Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
SPOLEČNOST: Éru paštikářů odstartoval Napoleon
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V. Kolman 30.8.2010 10:07"BIČKY V TOMATĚ" (ruské rybičky v chuté šťávě z rajčat) na vojně také nebyly špatné. Obzvláště působivé bylo, když jich jeden žertéř nenápadně vhodil přehršel do roztopených kamen na "pevná paliva". Za hlasitých detonací odlétla horní část kamen - litinový kroužek a další mezikruží do prostoru a světnice byla vymalována působivými vonnými červenými pruhy. I takto se daly za "cocályzmu" v armádě použít konservy. Dávno - dávno již tomu, co jsem naposled........ |
T. Kočí 30.8.2010 9:07Éru paštikářů odstartoval Napoleon Kádéčka byla dobrá.Všechny ty paštiky a nátiérky se daly s česnekem sníst.Pro poučení mladších bych jen dodal :VEB = Volkseigene Betrieb.Hezké ne?(Lidu vlastní podnik,prostě n.p.) |
J. Novak 30.8.2010 5:40KDP No, ona zrovna ta "KDecka" byla velmi kvalitni a dnes ma ACR problem je nahradit, protoze zadny vyrobce neni ochoten dat za rozumnou cenu do hoveziho ci veproveho ve vlastni stave takove procento cisteho masa, jako bylo v tech "socialistickych" KD. Mel jsem je docela rad. Zato opravdovym humusem je MRE - Meal Ready to Eat - pouzivane armadou USA. |
K. Kocourek 30.8.2010 23:23Re: KDP S tím bych si vcelku dovolil nesouhlasit. KáDéčka nebyla nic moc extra. Spousta tehdejších konzerv měla daleko vyšší úroveň. Nakonec, stačí si vyzkoušet zavařit kvalitní maso podomácku (byť jen do skla) a rozdíl se pozná. AČR má problém nahradit cokoli (obrňáky, letadla...), ale důvody jsou všeobecně známé. MRE má špatnou pověst spíš proto, že sami američtí vojáci jej pomlouvají - je to takový folklór. Dá se to jíst docela dobře, ale patří do úplně jiné kategorie, než pouhé zavařené maso. Jedná se o hotovky v silnějším igelitovém pytlíku a v balení je zpravidla chemický ohřívací sáček, takže se dá teplá strava připravit třeba i v kapse za pochodu. Tomu je samozřejmě přizpůsobený i výběr a konzistence jídel. |
K. Kocourek 30.8.2010 23:26Re: KDP Další zkušenosti s tehdejšími konzervami: - KáDéčko obsahovalo ještě čtvrtou konzervu, snad to prý bylo tvarohové pyré, ale ta se zahazovala hned po nafasování, alespoň jsem nezažil, že by se ji někdo pokoušel byť jenom otevírat :-) - Trenčanský párek s fazuľou byl sice hit oněch let, ale všechny konzervy vyráběné v Československu trpěly sestupným průběhem kvality. Když se zaváděly jako novinka, byly často docela použitelné, ale časem klesaly obsahy některých složek ve prospěch jiných, a hádejte, kterých... Ke konci komunismu už v T. P. prakticky žádné párky nebyly. - Zato vynikající a setrvalou úroveň měly maďarské konzervy: Kološvárské zelí, Segedínský guláš, jen tak namátkou. Pokud měl člověk štěstí, daly se taky fasovat ve VŠ jídelně na víkend. Po převratu ihned vymizely a nikdy už jsem tak kvalitní konzervy nenašel. - Výborný byl též tehdejší čínský lančmít, Při opékání držel pohromadě a zdejší kopie nikdy nedosáhly jeho kvality (ani z KáDéček). Současné čínské výrobky, ač často stejně značené, jsou ovšem mizerné. Vykládám si to tak, že v té době byla čínská produkce vyráběná zastaralými metodami, které nezužitkovávaly tzv. separát. Navíc asijská kuchyně tradičně maso nemele, ale seká na drobno, a tehdejší čínské stroje možná tuto odlišnost respektovaly. |