18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

SPOLEČNOST: Kdy už bude u nás dobře?

Kdyby člověk ve svém uvažování podlehl některým vnějším projevům příslušníků národa žijícího v Česku, tak by mohl propadnout pesimismu. Zejména kdyby čerpal z veřejných internetových diskusí, z některých blogů či nejrůznějších médií.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 31.8.2021 15:06

Dočetl jsem se, že Češi (Slováci, Poláci, Maďaři .....) patří mezi 2 - 4 procenta obyvatel této planety, kteří se mají opravdu dobře. Nemám důvod této zprávě nevěřit.

Lze se samozřejmě mít ještě lépe, ale i mnohem!! hůře. Důkazem budiž fakt, že sedím u PC v teple, suchu, sytý a datluji do klábosnice svoje "moudra".:-)

J. Jurax 31.8.2021 16:14

Já taky, a ještě si k tomu přikusuju šunku s 92 % masa!

R. Langer 31.8.2021 17:24

Souhlas! R^

V. Čermák 31.8.2021 17:41

Tak celkem souhlas. A dokonce i za minulého režimu to nebylo až tak hrozné, jak nynější opoždění bojovníci proti komoušům náhle tvrdí. Hodně nešvarů bylo, ale ty jsou i nyní, pouze jinačí. Lépe než dřív ovšem je...;-DRv

P. Adámek 31.8.2021 13:30

Už před opravdu mnoha desítkami let mi táta vysvětloval, že v politických systémech není ministr ministrem proto, že je ve svém resortu odborníkem, ale protože má politickou vizi, a že se má se obklopit takovými odborníky, aby za jejich součinnosti své vize v resortu dosáhl. Že tomu tak v praxi nebývá, je fakt, ale buď chceme vládu odborníků, nebo vládu politiků. Nemá smysl plakat nad tím, že politický ministr není v oboru odborníkem. Vzpomeňme dokonce posametověrevoluční téze, že by ministr obrany dokonce neměl být vojákem, že by to měl být civilista.

P. Andrle 31.8.2021 14:12

Já Vám rozumím. Ale já jsem v textu uvedl:

Za prvé mi vadí to, že v tom množství zodpovědných, vzdělaných a skvělých lidí se vždy najde několik desítek (nebo snad stovek?) těch, kteří se domnívají, že zastávat funkci ministra (či podobně funkci vysokého úředníka) je hračka, která se dá zvládnout levou rukou, a to bez potřebné kvalifikace či vzdělání, když oni navíc netuší, že oboje není jedno a totéž. A současně se najde dost těch, kteří jim slouží jako nosiči do vysněných funkcí. Takže v politických stranách, zejména v těch „vítězných“ jsou funkce již rozděleny. Dokonce jsem někde četl, že si zástupci jedné koalice byli prohlédnout kancelářské místnosti, z nichž se „vládne“.

Takže tady nejde o vládu odborníků či politiků. I politik musí být vzdělaný a kvalifikovaný, když oboje není totéž. A naopak. Můžete tak charakterizovat současné uchazeče o ministerská křesla? I předchozí...copak trapně nedostudovaný politik H. má odkud ambice být mininistrem vnitra? Sobotka neuměl žádnou jinou řeč než češtinu. To mu nenahradí, když se obklopí odborníky ...etc.etc.

J. Jurax 31.8.2021 16:17

Vskutku nemá smysl plakat nad tím, že politický ministr není v oboru odborníkem. My pláčeme nad tím, co díky tomu ve funkci napáchá.

V. Kuhaj 31.8.2021 13:22

V zemi plné xenofobů, rasistů, nevzdělanců, hulvátů, sobců, nepřejícníků, atd. žijeme od té doby, co jsme si v rámci přímé volby zvolili za prezidenta Zemana. Do té doby to celkem šlo, to jsme byli chválení za samet atd.

R. Langer 31.8.2021 17:25

A co vám od té doby nejde? 8-o

V. Čermák 31.8.2021 17:48

No, všechno jde stejně, i lidi byli stejní, ale po té, co Schwarzenberg neuznal svoji porážku a nezastavil svoje rozjeté nevychované bojůvky proti Zemanovi se vynořily i ty nálepky...;-DRv

R. Langer 31.8.2021 18:21

Jo jo, já vím, že od té doby je minimálně polovina všech voličů spolek podřadných, zmanipulovaných hlupáků od vidlí. Takhle to zcela jasně vidí ta druhá "ynteligentní a demogratická" polovina. ;-D

O. M. 31.8.2021 11:08

Ještě dodatek: v tom mléce se máme dobře, pořád máme na výběr - kdo chce, může si kupovat "hořknoucí" trvanlivé mléko, kdo nechce, nemusí.

Poznámka: to mléko je má zaručovanou trvanlivost jen doté doby, než ho otevřete.

O. M. 31.8.2021 11:04

K tomu mléku jednoduchá rada - nenechávejte ho stát na kredenci, dejte ho aspoň do ledničky, a kyšku si kupte v krámě.

Případně si kupte mléko v mlékomatu, to vám zkysne ochotně.

Vysvětlení je jednoduché, i když trochu delší: mléko kromě jiného obsahuje bakterie mléčného kvašení. Ty požírají laktózu (mléčný cukr) a přeměňují ji na kyselinu mléčnou (podobně jako vinné kvasinky požírají hroznový cukr v moštu a přeměňují ho na alkohol). Ta kyselina brání množení cizích bakterií, mléko se tím přirozeně konzervuje (podobně jako třeba kysané zelí). Důsledkem je, že čerstvé mléko nevydrží ani v chladničce déle jak tři - čtyři dny, pak už je kyselé. To je od dob, kdy si člověk nemůže každé ráno nadojit čerstvé mléko, poněkud problém i v kapitalismu, když uvážíme, že trvá nejméně tři dny, než se mléko dostane z kravína jen do obchodu (za socialismu si člověk někdy to kyselé mléko přinesl už ze sámošky, aniž o to stál, dostal něco jiného, než kupoval).

Řešením je vysoká pasterace, která pozabíjí kromě choroboplodných zárodků i převážnou část mléčných bakterií, mléko tedy kysne podstatně pomaleji, získáváme mléko se zvýšenou trvalnivostí (cca 2 - 3 týdny v ledničce) - to je naprostá většina mléka, co se prodává v PETkách jako čerstvé mléko.

Pokud ovšem chceme mléko trvanlivé, které vydrží půl roku za pokojové teploty, (to je převážná většina těch krabicových, a je to na nich napsané) musíme použít vysokoteplotní pasteraci, která v tom mléku zabije ÚPLNĚ VŠECHNY mléčné kvasinky. Ve chvíli, kdy to mléko otevřete, se do něj mohou dostávat cizí bakterie, a protože v něm není nic, co by ho mohlo konzervovat, ty cizí bakterie začnou mléko rozkládat, mléko zhořkne.

Tedy krátce, vždycky je to něco za něco. Buď mám mléko, které mi zkysne, ale nevydrží, nebo mám mléko, které vydrží, ale nezkysne.

J. David 31.8.2021 12:27

Pane O.M., máte pravdu, pasterované mléko stojí za kulové, nota bene trvanlivé. Tuhle jsem u souseda na chalupě popil čerstvého nadojeného mléka (má krávu, kterou ručně dojí), lahoda. Ale jak mi to pak "zrychlilo krok", škoda mluvit, byl jsem rád, že jsem hózny stačil stáhnout. Holt má městská střevní flóra, odchovaná městským krabicovým mléčným sokem, neustála řádění echtovních bakterií kravského vesnického mléka. Má nebožka babička, z mléka za mého mládí dělala tvaroh a pak okmínované homolky (ňamka k chlebu a bílému kafi). Dnes mléko z krabice nezkysne, pouze se promění ve smrdutý bílý sliz, na něž se i mušky octomilky slétávají. Udělejte tvaroh z krabicového mléka, bude to na Nobelovku (pardon, i tvaroh na homolky a kmín lze ale zakoupit). Qui bono, qui modo.

O. M. 31.8.2021 14:00

Špatně, z trvanlivého mléka tvaroh NESMÍ jít udělat, na tom je to založené. Od dob, kdy se lidi ve svých činnostech specializují, ve městech se dobytek chová dost obtížně, a švadlena z Trioly či slévač z Kolbenky už nemají čas ráno dojit a po práci tlouct máslo a vyrábět tvaroh či sýr, se vyvinuly podniky zvané mlékárny, které se na výrobu mléka a mléčných výrobků specializují. A ta švadlena, když bude chtít mléko, koupí si v obchodě mléko, když bude chtít tvaroh, koupí si tvaroh, a nemusí se s ním pracně vyrábět.

Lahodnost čerstvě nadojeného mléka je dána hlavně jeho tučností - podle kvality krmiva, ročního období a plemene se tučnost pohybuje od 3,8 do 4,2 % (někdy i více). A ta vysoká tučnost pak někdy může nenavyklému jedinci způsobit vámi popsané problémy (které však můžou nastat i v důsledku nedostatečné hygieny při dojení). A protože lidi zjistili, že takto tučné mléko se jako nápoj příliš nehodí a je náchylné ke zkažení, začali z něj sbírat smetanu a tu konzumovat samostatně či dále zpracovávat.

A podle toho, kolik smetany z mléka odeberete, dostanete mléko plnotučné, polotučné, či odtučněné. Dnes se ve velkovýrobě používají tzv. standardizované tučnosti 3,5 %, 1,5 % a 0,5 %, a to zejména kvůli standardizaci vlastností vstupní suroviny pro navazující potravinářský průmysl. Samozřejmě, za větší peníz si můžete koupit i mléko s vyšší tučností (kolem 4 %) třeba z Olmy nebo z Kunína (a od různých menších producentů, obvykle v mlékomatu).

Tudíž, na výběr máme, a to je dobře.

V. Kolman 31.8.2021 15:13

On ten tvaroh z "krabicového" mléka jde udělat také, ale musíte do toho mléka hned po otevření napřed dát patřičnou kulturu bakterií, která způsobí to "správné" kvašení. Jinak získáte po čase shnilý a nepitelný fujtajfl.

I. Lyčka 31.8.2021 20:01

Souhlasím. Stačí přilít do mléka trochu kyšky a tím to mléko naočkovat. A nečekat, až ze vzduchu přiletí nějaký fujtajbl.

J. Fráňa 31.8.2021 10:27

ČR je na 18. místě nejšťastnějších zemí. Jak by řekl Paroubek, kdo to má?;-D

J. Farda 31.8.2021 9:31

Kdy už u nás bude dobře? Na to kdysi lakonicky pravdivě odpovědělo Radio Jerevan - Lépe již bylo! ;-)

J. Hanzal 31.8.2021 9:16

Souhlas, pěkný článekR^R^R^. Jen v jedné maličkosti budu, pane autore, hnidopich, totiž koně se nepěstují, nýbrž chovaví.:-)

H. Rybnická 31.8.2021 8:44

Velmi dobrá úvaha.

J. Nevrkla 31.8.2021 8:14

Není nutno psát, když není co říci.

R. Langer 31.8.2021 17:27

Tak nepište. ;-)

V. Mokrý 31.8.2021 5:53

KDY ? ?

Až budou ČT i ČRo doopravdy veřejnoprávní, referendum bude fungovat a též justice, nebude se vymýšlet vymyšlené ve světě, ale přebere se z něho. Bude fungovat odvolatelnost politiků - starosty počínaje, bude ctít stáří i poctivá práce a ta bude patřičně placena.

To vše pro začátek

I. Pávek 31.8.2021 7:48

a volební právo nebude všeobecné, ale bude to hlavní vyznamenání za zásluhy o stát. Bez toho nebude dobře ani veselo. Jinak naprostý souhlas.

V. Mokrý 31.8.2021 8:19

O tom volebním právu by se dalo jednat, potom volební povinnost.

O. Kaucký 31.8.2021 13:51

R^

V. Kolman 31.8.2021 5:24

Dobře bude, až "nás" na matičce Zemi bude žít méně nežli jedna miliarda človíčků.

R. Langer 31.8.2021 6:22

To není množstvím, ale rozhodně to s tím souvisí.

J. Králová 31.8.2021 1:05

Ano, tento článek je super. Jsme špatní i dobří, ale nejsme o nic horší než jiní.