19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

VĚDA: Nebezpečný prach

„Znečištění ovzduší se jeví jako jedna z nejžhavějších oblastí alzheimerovského výzkumu,“ napsal v renomovaném časopise dr. George Perry. Shrnul tak pozorování, jejichž přelomový moment se klade do roku 2018.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Zinga 24.11.2020 17:40

Sedí 2 lovci mamutů u ohně a lámou si hlavu:

Čím to je: dýcháme čistý vzduch, pijeme křišťálovou vodu, jíme BIO a pohybu máme rovněž dostatek - tak čím to je, že se dožíváme sotva třicítky?!

M. Bednář 24.11.2020 11:28

Jestli někdo bydlí do 50 metrů od frekventované vozovky, tak z toho musí být na palici i bez prachu.

S. Rádl 24.11.2020 11:05

Problém je s tím, že se vlastně vůbec neví, které změny na mozku skutečně Alzheimera způsobují.

Množství vdechovaného prachu asi není zdravé, pokud přechází nějaké částice do CNS, také to není zřejmě žádoucí. Na druhou stranu pokud nevíme, jaké změny na mozku opravdu způsobují Alzheimera, tak je tu volné pole pro různé výzkumy, publikované korelace, atd. To je ale asi tak vše.

J. Nevrkla 24.11.2020 9:08

Myslím, že je to další strašení a propaganda. Podobně před časem bojovali proti oxidum dusíku, v německých městech zakazovali diesely. Aby posléze plicní lékaři přišli s tím, že je to neprokazana demagogie.

R. Langer 24.11.2020 9:54

Asi tak...

Š. Hašek 24.11.2020 10:13

Domnívám se, že pokud se neumírá na úrazy, špatnou výživu, dětské nemoci, uhelný prach v plících ...... atd., ... jak dříve, zvyšuje se průměrný věk - tak si to přihasily jiné choroby, přímo související s tím, že "v pokročilém věku je již člověk poněkud zrezivělá mašina".

Četl jsem nějakou studii, že nejvíc Alzheimera je v zemích moderních, kde se maže na chleba margarín místo másla. Ten margarín má tak strašné/umělé uhlíkové řetězce, že se někde usadí. Člověk je neumí pořádně odbourat. Nevím. Jen, i mimo tu studii, ty margaríny nejím. Myši taky mají rády máslo, to ostatní žerou až jen v únoru, když je tvrdá zima ...... Člověk to dlabe i v červenci .....

J. Nevrkla 24.11.2020 10:18

Taky si myslím, že každý živočich se v zásadě evolučne vyvinul tak, že mu chutná to pro něj prospěšné a nechutná to neprospesne.

V. Výmola 24.11.2020 10:23

Pokud to žrádlo ovšem není pro evoluci něco nového. Evoluce vždy jenom dobíhá okolnosti. Je možné, že mým prapraprapotomkům se bude hnusit už jenom pomyslet na nutellu, ale já bych ji bez sebekontroly požíral od rána do večera, dokud bych z ní nepošel.

J. Nevrkla 24.11.2020 10:27

A já zase nutellu nemusím. Jak řekl jeden proslulý a moudrý lékař - tělo si řekne, co potřebuje.

V. Výmola 24.11.2020 10:45

Asi nikdo nepředpokládá, že potřebuji nutellu :). Nic z ní. Ve skutečnosti je to tak, že bych měl nechat průchod evoluci a Nutellu žrát. Pravděpodobně bych pak pošel, možná bez potomků, a na světě by zůstali potomci vaši, kteří nutellu jíst nebudou. Po pár tisíciletích takového vývoje Ferrero zkrachuje.

J. Nevrkla 24.11.2020 10:49

Nic se nemá přehánět a nic neplatí absolutně. Kromě člověka žádný živočich nečte, především žere, co mu chutná, a je tu miliony let.

Z. Lapil 24.11.2020 13:52

Zrovna nutela mě nikdy nenadchla, ale to je jedno. I s jinými jedovatinami i nejedovatinami jsem udělal zkušenost, že nechá-li tomu člověk volný průběh - ho to časem přestane bavit a přesedlá na něco jiného.

J. Hajský 24.11.2020 11:27

Jak řekl jeden proslulý a moudrý lékař - tělo si řekne, co potřebuje.

To je nesporný fakt. Tělo feťáků si řekne o pervitin, tělo alkoholiků o rum, tělo kuřáků o nikotin. Co se týká jídla tak tělo mnohých si řekne o tučný bůček, špekáčky téměř černé nad ohněm, tělo jiných o přeslazené zákusky a kolu.

J. Nevrkla 24.11.2020 13:14

Jako dítě jsem maso chtěl jenom libové, teď zase spíše tučné. Děti milují sladké, asi si to tělo žádá, ve stáří už jenom občas. Různé drogy jsou jiná kapitola, to si žádá něčí duše spíše než tělo.

J. Jurax 24.11.2020 14:25

Jo, jenomže mně si tělo říká o pečený bůček, s kůrčičkou ...

Š. Hašek 24.11.2020 14:38

Myslím, že Vaše tělo se chová rozumně.

Já mám takový periody - od kyselých vokurek, tlačenky, šprotů - až po takovou tu paštiku v alobalu. Z Písku. Včera mi ji vyprodali, zřejmě i těla jiných zákazníků poznají kvalitu.

Zejtra to vidím na Romadur.