14.11.2019 | Svátek má Sáva



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MÉDIA: Kapři za to nemohou



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 30, poslední: 30.12.2006 23:09, přehled diskusí

co komu chutná...:
Autor: jízlivec Datum: 28.12.2006 20:21

Biologická vývojová norma je nepochybně taková, že predátor požírá kořist přímo prosáklou stresovými hormony, jelikož ji předtím musel ulovit... Leda že by se šelmě podařilo čistě prokousnout vaz nic netušícímu býložravci či tak nějak...

Z tohoto pohledu mají tedy pravdu Korejci, když pro lepší (či spíše "přirozenější") chuť masa ty psy, ale i čuníky před porážkou různě honí a tlučou. Ale jak si pak vysvětlit Japonce, kteří (se stejným cílem - dosáhnout lahodnou chuť) vytvářejí svým kravám přímo komfortní prostředí, včetně klasické hudby. Jak nepřirozené - ale prý velmi chutné!

Re: co komu chutná...:
Autor: radek Datum: 29.12.2006 20:47

U ryb se těžko rozezná, zda lekla (t.j.chcípla) nebo byla zabita. Komu vadí pojídat mršinu, ať si raději koupí živou rybu. I když u sardinek to nestojí za přemýšlení. Jinak besedu jsem v rozhlase slyšel a těm pojídačům kořínků mohu jen doporučit ať si hledí svého špenátu a ostatní nechají na pokoji. Živé tvory konečně dal za potravu lidem samotný Hospodin, jak stojí v bibli. Tak se laskavě nevyvyšujte. A pokud to neví, tak opice se stala člověkem, když slezla ze stromu a začala lovit maso. Cesta zpět je zřejmě taky možná.

No nějak mi z toho článku vyhládlo...:
Autor: Finrod Felagund (Norge) Datum: 28.12.2006 16:23

každopádně autor má s tím Německem naprostou pravdu, i s levicovým lpěním na symbolech a touhou veřejnoprávních médií levicově "školit" posluchače/diváky... No nic, jdu pojíst něco mrtvých zvířat (zabitých, chcíplá nejím) a skvěle si pochutnám :-)R^

Vsadím se,:
Autor: MF Datum: 28.12.2006 11:48

že do 10 let ochránci zvířat prosadí, že EU kapry v kádích zakáže.

Re: Vsadím se,:
Autor: I-Worm Datum: 28.12.2006 12:03

já bych spíše čekal, že to prosadí loby velkoprodejen - prodávat kapry již naporcované v úhledném balení bude výnosnější.

Re:Kapři za to nemohou. Nejlépe bude vrátit se na stromy a pojídat kořínky, ale co chudáci rostlinky?!:
Autor: deda Datum: 28.12.2006 10:12

Re: Re:Kapři za to nemohou. Nejlépe bude vrátit se na stromy a pojídat kořínky, ale co chudáci rostlinky?!:
Autor: I-Worm Datum: 28.12.2006 12:04

tak kořínky od těch odumřelejch, uschlejch, či shnilejch po záplavách. Těch bude čím dál, tím víc...

Re: Re:Kapři za to nemohou. Nejlépe bude vrátit se na stromy a pojídat kořínky, ale co chudáci rostlinky?!:
Autor: jarouš Datum: 30.12.2006 23:09

"Nu, spousta zeleniny má na tuto problematiku svůj vlastní názor".

(D. Adams, Restaurant na konci vesmíru);-)

Nechutné barbarství!!!:
Autor: oakman Datum: 28.12.2006 8:46

Chtělo by se zvolat.... Nojo, ono je o také taková tradice. Krutá, ti lidé nechají rybičky natěsnané, mlátí je do hlavy a nakonec je snědí. Asi by v rámci ochrany pokrytectví EU bodl nějaký ten paravánek, to aby se dámy a komisař EU pro nelidské zacházení s potravinami mohli cudně odvrátit. Zdá se, že ve frontách na pokladnu nějak zapomínáme, že ten steak a guláš smutně bučel, že ta kachní prsa letěla zvysoka. Aspoň máme určitou jistotu, že neštěkal, to je fajn. Nojo, ale jak dlouho můžeme předstírat, že nejíme to, co před tím zavraždíme. Nebo je to tom, že ti zasr. Češi ještě nemají k Santovi tu flašku Coly a hranolky s nááramnym fishburgrem ze zaručeně přirozeně leklých rybek?

Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: ZW Datum: 28.12.2006 3:14

Jakkoliv jsem alergický na mediální lejnotepectví, myslím, že předvánoční kádě s živými kapry jsou skutečně anachronismem. Svůj smysl měly v době, kdy domácnosti neměly mrazáky a kdy výroba mražených potravin byla tak drahá, že se vyplatilo vozit ryby na trh živé. Myslím, že brzy přijde doba, kdy si vánočního kapra půjdeme koupit do oddělení mraženého zboží. A budeme si moci vybrat počet i velikost porcí. Hlavu a vnitřnosti na polévku si dokoupíme zvlášť. Trápit statisíce ryb v kádích jen kvůli chvilkové zábavě dětí je skutečně zbytečné a zrušení této "tradice" nás skutečně neochudí. Bude to chtít jen dvě podmínky: Za prvé musí být době Vánoc k dispozici dostatek mražených ryb v co nejširším sortimentu, samozřejmě včetně surovin na polévku. A za druhé musí být živé ryby z kádí podstatně dražší než ty mražené - jistě se nějaká cestička k naplnění této základní tržní podmínky najde. Jednou z možností je také prodej živých ryb buď úplně zakázat, nebo ho svázat takovými podmínkami, že bude atraktivní jen pro pár movitých fajnšmekrů ochotných dát za kilo živého kapřího masa třeba 200 Kč.

Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: Fafa Datum: 28.12.2006 5:35

Problem je v tom, ze mrazene ryby proste nechutnaji tak jako ryby cerstve nebo jenom chlazene.

Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: F Datum: 28.12.2006 6:55

Přesně tak. Každý rybář ví, že ryba má jít hned po zabití na pekáč. Jakékoliv skladování mrtvé ryby chuť zhoršuje. To ovšem ten, kdo zná jen ryby lisované do úhledných hranolků a zmrazené nemůže vědět.

Re: Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: PetrK Datum: 28.12.2006 7:36

Pes umlácený dřevěnou holí těsně před kuchyňskou úpravou taky prý chutná báječně.

Re: Re: Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: Mablung Datum: 28.12.2006 8:06

Ach ta demagogie.

K těm kaprům. Mám občas spíše dojem že více trpí prodavači než kapři ...

Re: Re: Re: Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: PetrK Datum: 28.12.2006 9:11

To není vůbec demagogie. To je tradice. Kapr u nás, pes Korea. Mě osobně kapr nechutná a je mi jedno jestli je mražený nebo čerstvý. Prodej potravin na ulici mi nepřipadá hygienický, natož kulturní.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: A. Kofroň, veterinární pedagog Datum: 28.12.2006 9:28

Milý mudrci, zaje'dte si někdy do Francie na trh, ať je to v Paříži nebo Clochemerle.   Uvidíte, že živí králíci, holoubata, jeh'nata, nebo slepice jsou prodávány na jídlo živé, tedy nejčerstvější.  A na ulici. S tou kulturou a civilizací mají Francouzi oproti české kotlině asi tak 1000 let náskok.  Jiý staří Římané v Galicii.....

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: PetrK Datum: 28.12.2006 10:21

a na přání je Vám na ulici podříznou, všude cáka krev ....

Ovšem kdyby se jim do toho :
Autor: dvd Datum: 28.12.2006 19:53

začali sráti z Brusele, tak takový José Bové nechá na náměstí Svornosti postavit gilotinu a začne těm eurokratům sekat hlavy jako kuřatům. Ovšem Francouzi jsou velký národ zatímco my musíme - alespoň dle euroidiotů - držet hubu a krok.

Re: Re: Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: I-Worm Datum: 28.12.2006 12:06

možná chutná báječně, ale strach a stres v něm prej generuje nějaký toxiny. Na otrávení všech Číňanů, žel, nestačej...

Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: Netřeba Datum: 28.12.2006 6:35

Kdepak živý nebo mražený. Bude platit: " Řekněte své ženě, kapr v prášku denně!"

Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: MIlan Datum: 28.12.2006 8:12

Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: Jynx Datum: 28.12.2006 8:18

A teď nám prosím ještě popište, jak se podle vašeho názoru liší současná situace kaprů v kádích od situace vašich kaprů před tím, než se dostanou do mrazáku v Lidlu. Osobně bych si tipnul, že rozdíl bude podobný jako u kuřete, kterému po životě plném hrabání a chytání broučků na dvorku v krátkém okamžiku usekla hlavu moje babička a u kuřat ve velkochovech, které po bohatém a plodném životě, kdy byly namačkané jedno na druhém v klícce s roštem místo podlahy, pověšeny za nohu vjíždějí na lince do jakési zabíjecí mašiny. Ale je fakt, že to vy nevidíte.

Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: Patron Divný Datum: 28.12.2006 8:28

Lépe bych to nenapsal.R^

Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: edrik Datum: 28.12.2006 9:48

A vase babicka to kure predtim na na dvorku nechytala, ono prislo samo vidte.

Je to mlaceni prazdne slamy zvirata se zabijeji rychle i ve velkochovu a stres pred smrti bude vzdy. Co se da ovlivnit je samotny zivot zvirete a tam je samozrejme dvorek neporovnatalne lepsi nez nez klec. Jen bych si to neidailozoval ono totiz na dvorku prsi a a byva tam bahno plne slepicincu...

Re: Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: Haui1 Datum: 28.12.2006 11:14

Ono to kuře přišlo samo, odložilo peří a samo se podřízlo :-D

Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: Arab. Datum: 28.12.2006 9:40

Hovnobušič ZW je vůl.

Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: AAA Datum: 28.12.2006 10:28

...jistě se nějaká cestička k naplnění této základní tržní podmínky najde. Jednou z možností je také prodej živých ryb buď úplně zakázat, nebo ho svázat takovými podmínkami,...

Veru, ukazkovejsi priklad jak dospet k bohulibemu cili cistou trzni cestou bych skutecne vymyslet nedokazal...

Rv

Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: pepik Datum: 28.12.2006 11:50

už jsi jedl mraženého kapra? to je síla

Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: krmič Datum: 28.12.2006 13:02

Ne, nejedl. Nejsem odborník přes ryby ani vaření, ale uvedl bych letošní zkušenost:

Do rybí polévky dáváme u nás výhradně maso z hlavy. Dá práci hlavu rozebrat, ale stojí to za to. Býval problém sehnat více hlav. Letos jsem zakoupil v Albertu dvě kapří hlavy balené ve fólii. Po uvaření jsem je nedokázal nijak rozlišit od té třetí, čerstvě uříznuté od právě zabitého kapra. Nevím jakou používají technologii a jak jsou ty prodávané ryby staré, ale polévka byla výborná. Možná někdy zkusím i baleného kapra. Jinak proti kádím nic zásadního nemám. Když to vydrží ti prodejci...

Re: Re: Kádím jednou stejně odzvoní:
Autor: ZW Datum: 28.12.2006 23:08

Jedl. Rozdíl nelze poznat, pokud je kapr před smažením řádně upravený, tj. po pomalém rozmrazení nasolený a pár hodin "odleželý".

Mimochodem, stále větší procento lidí si nechává kapra zabít a naporcovaného uloží do mrazáku. Takovým by určitě bylo jedno, jestli toho kapra koupili z kádě nebo z mrazícího boxu.