18.4.2024 | Svátek má Valérie


PRÁVO: Bojujme s kouřením rozumně. S kuřárnami

8.7.2017

Asi to také znáte, z některých věcí máte dobrý i špatný pocit současně.

Od posledního května tohoto roku v celé krásné vzkvétající České republice (a tedy dokonce i v Brně) začal platit zákaz kouření v kavárnách, restauracích, barech a hospodách!

Zákaz kouření v restauracích vítám, posunuje nás směrem na západ. Ve většině západoevropských zemí, stejně jako v USA či Kanadě, platí již delší čas obdobné zákazy. Kouření je dnes především doménou Číny, Afriky a Ruska. Země svobody?

A hlavně citovaný zákaz posiluje ochranu veřejného zdraví. Z toho mám radost.

Podle údajů České koalice proti tabáku (ČKPT) nemoci způsobené kouřením tabákových produktů každý rok zapříčiní jen v Česku více než 18 tisíc úmrtí. Nicméně nemusíte být přímo kuřákem, i tak se vám cigarety, respektive jejich kouř, mohou stát osudnými.

V Česku každoročně zmaří pasivní kouření více než patnáct set lidských životů! Kvůli nešvaru jiných osob definitivně ukončí svou životní pouť na tisíc pět set nevinných nekuřáků.

Nejde zde tedy jen o nějaký kouřem načichlý svetr či sako po návštěvě restaurace, jak se snaží věc bagatelizovat netolerantní kuřáci. Nicméně nejsem právníkem a nekuřákem militantním, ke všemu se má přistupovat s rozumem.

Radost z výše citovaného zákazu mi kazí následující fakt.

In medias res: Mám vážnou výhradu k tomu, že neprošel doplňující návrh, který chtěl v restauracích a kavárnách umožnit zřizování oddělených kuřáren. Ty naopak v rozumné míře vítám, kuřáci pak neobtěžují okolí. Co chudáci lidé bydlící nad restauracemi či bary? Totéž platí o lidech žijících v centrech měst – jako je autor tohoto komentáře.

Proč mají dýchat nezdravý kouř z cigaret? Je dobré si uvědomit, že si své byty poblíž restaurací v drtivé míře kupovali před platností a účinností tohoto zákona. Též by existence kuřáren racionálně eliminovala hluk, který kuřáci a kuřačky před provozovnami vytvářejí! A to zejména ve večerních hodinách.

Muselo by se však jednat o skutečně oddělené kuřárny se zákazem vstupu osobám mladším 18 let, kde by byli kuřáci zcela neprodyšně uzavřeni!

Páni poslanci, nešlo by zákonem povolit kuřárny, alespoň například po dvacáté či dvaadvacáté hodině?

A do těchto zakouřených prostor by nemusel (resp. nesměl) přirozeně chodit personál obsluhovat. Ochrana zdraví zaměstnanců restaurací (o které jde v novém znění zákona především) by tak byla zachována.

Pakliže by zaměstnavatel nařídil personálu obsluhovat v kuřárně, šlo by o vážný pracovně-právní delikt. Kuřárny jsou povoleny v řadě zemí světa, nešlo by tedy o české specifikum.

Zákaz kouření tedy v zásadě podporuji, ale nutno ho realizovat se zdravým rozumem!

Autor je VŠ pedagog

LN, 29.6.2017