Středa 12. února 2025, svátek má Slavěna
  • Premium

Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

• schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuse

SPOLEČNOST: Unaveni svobodou

Hrozí nám návrat totality? To je otázka, kterou si po Zemanově pokusu o prezidentský systém klade nejeden občan České republiky. I přes varovné hlasy však většina z nás nebere tuto hrozbu vážně.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

JV

J. Vyhnalík

20. 7. 2013 16:09
Re: Autor je historik a publicista,

Co se stane s touto demokraticky zvolenou vládou, odpovědnou demokraticky zvolenému parlamentu, jsme viděli u nás, když Nečasova vláda otálela s podpisem paktu stability. Najednou bylo potřeba pořádně prověřit jak zacházíme s eurodotacemi a jejich výplata byla pozastavena. Ve chvíli, kdy k podpisu došle, se shodou náhod opět čerpání z fondů obnovilo.

To je demokracie a la EU.

Někde tady v diskusi jste navrhoval, abychom ignorovali omezení uvalená EU na Izrael. Nemyslím si, že se k tomu naše vláda odhodlá, ale vsadil bych se, že pak by opět došlo k prověřování našeho čerpání fondů a vláda by rázem přišla o peníze v celkovém objemu 1/4 nemandatorních výdajů rozpočtu.

0 0
možnosti
PP

P. Pavlovský

20. 7. 2013 16:21

Do EU jsme vstoupili demokraticky, nikdo nás nenutil.

Nevím jak vy, ale já tehdy hlasoval pro.

Po posledním antiizraelském rouhodnutí EU bych ale dnes v referendu hlasoval pro vystoupupení.

Opět: Neznám mechanismus, který by nám v tom mohl zabhránit. Je to jen a jen na nás!

0 0
možnosti
JV

J. Vyhnalík

20. 7. 2013 16:35

Referendum o vstupu do EU byly jediné polistopadové volby, které jsem vynechal. Bohužel jsem byl služebně mimo, ale chtěl jsem hlasovat proti. Tehdy to bylo zejména kvůli nefér eurohujerské demagogii lidí, jako je Cyril Svoboda a svým hlasem proti chtěl ukázat, že to není tak jednoznačné, jak nám eurohujeři vnucovali. Přitom vnitřně jsem se klonil k parafrázi na Palackého "Kdyby nebylo EU, museli bychom si ho vytvořit." EU taková, jaká byla cca do poloviny 90. let by byla užitečná. Dnes EU Evropě jednoznačně škodí. Je to vidět na tom, jak hluboká a dlouhotrvající je současná krize, která sice v Evropě nezačala, ale Evropu zdaleka nejvíce postihla a ještě nás bude dlouho trápit.

0 0
možnosti
JJ

J. Jurax

21. 7. 2013 22:52

Jejich mechanismy jsou nastavené tak, že likvidace demokracie v členském státě prostě není možná.

Pamatujete vládu černých plukovníků v Řecku? Nastolení vojenské diktatury? Je to dávno, ale Řecko už v NATO bylo od roku 1951.. A ta diktatura vydržela sedm let (1967 - 1974).

A Portugalsko, kde vládl diktátor Salazar od roku 1932 do roku 1972, diktatura svržena 1974,  bylo v roce 1949 zakládajícím členem NATO.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz