

Přicmrdálky a žalobníky mají přece všichni rádi!

Aston Ondřej Neff
8. 2. 2025

Třeba mě zažalujou, kéž by mě zažalovali, Okamurovi to vyšlo.

Aston Ondřej Neff
10. 2. 2025

Babišovi se můžeme smát, že prohlašuje „Green Deal je mrtvý“.

Chechtavej tygr
8. 2. 2025

Stojí nervózní chlap na mostě, na krku má provaz...

bigben Benjamin Kuras
8. 2. 2025

Vlády nemají jiné peníze než ty, které sebraly občanům.

kh Kateřina Havlická
10. 2. 2025

Slovenský premiér Robert Fico reaguje na plánované zrušení americké Agentury pro mezinárodní rozvoj...

Lidovky.cz, ČTK
10. 2. 2025

Linda Nosková přehrála na turnaji v Dauhá světovou devatenáctku Donnu Vekičovou z Chorvatska 6:2,...

Lidovky.cz
10. 2. 2025

V sobotu slavil s Feyenoordem ligové vítězství nad Spartou Rotterdam (3:0). O dva dny později Brian...

Lidovky.cz, svm Matěj Svěrák
10. 2. 2025

Policisté prověřovali anonymní výhrůžku bombou v pobočkách ČSOB v Ústí nad Labem a v Kadani. V...

Lidovky.cz, ČTK
10. 2. 2025

Prezident Petr Pavel v pondělí při návštěvě Paříže řekl, že novela zákona o zvyšování platů...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz