Sobota 8. února 2025, svátek má Milada
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Z DRUHÉHO KOPCE: Klukovské vzpomínky 332

diskuse (10)

K napsání tohoto pokračování mě inspiroval pan Jakub Přibyl, prý nejlepší someliér u nás. Nechci a ani nemohu zpochybňovat jeho znalosti o víně. Já rozeznávám dva druhy vín: ta, co mi chutnají, a ta druhá.

Hned na začátku bych se rád podivil, když pan Přibyl napsal, že stáčená vína jsou jen náš fenomén. Divil bych se, že by člověk tak zběhlý v someliérství nikdy nebyl třeba v Madridu: kolem Plaza Mayor je tolik stáčíren vína, že než jsem je obešel, tak jsem byl na „gramatiku“! A protože jsem byl nešťastný z nenaplněné lásky a můj chlebodárce ve vedru nechtěl pracovat, absolvovali jsme toto kolečko každý den, až jsme měli natrénováno a došli jsme domů celkem rovně.

Při pití vína znalecky nepomlaskávám a po půnebí neválím, ale pošlu to rovnou dolů, jako žádanku na dobrou náladu. A tak mi nic neříkají kecy o kyselinkách a tříslovinách, chuti a vůni jasmínu nebo břidlice. To se nesmějte, to skutečně v someliérské tabulce je! A jsou tam ještě svéráznější chuti jako spálený bakelit, asfalt, shnilé seno, křemen, pazourek, kyselé zelí a další. Já osobně bych asi spálený bakelit nemusel a už vůbec nevím, jakou chuť a vůni má pazourek - mám za to, že v muzeu Velké Moravy by mě čuchnout nenechali!

Jistě bude nějaký rozdíl mezi lahví za 800 Kč a litrem ze stáčírny za 70 Kč, to přiznám. Až na to, že bych si nejspíš tu za osm stovek nekoupil. Jsem důchodce a jak říká jedna má půvabná kamarádka: „Své perly sázím jinam!“

Mám známého, nemohu říct kamaráda, který se považuje za znalce vín a protože mu chybí „kinderstube“, tak si ve společnosti, která pije klasická, v Evropě ojedinělá (jak píše pan Přibyl) stáčená vína, otevře lahvičku ledového vína, znalecky očuchává špunt, znalecky vínem ve sklenici krouží a pak pomlaskává, jaká je to dobrota. Protože, jak jsem napsal, není příliš vychován, nikomu nedá ochutnat a s pomlaskáváním lahvičku vypije sám. Tak jsem dlouho nebyl seznámen s chutí ledového vína. Ale docela nepolíben nejsem, měl jsem ho, neb jsem dostal lahev k šedesátinám a o tu jsem se rozdělil se Zuzanou. Musím říci, že to byl zajímavý poznatek, ale zalíbení jsem v tom nenašel. Je to stejné, jako když jsem v Thajsku jedl smažené červy. Zajímavé, ale shánět se po nich tady určitě nebudu.

Ze stejného kadlubu je poznámka Zdeňka Pohlreicha o tom, že se tady málo jí ryby. Já mám ryby rád, ba co dím, velmi rád. Chuť mě přejde, když vidím jejich ceny. Ostatně pan Pohlreich, když dělal candáta, skvělou rybu, vyčíslil cenu jednoho filetu na celkem dvě stě korun - ne celého filetu, ale jedné porce! Pravda, i zbytek se dá spotřebovat, ale cena rybího masa je rána! Když si člověk koupí rybu na sádkách, je cena někde jinde a dá se to občas koupit.

Tento obraz Rybárně vévodil

Nedávno mi přeposlal Jirka Wagner černobílé fotky ze šedesátých let z rybího buffetu „U Vaňhů“. Tam jsem chodil strašně rád! Rybí speciality, polévky a hlavně džuveč s hranolky! To byla božská mana! Na zdech bufáče byly vymalované rybníky a jihočeské motivy a na stojáka tam člověk dostal něco mezi nebem a zemí! Kamarád byl v Řecku za svým bratrem, který tam vaří čtyřicet let v řecké hospodě. „Brácha, udělej mi prosím, džuveč jako u Vaňhů!“ „To není problém, prosím tě, džuveč dělám léta!“ Udělal, byl skvělý a určitě byl takový, jaký má být, ale nebyl ani zdaleka jako U Vaňhů!

A tak vás na konec své filipiky musím ujistit, že i nadále nebudu pomlaskávat nad drahými víny, nebudu se tvářit vznešeně, abych dodal pití vína slavnostní ráz. Ale na druhou stranu si hubu neošidím moravským jabčákem (dá sa - nedá sa - dá sa Pražákům!). Víno-kyselinu jménem Bordeaux s vyobrazenou bránou na etiketě budu dávat i nadále jen pod maso!

Rybárna v pasáži Jalta

Aby ryba měla v čem plavat

Muka rozhodování

Zoufalství kuchaře nad prázdnými hrnci

Hranolky bez ryby s tatarkou
Dívka s černejma brejlema
Ceny byly mírné, přesto
Mít či nemýt
Milenci pro jednu rybu
Kosmická chvíle soustředění (na kost)

Foto zaslal Dušan Veselý

Lubomír Stejskal
8. 2. 2025

I v demokracii můžou volby dopadnout špatně.

Aston Ondřej Neff
8. 2. 2025

Třeba mě zažalujou, kéž by mě zažalovali, Okamurovi to vyšlo.

Hyena Neff
8. 2. 2025

V neděli odpoledne krásně svítilo sluníčko.

Lika
8. 2. 2025

Kalendář

Robert Troška
8. 2. 2025

Museli bychom někoho propustit.... Tak to je obrovská tragédie.

Aston Ondřej Neff
6. 2. 2025

Na zadní se proti Evropské komisi postavili ministr průmyslu a ministr životního prostředí.

Aston Ondřej Neff
7. 2. 2025

Přicmrdálky a žalobníky mají přece všichni rádi!

Aston Ondřej Neff
5. 2. 2025

Zkušenosti nevygumovaly myšlenku neutrality z politického slovníku.

Gustav Sitař
6. 2. 2025

„Nebílí“ utlačovaní Američané měli vytvořit základnu Demokratické strany.

Václav Vlk st.
5. 2. 2025

„Čím blíž je zánik říše, tím hloupější jsou její zákony.“ Cicero, 1.st.př.Kr.

Petr Kamberský
8. 2. 2025

Diplomat, který občas mluví jako opak diplomata. Tomáš Pojar. Muž, jenž coby poradce pro národní...

Lidovky.cz, ČTK
8. 2. 2025

Při nehodě autobusu v jižní části Mexika v sobotu ráno místního času zahynulo přes 30 lidí, píše...

Lidovky.cz, ČTK
8. 2. 2025

Celkem 250 tisíc lidí v sobotu přišlo v Mnichově na demonstraci proti spolupráci demokratických...

8. 2. 2025

Komunistický režim používal směrem k západním mocnostem frázi „dohnat a předehnat“ tak často, až se...

Jan Veselý
8. 2. 2025

Policie vyšetřuje šikanu dívky ze sedmé třídy základní školy v Hodoníně. Na webech běhá sestříhané...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz