25.9.2020 | Svátek má Zlata


Diskuse k článku

ŠKOLSTVÍ: Slovní hodnocení výzvy senátora Drahoše

Ministr Robert Plaga (ANO), Drahošova platforma pro vzdělávání a Bob Kartous z EDUinu mohou způsobit totální rozvrat české školství. Proč někteří poslanci a senátoři naslouchají více lobbistům z neziskovek, než učitelům z praxe?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Lilibínský 29.5.2020 19:51

klídek,

české školství přežilo fanatika Nejedlého,

přežilo mága a demiurga Kahudu,

přežilo inkluzivní Valachovou,

přežije i slabomyslného Plagu.

M. Pivoda 29.5.2020 18:45

"... Učitelé jsou nyní plně vytíženi přechodem na on-line výuku ..."

Toto je nepřesné slovní vyjádření.

T. Zlesa 29.5.2020 18:25

Školství - učitelé - nikdy nebude bráno jako srovnatelné s jinými obory vysokoškolského vzdělání. A to i přes neustálé řeči politiků a samotných učitelů o významu, o podpoře, důležitosti atd.

A to proto, že všichni vědí, že se tam JENOM MLUVÍ. To se nedá srovnávat s lékaři , stavaři, atd.

Škody může špatný učitel napáchat, ale jen u žáků, kteří sami mají problém pochytat vědomosti. Dobří a chytří žáci si s takovým poradí.

No a proto se pořád objevují názory a rady z vnějšku, jak to školství dělat. Jen se tam mluví....

J. Jurax 29.5.2020 17:50

Ale každá blbost má řešení. Chcete, holoubci, slovní hodnocení? Máte je mít!

Slovutné Ministerstvo školství napíše závazné hodnotící texty - jeden pro každý z

pěti stávajících stupňů, v přiměřeném rozsahu řekněme 30 normalizovaných řádek a pokud možno bez gramatických chyb a srozumitelné i sprostému lidu. A pedagog to na vysvědčení prostě krasopisně opíše. Dalo by se i vytvořit razítko, jež na formulář vtiskne. Pět razítek po stovce krát počet tříd jsou zanedbatelné náklady, a když tak si je pedagogové můžou půjčovat.

Ono se tvorba oněch textů nemůže nechat na pedagozích; texty musí být gender vyvážené, politicky korektní, zohledňující všechna možná pohlaví, nesmí ranit něžné dětské dušičky ani se nesmí dotknout rodičů. Samozřejmě musí být konzultované s právníky. To vše by pedagog nemusel zvládnout, a ještě by do nich mohl vnášet nevhodné individuální názory.

No a rodičům, aby věděli, jak jejich potomek prospívá, se poskytne převodník textů do pěti stávajících známek.

A budem progresivní a přímo světoví!

A. Pakosta 29.5.2020 18:21

Já mám na všech svých vysvědčeních od šesté třídy ZDŠ (maturoval jsem 1975) slovní hodnocení prospěchu: Výborný, chvalitebný, sem tam dobrý, ba jednou i dostatečný.

Celkové hodnocení - prospěl, občas prospěl s vyznamenáním.

To se už dnes nepoužívá? Podivné!

V. Liptovský 29.5.2020 21:55

Presne tak...To sú len hrátky... A snaha napodobňovať akési vzory spoza hraníc... Budeme svetoví... Hm...

J. Jurax 29.5.2020 17:26

Proč není mEDUin?

No protože politik má už školu za sebou, profesí učitele nevykonává, takže na něj důsledky jím vymýšlených peachovin nedopadnou. Ale i ten nejblbější politik je schopen pochopit, že byv léčen nevzdělaným amatérem nemusí přežít.

V. Bartl 29.5.2020 16:08

150 tisíc učitelů, to máte na mysli celou EU?

P. Brich 29.5.2020 15:47

To už tu bylo v padesátých letech. Tuším, že ve čtvrté třídě nás jeden čas, (snad asi pololetí), učila čerstvá absolventka z gymnázia, protože "rudý děda" udělal v učitelském sboru průvan. Průběžně pak odpadávali další zkušení učitelé, kteří neměli požadovaný uvědomělý přístup nebo poměr, jak se pravilo hantýrkou prověrek. Holt nová doba si žádá nové činy.

V. Dosoudil 29.5.2020 14:19

Kartouze sleduji asi 3 roky a od začátku jsem jej považoval za velmi nebezpečného člověka. Nicméně svojí současnou činností překonává veškeré mé obavy.

L. David 29.5.2020 12:58

Ten zpupný darebák, který má v úctě islám (jak se ráčil vyjádřit), by měl mít jedinné právo: DRŽET HUBU A PŘESTAT SMRDĚT V ČESKÉ POLITICE.

P. Velichovský 29.5.2020 12:50

Plaga a pošuci kolem něho chtějí naprosto degradovat učitelskou profesi. Učit, prý, může každý! Když jste lempl inženýr, programátor,...., tak, podle Plagy, jděte do školy. Ano, inženýr určitě matiku umí, ale něco jiného je umět učit! To chce, jako vše, trénink! Přípravu! A ty rychlokurzy - pedagogická minima, jednou za 14 dní, dálkově, formální cancy, formální, opsané práce z vás učitele neudělají! Plaga ven a z Drahoše, Kartousů a podobných nemehel si příklad neberte!

P. Koptík 29.5.2020 13:05

Včera jsem potkal kamarádku - ředitelku na menší vesnické škole.

Byla vzteky bez sebe, ve škole 5 dětí ze 40, ve družině tři, provoz mele naprázdno a odpoledne musí na e-learnig..

Banda amatérů

Petr Koptík

V. Pavelka 29.5.2020 14:41

Jo Plaga je darebák ,protože neudělal program pro každou školu a každého ředitele zvlášt ,Boha jeho !!

D. Müller 29.5.2020 11:32

Cimrmanovské hodnocení: "Je zádumčivý." je sen mnoha.

Místo toho, abychom se trápili jak něco naučit už desetiletí řešíme jak néžně sdělit, že maj doma natvrdlé dítě. Tu zrušíme známkování, aby neměli stres. Jinde zase maturitu z matiky. Hlavní cíl? Šťastné dětství. A výsledek? Psychicky nevyzrálé osobnosti, které mají natažené ruce ke státu. Bez sebeúcty, sebedůvěry. Bez odolnosti na stres. Už vidím jak místo peněz jedou do Lidlu se slovním hodnocením: "Hodně se snažil, může velký nákup." :-)

P. Velichovský 29.5.2020 13:06

Souhlas!

V. Pavelka 29.5.2020 15:03

To sedí,, to je ten EU program snižování náročnosti a tím pádem debilizace občanů a potomků Evropanů ,ta podivná sebevražda civilizace z úst Bruselanů ,neomarxismu který my už zažili a nechceme si ho opakovat ..

A. Pakosta 29.5.2020 10:15

Se článkem celkem souhlasím, jen technická poznámka k "dost velkému počtu voličů" zmíněnému v textu:

Uvedených sto padesát tisíc učitelů netvoří více než tři setiny procenta voličské kapacity české republiky. I kdyby tedy s každým učitelem volila shodně i jeho celá rodina, mohou dát dokopy nejvýš tak patnáct setin až dvě desetiny procenta. TO podle mne NENÍ významná volební síla, jakkoli toho lze litovat.

J. Štipák 29.5.2020 12:57

Co je voličská kapacita?

A. Pakosta 29.5.2020 18:15

Omlouvám se za neobvyklý termín. Je to maximální celkový počet hlasů, kdyby všichni občané využili svého volebního práva.

V. Církva 29.5.2020 19:56

Tak 150tisíc z nějakých 5 000tisíc oprávněných voličů je kolem 3procent. Jinak samozřejmě ve výsledku voleb se to moc neprojeví. A nejsem si jist, že máme 150tisíc učitelů.

J. Krásenský 29.5.2020 13:52

(150 000 : 8 340 000) * 100 = 1.789 % Zapomněl jste násobit stem.

I. Spálený 29.5.2020 17:49

Značka % je zkratka za /100. Nepochybně počítáte správná čísla, ale v té rovnici je násobení stem navíc nebo případně chybí znak procenta na levé straně.

P. Novák 29.5.2020 18:25

Nesmysl, pane Spálený.150 000: 8 340 000= 0,01798 = 1,798/100=1,798 %

J. Pokoutný 29.5.2020 14:47

Nezapomněl jste připočítat rozumné rodiče žáků? Těch by mohlo být docela dost, jen nejsou tak vidět.

A. Pakosta 29.5.2020 18:32

Hodně jsem o tom uvažoval. Ale za prvé nemám potuchy, kolik těch rozumných rodičů by na jednoho učitele připadlo, a jednak rozumní rodiče mají obvykle svůj vlastní názor na to, koho volit či nevolit, který může, ale nemusí být shodný s volební preferencí dotyčného pedagoga.

Š. Hašek 29.5.2020 7:47

Tak jo.

Výzvu za "spravedlivější známkování" podepsalo třináct politiků. A Drahoš nesmí chybět!

A tak budeme školství reformovat a reformovat, až snad nebude platit nic. A bude doreformováno! Nebude platit ani známka (nespravedlivé), ani maturita (moc náročné), studenti nebudou dělat žádné zkoušky (nosit něco ve vlastní hlavě je zbytečnost) .....

Automechanici do školství!!! S Drahošem.

P. Lenc 29.5.2020 9:39

Bohužel, degradace školství pokračuje v přímém přenosu...

P. Brich 29.5.2020 15:51

Musí si procvičit podpis. Jestli ho ještě nezapomněl.

F. Houžňák 29.5.2020 7:45

Jo, slovní hodnocení. V Německu mají slovní hodnocení, už odedávna, a když jsme se kdysi při rodičovském ptali, jak tomu máme rozumět, tak nám učitelka řekla "no, když tam napíšu tohle, je to jednička, když tohle, je to dvojka ...", takže to bylo jenom takové divadélko, známku přeložila učitelka do textu a rodiče si to zase přeložili zpátky. A zelenobolševické ministerstvo školství bylo spokojené, akorát učitelky s tím měly víc práce.