17.4.2024 | Svátek má Rudolf


Diskuse k článku

MÉDIA: Éčka...

Omlouvám se všem, co vystudovali chemii, biologii či jinou přírodovědu, ale budu tu za obviouse. Včera jsem si takhle četl článek o vlašáku, co napsala kolegyně Večerková (sic!), a uvědomil jsem si zase tu starou pravdu, totiž že chemie a éčka, to je zlo, zatímco příroda je správná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 22.1.2015 21:49

Přesné :-)))))))))

F. Farniente 22.1.2015 18:32

Mne nepřesvědčíte

Já prostě vím, že takový přírodní rulík zlomocný je zdravější, než nějaký šunkový salám s éčky, nemluvě o (bio) hřibu satanovi - v porovnání třeba se zelným salátemze sámošky. Nebo taková bio mochomůrka zelená - na (konečnou) detoxikaci organizmu jako dělaná. Taky bio čaj z tisu je prý nadmíru příznivý. Tak ná neblbněte!!!!

V. Novák 22.1.2015 18:21

Copak "Éčka"! Ale ty gény! To je teprve sajrajt!

Z toho každý umře!

M. Pavlíček 22.1.2015 13:54

super

a dejte si pořádný, děláte to (nejen) pro sebe :-)

P. Lenc 22.1.2015 10:36

Rozumný článek.

A dík za něj.A také dík pane Výmolo za váš příspěvek.

J. Dvořák 22.1.2015 10:12

Mně stačí posoudit třeba bůček !

Zajímavý že chutná z domácího prasete krmeného bramborama úplně jinak než ten ze super-hyper marketu vyhnanýho práškama.rústovejma hormonama a podobně ! Zrovna tak je to s kuřatama a slepicema ! Kuře zvící velikosti krůty se nedá pozřít, hlavně že se na něm vydělá, a že po tom žrádle mužskýmu narostou prsa, no co má bejt, ty má přeci každá ženská žejo ! Taky je v tom vidět rovnoprávnost, no né ! Kdo řekne že na bio nevěří potřebuje přes držku !

R. Langer 22.1.2015 10:21

Re: Mně stačí posoudit třeba bůček !

Já na bio nevěřím, a váš názor je mi víte kde... :-P

R. Gramblička 22.1.2015 11:35

Re: Mně stačí posoudit třeba bůček !

Pan Dvořák může mít pravdu, že se to na chuti odrazí. Otázne je, zda-li je ochoten si za přírodně vykrmené maso připlatit. Pokud ano, je to v pořádku

P. Dvořák 22.1.2015 11:56

Re: Mně stačí posoudit třeba bůček !

Můžu potvrdit, že bio maso všem chutná mnohem líp.

Ale musím jim o tom napřed říct, aby to věděli :-)) :-))

G. Kovář 22.1.2015 12:41

Re: Mně stačí posoudit třeba bůček !

Všem ne! mě třeba zrovna ne.

U masa neumím poznat rozdíl v chuti bio-nebio. Ale u řady potravin chutná nebio lépe než bio. Ovšem biofanatici si to nepřipustí.

P. Dvořák 22.1.2015 13:27

Re: Mně stačí posoudit třeba bůček !

Nepochopil jste mě. Když prohlásím, že je to bio, hned to chutná všem jako bio :-))

P. Selinger 22.1.2015 16:48

Pane Dvořáku, přes držku bych vám nedal,

ale nesmíte se zlobit, když Vás budu považovat za úplného pitomce. Používání růstových a jiných hormonů, stejně jako antibootik a dalšíc h léčiv ke zrychlení růstu a lepšímu využití zvířat je přísně zakázáno a případné porušení zákazu je veterinární službou sledováno. Skutečně se najde občas případ, kdy tento zákaz je porušen, většinou nedodržením ochraných lhůt po léčbě nemocného zvířete, a v tom případě končí v kafierii. Většina tak zvaných biopotravin je jen velice ekonomicky výhodný  podvod a šarlatánství. Ale bbům a zeleným je těžko něco vysvětlovat.

V. Výmola 22.1.2015 9:56

Éčka

Já s článkem a s blbostí (blbostmi) co se točí kolem chemie, GMO a pdobně souhlasil.

Nicméně, potravinám se spousty Éček se pokud možno vyhýbám i já. Není v tom žádný strach z těch přidaných emulgátorů. Mnoho Éček je totiž zkrátka známkou toho, že v potravině je ošizeného něco jiného, co se tou "chemií" dohání. Aby to bylo levnější, dá se tam méně vajec nebo rovnou žádná, horší salám, vynechá se nějaké to kořeníčko... a chuť se dožene zvýrazňovačem E666, žloutkový odstín barvou E84... a už to jede. Proč já bych měl kupovat a jíst něco tak šizeného?

Pro ilustraci: klasický rohlík má v receptu asi čtyři ingredience, kompot dvě. Podívejte se, jaké složení je v supermarketech.

V. Vovák 22.1.2015 10:09

Re: Éčka

S tím kompotem bych byl opatrnější! I v základní verzi je do něj přidáván dihydrogenmonooxid, což je návyková látka, jejíž trvalé užívání ve 100% případů končí smrtí. I pokusy o detoxikaci organismu od této nebezpečné chemikálie bohužel jsou všechny neúspěšné. Vůbec nechápu, jak je možné, že orgány EU v této záležitosti nekonají a tváří se, že problém neexistuje.

R. Gramblička 22.1.2015 11:33

Re: Éčka

vy srandisto jeden  :-D

V. Vovák 22.1.2015 12:46

Re: Éčka

Domnívám se, že když ve jménu zdraví pášeme renaultoviny, měli bychom jít do důsledků. :-P

G. Kovář 22.1.2015 13:12

Re: Renaultoviny

To je krásné epitheton.

Já jsem dosud znal jen "broskvoviny"

J. Berger 22.1.2015 9:26

Když slyším "bio", prchám.

Je pravda, že "bio" potraviny nejsou ošetřeny postřiky (většinou), ale v tom případě mají cizopasníky (jablka jsou červivá atd). Kromě toho se ty postřiky musí rozložit, než to přijde do prodeje. Takže "ta strašná chemie" tam už není. Četl jsem test másla. Nejhorší téměř ve všech parametrech bylo "biomáslo". Je to (kromě blouznivců, kteří tomu opravdu věří) pouze marketingový trik.

K. Janyška 22.1.2015 9:15

Se rte na bio, to jsou jen potraviny hnojené v noci.

Mimochodem obří světové studie prokázaly, že jsou dokonce jistým způsobem a svými důsledky, zejména na psychice a ekonomice těch, kteří jejich "kouzlu" propadli, velmi nebezpečné... Dzp.

A. Alda 22.1.2015 8:44

Chemie se na ZŠ už skoro neučí.

Místo chemie se tam učí všeliké hovadiny jako výchova ke zdravému životnímu stylu (pozor na chemii!), ekologická výchova (pozor na chemii!), finanční výchova (berte si půjčky a úvěry!), sexulání výchova (nebojte se promiskuity, antikoncepce a potratů!). Na chemii prostě nezbývá čas.

M. Marek 22.1.2015 8:26

Vidím to trochu jinak.

Když někdo řekne, že v potravině je chemie, chápe to můj selský rozum tak, že jsou tam chemické sloučeniny, které běžně v potravinách nejsou. Třeba benzoan, sůl, barviva, škrob, řepný cukr atd.

R. Gramblička 22.1.2015 9:25

Re: Vidím to trochu jinak.

Tož, to záleží, čím se živíte. pokud preferujete potraviny základní (jednoduché) a z nich si děláte jídlo, tak to jo. Složené potraviny jako čokotyčinky, masné a mléčné výrobky či hotová jídla se bez konzervantů, stabilizátorů, atd neobejdou. Jde o to, aby se používali chemikálie, které nám neškodí a na to máme testy.

P. Dvořák 22.1.2015 11:54

Re: Vidím to trochu jinak.

A můj selský rozum to chápe tak, že třeba bez soli zemřete a kdysi se opravdu vyvažovala zlatem. Tzv. "solné stezky" byly hlídány podstatně bedlivěji a mnohem dřív, než vznikly nějaké hranice států. Také bych rád viděl, jak budete před jídlem z brambor odstraňovat škrob.

Řepný cukr (sacharoza) je důležitým metabolickým produktem všech zelených rostlin. Bez něho by nic nerostlo. On je ten název poněkud zavádějící, nevyskytuje se pouze v řepě. A z barviv nedělejte kovbojku, už takhle jste na nejlepší cestě si před každým jídlem prožít malý infarkt.

M. Marek 22.1.2015 15:09

Re: Vidím to trochu jinak.

Pokud je ve vodě rozpuštěný rafinovaný řepný cukr, kyselina citronová nebo askorbová, a vše obarveno třeba i přírodně identickým barvivem, je to prostě chemický produkt.

Psal jsem o látkách, které v dané potravině běžně nejsou. Zmínit brambory v souvislosti se škrobem je ovšem demagogie, že?

Před žádným jídlem infarkt nemám, protože chápu potravinu jako pochutinu a ne jako produkt potravinářsko-chemického průmyslu. Jím s chutí i obarvené a konzervované - ale nepovažuji je za přírodní produkt.

R. Gramblička 22.1.2015 6:06

jééé

to je ale pěkné. ;-)

autore, díky.

P. Boublíková 22.1.2015 5:19

inu

Když někdo neví, dejme tomu, kdo byl Karel IV. nebo jak se jmenuje hlavni město Francie, je všeobecně považován za poloidiotickeho nevzdělance, který patři zavřít do chlivka. Kupodivu chybění stejně tak elementárních znalosti z matiky, fyziky a chemie za žádný handicap považováno není.

R. Gramblička 22.1.2015 6:13

Re: inu

taktak a přitom jsou poznatky přírodních věd pro běžný život nejdůležitější.

P. Boublíková 22.1.2015 7:17

Re: inu

Na biologii jsem zapomněla. Přitom, jak správné pisete, porad zereme ty geny :-)

A. Alda 22.1.2015 8:52

Jo, přesně.

Když někdo nezná primitivní matematiku nebo základy chemie, obvykle se tím chlubí. Někteří i v televizi a v novinách. O fysice raději ani nemluvit - ta vyvolává ve spoustě lidí děs větší než ptačí chřipka s ebolou dohromady.

J. Berger 22.1.2015 9:39

Re: inu

Např. většina herců a vůbec ryzích humanistů se přímo chlubí tím, že byli na matyku, chemii a fyziku blbí (omlouvám se p. Myšičkovi, který je výborným hercem a přitom je Ing. jaderné fyziky, což opravdu není žádná sranda, takže na matyku a fyziku asi blbej nebyl...), jakoby to byla přednost. Zatímco vynikající chemik, který má mezery v dějepise, se tím nechlubí, leč skrývá to. Ostatně, hodně výborných chemiků bylo také vynikajícími hudebními kompozitory, např. Borodin nebo prof. Votoček, který kromě toho, že vymyslel "-ný, -natý, -itý " atd., napsal vysokoškolské učebnice org. a anorg. chemie, šestijazyčný chem. slovník složil též cca 70 skladeb.