26.10.2020 | Svátek má Erik


Diskuse k článku

MÉDIA: Kapři za to nemohou

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jízlivec 28.12.2006 20:21

co komu chutná...

Biologická vývojová norma je nepochybně taková, že predátor požírá kořist přímo prosáklou stresovými hormony, jelikož ji předtím musel ulovit... Leda že by se šelmě podařilo čistě prokousnout vaz nic netušícímu býložravci či tak nějak...

Z tohoto pohledu mají tedy pravdu Korejci, když pro lepší (či spíše "přirozenější") chuť masa ty psy, ale i čuníky před porážkou různě honí a tlučou. Ale jak si pak vysvětlit Japonce, kteří (se stejným cílem - dosáhnout lahodnou chuť) vytvářejí svým kravám přímo komfortní prostředí, včetně klasické hudby. Jak nepřirozené - ale prý velmi chutné!

radek 29.12.2006 20:47

Re: co komu chutná...

U ryb se těžko rozezná, zda lekla (t.j.chcípla) nebo byla zabita. Komu vadí pojídat mršinu, ať si raději koupí živou rybu. I když u sardinek to nestojí za přemýšlení. Jinak besedu jsem v rozhlase slyšel a těm pojídačům kořínků mohu jen doporučit ať si hledí svého špenátu a ostatní nechají na pokoji. Živé tvory konečně dal za potravu lidem samotný Hospodin, jak stojí v bibli. Tak se laskavě nevyvyšujte. A pokud to neví, tak opice se stala člověkem, když slezla ze stromu a začala lovit maso. Cesta zpět je zřejmě taky možná.

Finrod Felagund (Norge) 28.12.2006 16:23

No nějak mi z toho článku vyhládlo...

každopádně autor má s tím Německem naprostou pravdu, i s levicovým lpěním na symbolech a touhou veřejnoprávních médií levicově "školit" posluchače/diváky... No nic, jdu pojíst něco mrtvých zvířat (zabitých, chcíplá nejím) a skvěle si pochutnám :-)R^

MF 28.12.2006 11:48

Vsadím se,

že do 10 let ochránci zvířat prosadí, že EU kapry v kádích zakáže.

I-Worm 28.12.2006 12:03

Re: Vsadím se,

já bych spíše čekal, že to prosadí loby velkoprodejen - prodávat kapry již naporcované v úhledném balení bude výnosnější.

deda 28.12.2006 10:12

Re:Kapři za to nemohou. Nejlépe bude vrátit se na stromy a pojídat kořínky, ale co chudáci rostlinky?!

I-Worm 28.12.2006 12:04

Re: Re:Kapři za to nemohou. Nejlépe bude vrátit se na stromy a pojídat kořínky, ale co chudáci rostlinky?!

tak kořínky od těch odumřelejch, uschlejch, či shnilejch po záplavách. Těch bude čím dál, tím víc...

jarouš 30.12.2006 23:09

Re: Re:Kapři za to nemohou. Nejlépe bude vrátit se na stromy a pojídat kořínky, ale co chudáci rostlinky?!

"Nu, spousta zeleniny má na tuto problematiku svůj vlastní názor".

(D. Adams, Restaurant na konci vesmíru);-)

oakman 28.12.2006 8:46

Nechutné barbarství!!!

Chtělo by se zvolat.... Nojo, ono je o také taková tradice. Krutá, ti lidé nechají rybičky natěsnané, mlátí je do hlavy a nakonec je snědí. Asi by v rámci ochrany pokrytectví EU bodl nějaký ten paravánek, to aby se dámy a komisař EU pro nelidské zacházení s potravinami mohli cudně odvrátit. Zdá se, že ve frontách na pokladnu nějak zapomínáme, že ten steak a guláš smutně bučel, že ta kachní prsa letěla zvysoka. Aspoň máme určitou jistotu, že neštěkal, to je fajn. Nojo, ale jak dlouho můžeme předstírat, že nejíme to, co před tím zavraždíme. Nebo je to tom, že ti zasr. Češi ještě nemají k Santovi tu flašku Coly a hranolky s nááramnym fishburgrem ze zaručeně přirozeně leklých rybek?

ZW 28.12.2006 3:14

Kádím jednou stejně odzvoní

Jakkoliv jsem alergický na mediální lejnotepectví, myslím, že předvánoční kádě s živými kapry jsou skutečně anachronismem. Svůj smysl měly v době, kdy domácnosti neměly mrazáky a kdy výroba mražených potravin byla tak drahá, že se vyplatilo vozit ryby na trh živé. Myslím, že brzy přijde doba, kdy si vánočního kapra půjdeme koupit do oddělení mraženého zboží. A budeme si moci vybrat počet i velikost porcí. Hlavu a vnitřnosti na polévku si dokoupíme zvlášť. Trápit statisíce ryb v kádích jen kvůli chvilkové zábavě dětí je skutečně zbytečné a zrušení této "tradice" nás skutečně neochudí. Bude to chtít jen dvě podmínky: Za prvé musí být době Vánoc k dispozici dostatek mražených ryb v co nejširším sortimentu, samozřejmě včetně surovin na polévku. A za druhé musí být živé ryby z kádí podstatně dražší než ty mražené - jistě se nějaká cestička k naplnění této základní tržní podmínky najde. Jednou z možností je také prodej živých ryb buď úplně zakázat, nebo ho svázat takovými podmínkami, že bude atraktivní jen pro pár movitých fajnšmekrů ochotných dát za kilo živého kapřího masa třeba 200 Kč.

Fafa 28.12.2006 5:35

Re: Kádím jednou stejně odzvoní

Problem je v tom, ze mrazene ryby proste nechutnaji tak jako ryby cerstve nebo jenom chlazene.

F 28.12.2006 6:55

Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní

Přesně tak. Každý rybář ví, že ryba má jít hned po zabití na pekáč. Jakékoliv skladování mrtvé ryby chuť zhoršuje. To ovšem ten, kdo zná jen ryby lisované do úhledných hranolků a zmrazené nemůže vědět.

PetrK 28.12.2006 7:36

Re: Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní

Pes umlácený dřevěnou holí těsně před kuchyňskou úpravou taky prý chutná báječně.

Mablung 28.12.2006 8:06

Re: Re: Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní

Ach ta demagogie.

K těm kaprům. Mám občas spíše dojem že více trpí prodavači než kapři ...

PetrK 28.12.2006 9:11

Re: Re: Re: Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní

To není vůbec demagogie. To je tradice. Kapr u nás, pes Korea. Mě osobně kapr nechutná a je mi jedno jestli je mražený nebo čerstvý. Prodej potravin na ulici mi nepřipadá hygienický, natož kulturní.

A. Kofroň, veterinární pedagog 28.12.2006 9:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní

Milý mudrci, zaje'dte si někdy do Francie na trh, ať je to v Paříži nebo Clochemerle.   Uvidíte, že živí králíci, holoubata, jeh'nata, nebo slepice jsou prodávány na jídlo živé, tedy nejčerstvější.  A na ulici. S tou kulturou a civilizací mají Francouzi oproti české kotlině asi tak 1000 let náskok.  Jiý staří Římané v Galicii.....

PetrK 28.12.2006 10:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní

a na přání je Vám na ulici podříznou, všude cáka krev ....

dvd 28.12.2006 19:53

Ovšem kdyby se jim do toho

začali sráti z Brusele, tak takový José Bové nechá na náměstí Svornosti postavit gilotinu a začne těm eurokratům sekat hlavy jako kuřatům. Ovšem Francouzi jsou velký národ zatímco my musíme - alespoň dle euroidiotů - držet hubu a krok.

I-Worm 28.12.2006 12:06

Re: Re: Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní

možná chutná báječně, ale strach a stres v něm prej generuje nějaký toxiny. Na otrávení všech Číňanů, žel, nestačej...

Netřeba 28.12.2006 6:35

Re: Kádím jednou stejně odzvoní

Kdepak živý nebo mražený. Bude platit: " Řekněte své ženě, kapr v prášku denně!"

MIlan 28.12.2006 8:12

Re: Kádím jednou stejně odzvoní

Jynx 28.12.2006 8:18

Re: Kádím jednou stejně odzvoní

A teď nám prosím ještě popište, jak se podle vašeho názoru liší současná situace kaprů v kádích od situace vašich kaprů před tím, než se dostanou do mrazáku v Lidlu. Osobně bych si tipnul, že rozdíl bude podobný jako u kuřete, kterému po životě plném hrabání a chytání broučků na dvorku v krátkém okamžiku usekla hlavu moje babička a u kuřat ve velkochovech, které po bohatém a plodném životě, kdy byly namačkané jedno na druhém v klícce s roštem místo podlahy, pověšeny za nohu vjíždějí na lince do jakési zabíjecí mašiny. Ale je fakt, že to vy nevidíte.

Patron Divný 28.12.2006 8:28

Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní

Lépe bych to nenapsal.R^

edrik 28.12.2006 9:48

Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní

A vase babicka to kure predtim na na dvorku nechytala, ono prislo samo vidte.

Je to mlaceni prazdne slamy zvirata se zabijeji rychle i ve velkochovu a stres pred smrti bude vzdy. Co se da ovlivnit je samotny zivot zvirete a tam je samozrejme dvorek neporovnatalne lepsi nez nez klec. Jen bych si to neidailozoval ono totiz na dvorku prsi a a byva tam bahno plne slepicincu...

Haui1 28.12.2006 11:14

Re: Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní

Ono to kuře přišlo samo, odložilo peří a samo se podřízlo :-D

Arab. 28.12.2006 9:40

Re: Kádím jednou stejně odzvoní

Hovnobušič ZW je vůl.

AAA 28.12.2006 10:28

Re: Kádím jednou stejně odzvoní

...jistě se nějaká cestička k naplnění této základní tržní podmínky najde. Jednou z možností je také prodej živých ryb buď úplně zakázat, nebo ho svázat takovými podmínkami,...

Veru, ukazkovejsi priklad jak dospet k bohulibemu cili cistou trzni cestou bych skutecne vymyslet nedokazal...

Rv

pepik 28.12.2006 11:50

Re: Kádím jednou stejně odzvoní

už jsi jedl mraženého kapra? to je síla

krmič 28.12.2006 13:02

Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní

Ne, nejedl. Nejsem odborník přes ryby ani vaření, ale uvedl bych letošní zkušenost:

Do rybí polévky dáváme u nás výhradně maso z hlavy. Dá práci hlavu rozebrat, ale stojí to za to. Býval problém sehnat více hlav. Letos jsem zakoupil v Albertu dvě kapří hlavy balené ve fólii. Po uvaření jsem je nedokázal nijak rozlišit od té třetí, čerstvě uříznuté od právě zabitého kapra. Nevím jakou používají technologii a jak jsou ty prodávané ryby staré, ale polévka byla výborná. Možná někdy zkusím i baleného kapra. Jinak proti kádím nic zásadního nemám. Když to vydrží ti prodejci...

ZW 28.12.2006 23:08

Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní

Jedl. Rozdíl nelze poznat, pokud je kapr před smažením řádně upravený, tj. po pomalém rozmrazení nasolený a pár hodin "odleželý".

Mimochodem, stále větší procento lidí si nechává kapra zabít a naporcovaného uloží do mrazáku. Takovým by určitě bylo jedno, jestli toho kapra koupili z kádě nebo z mrazícího boxu.