29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

PIVO: Degustace jako hra

V mnoha barech, kde mají na čepu deset a více různých zajímavých piv, nabízejí svým hostům nějaký ten ochutnávkový set. Někde má podobu prkýnka s otvory pro degustační sklenky, někde i několikapatrového stromečku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Stirský 5.5.2018 9:38

Pivo si dám rád, vínu moc nerozumím.

Přesto se nemohu zbavit dojmu, že se z obého dělá věda větší, než by tomu mělo být. Zvláště u vína. Nikdy jsem nepochopil, jak může být suché víno, když je mokré stejně jako jiné tekutiny, kde hlavní složkou je voda. Pro vyhlášené someliéry bych udělal jednoduchý test: deset skleniček bez etiket, možná i zavázané oči a teď se ukažte. Ostatně smysly máme přece každý z nás jiné. Jak je tedy použít pro opravdu objektivní hodnocení? Jeden zbožňuje zelňačku, jiný ji nemůže ani vidět a je mu z ní zle. Jeden má raději rajskou sladší, jiný zase kyselejší.

Z. Lapil 5.5.2018 11:16

Re: Pivo si dám rád, vínu moc nerozumím.

Suché víno? To jsou ty slangové výrazy. Opakem suchého vína je víno sladké. Mimochodem - opakem sladké chuti není chuť kyselá, ale ani slaná či hořká.

Objektivním hodnocením u rajské je (například) sladkost, u vína barva (bílé/červené), u piva - to zas moc nepiju já - třeba ten obsah CO2. A barva vlastně taky. Pokud vám ovšem nějaký somneliér radí, ať pijete jen červené, protože je objektivně lepší než bílé, doporučuji žádat vrácení vstupného a prchat. Aneb schopný poradce vám neradí, co je lepší, ale zjišťuje, co vám z jeho výběru (a podle vaší kapsy) bude chutnat.

Vlastně je to jako s muzikou nebo čímkoliv podobným. Má milovaná nerada to, čemu říká "takový šmidli šmidli". Já - odborník už vím, že ji nemůžu brát na Mozarta. Kupodivu na rozdíl od mnohých docela dobře může na modernu. Viz například https://www.youtube.com/watch?v=mvQgo3DsDxw.

Z. Rychlý 5.5.2018 4:59

Mám rád dobré pivo.

Proto se mi líbí tyhle články. Můj hostinský občas dostane nějaký soudek jiného piva jako vzorek, tak hodnotíme, mudrujeme a bavíme se.

Jediné, co bych tady panu Jaklovi vytknul je, že zapomněl napsat, jak je nutné každou skleničku proložit cigaretou, aby byly chuťové buňky správně naladěné a také aby se zvýraznila vůně piva.

P. Dvořák 5.5.2018 5:16

Re: Mám rád dobré pivo.

:-))

Také letní čas pivu nesvědčí, neboť sedět na zahrádce za světla o hodinu déle ničí prožitek z letní noci.