Sobota 17. května 2025, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

GLOSA: Kuchařka

diskuse (17)

Až si budete dávat novoroční předsevzetí (přestanu kouřit, zhubnu a naučím se španělsky, znáte to…), tak si vzpomeňte na tenhle můj nápad – totiž kuchařka.

Ne že by jich nebylo dost. Jsou to nejoblíbenější tituly ever. Vycházejí kuchařky na leccos, od “kuchařky naší vesnice” po “vaření z odpadků” (prý láme všechny rekordy, což se ani moc nedivím). Ale já přišel na to, že mi jedna chybí.

Totiž: není problém vařit, když jste dva. Většina receptů je ve stylu “4 porce”, tak toho uděláte o něco míň, najíte se dva a zbytek druhý den jeden z vás dojí. Nojo, ale když jste sami, tak ti z vás, co to znají, mi dají za pravdu: Nebaví vás vařit! Když je člověk sám, odbyde se namazaným chlebem, nebo snídani vynecháte a dáte si až větší oběd, nebo si k večeři otevřete konzervu… V případě, že pracujete doma, se to celé ještě násobí koeficientem 1,75, protože když chodíte do práce, tak si zajdete v poledne na oběd, ale když děláte doma, tak kam byste chodili?! Zase je tam nepatrně větší pravděpodobnost, že si najdete čas na větší vaření…

Takže co mi chybí? Kuchařka “vaříme pro jednoho”. S miniporcema. Nebaví mě uvařit si špagety a jíst je tři dny, koupit si čtvrtku chleba a po dvou dnech kus vyhodit, ale taky mě nebaví tahat nádobí kvůli třem vajíčkům a půlhrsti čočky. Plus jsou balení potravin, které musíte po otevření spotřebovat, a zase nejsem Scouperfield, abych otevřel šlehačku, cmrndnul trošku do omáčky a zbytek zahodil…

No a k tomu si dejte ještě druhý požadavek: Aby to bylo zdravé a ne nějaký junk food. Taže taky třeba pět minijídel denně. Jak si připravit pět malých porcí denně, aby to nebylo ve stylu Ke snídani vejce, ke svačině vejce, k obědu špagety, odpoledne studené špagety, večer ohřívané špagety, v neděli v poledne pečené maso, odpoledne pečené maso, večer pečené maso, v pondělí ke snídani pečené maso a ke svačině brambory se šťávou z pečeného masa…

Víte o takové kuchařce? Já ne. A že by se mi hodila!

Převzato z webu Kuřecí con carne se svolením autora

Ivo Fencl
17. 5. 2025

Krásnými časy se míní roky 1880-1912.

Jan Kovanic
17. 5. 2025

Novotný má teď svou vlastní huť v Novém Boru.

Lika
17. 5. 2025

Zmrzlý kalendář

Gustav Sitař
17. 5. 2025

Nemálo Američanů vnímá situaci v USA jako souboj.

Aston Ondřej Neff
14. 5. 2025

Chystaná smlouva s Korejci mohla být nepopiratelný úspěch

Aston Ondřej Neff
16. 5. 2025

V tomto světě je možné všechno.

Aston Ondřej Neff
15. 5. 2025

O co jde vládní sestavě v předvolební kampani?

Úpadek německého hospodářství je zjevný každému.

Aston Ondřej Neff
17. 5. 2025

Prezident Pavel vystoupil na veřejnosti.

ČTK, Lidovky.cz
17. 5. 2025

Izraelská armáda informovala, že v Pásmu Gazy zahájila první fázi nové velké ofenzivy. Ozbrojené...

Josef Kopecký
17. 5. 2025

Ministr vnitra Vít Rakušan byl znovu zvolen předsedou STAN. Dostal 282 hlasů od 286 delegátů, čtyři...

Jaroslav Kuba
17. 5. 2025

V minulých týdnech média široce informovala o odchodu dalšího nespokojeného odborníka celosvětového...

Pavel Carbol
17. 5. 2025

Včera uplynulo 80 let od triumfálního návratu Edvarda Beneše do osvobozené Prahy. Země prožívala...

svm Matěj Svěrák
17. 5. 2025

Pro atraktivní vzhled a schopnost okouzlit ženy mu přezdívali Casanova. Sériový vrah Glen Rogers...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz