7.12.2022 | Svátek má Ambrož, Benjamin


Diskuse k článku

ÚVAHA: Poklička

Jako většina z nás také my doma sledujeme vývoj cen energií, a nebudu skrývat, že s neklidem. Proto uvítám každou radu, jak elektřinu či plyn ušetřit a zjišťuji, že se na internetu objevují rady do kuchyně na úsporu energie jakož i financí. Nedávno jsem se dozvěděl, že vaříme-li, je výhodné používat pokličku, protože se voda či nějaká krmě rychleji ohřeje, neb se zabrání vypařování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 15.9.2022 12:25

Co se týká pokličky, článek platí pro dnešní vaření. Pro vaření v minulosti platí pro vaření na vařiči, elektrickém nebo plynovém. Ale dřív v minulosti mnoho rodin vařilo na kuchyňském sporáku na pevná paliva. Kterým se často i vytápělo. Tam potom poklička nebyla příliš nutná, protože ztráta energie při vaření bez pokličky byla buď zanedbatelná k další energii vydávané sporákem. Nebo byla neměřitelná. Poklička tam sloužila spíš pro zvyšování teploty vaření snížením odpařování z hrnce. I když to se taky dělo přesunováním hrnce na různá místa plotny. Nejintenzívnější teplo byla nad spalovací komorou sporáku nad plamenem a nejméně intenzívní na plotně na okraji v místě, kde ze sporáku šla roura do komína. Voda odpařovaná z hrnců moc nevadila, protože sporák svým tahem do komína kuchyň odsával.