12.12.2019 | Svátek má Simona


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Spáčil 24.11.2019 21:45

Na vesnici kam roky jezdím, byla za komančů malá hospoda, kde v zimě seděli 4 dědci, cucali pivo a hráli šachy. No a dnes to vypadá trochu podobně, v létě narváno kolaři, ale v zimě majitel, vyučený kuchař, jezdí vařit do Olomouce a večer v pět otevře pro pár stálých hostů.

J. Jurax 22.11.2019 18:24

No jo, můžeme čekat, že dobroserní blbečkové nařídí místo hospod mléčné bary. Mléko je zdravé, kdežto lihové nápoje jsou přece fuj!

K. Potoček 22.11.2019 16:10

Chodíváme do jedné hospody, kde majiteli objektu v něm kouření nevadilo. Pronajal to kámošovi, kterému tam kouření také nevadí. Nám, co tam chodíme, to také nevadí. Ale někdo, v rámci ochrany našeho zdraví, nám to pod pohrůžkou mastných pokud zatrhnul. No jo, ale ono to popíjení alkoholických nápojů tomu zdraví také moc neprospívá, tak jsem zvědav, kdy nám to tam zakážou taky.

J. Jurax 22.11.2019 18:09

No to víte, dejte blbcům moc a zakážou, na co si vzpomenou. Samozřejmě ve jménu obecného blaha radostné zčurdí vše, co funguje k obecné spokojenosti.

P. Spáčil 24.11.2019 21:37

Já jsem rád že zakázali v hospodách kouření. Takhle jako kuřák toho vykouřím daleko míň a i to oblečení nesmrdí.

K. Potoček 24.11.2019 22:06

Před zákazem jste jako kuřák toužící po nesmradlavém oblečení, měl možnost chodit do nekuřáckých hospod (už tehdá jich bylo dost) a pak domů chodit stále voňavý

P. Harabaska 22.11.2019 15:59

Nejen v Praze ty správné hospody odnesl čas. Hospody zmizely i na venkově. Za mladých časů, nemajíce ještě auto, turistovali jsme pěšmo tak, že vlakem či autobusem (ale ani ty už nejezdí tak často jako dříve) jsme ráno dojeli do místa X, abychom podle turistické mapy došlapali do místa Y, odkud jsme zase večer vlakem či autobusem odjeli do místa bydliště. Trasu jsme prozíravě naplánovali vždy tak, aby někde uprostřed, tedy o polednách, jsme došli do obce, kde jsme předpokládali existenci hospody. Tam jsme si k pivu dali to, co měli (byť často neměli nic jiného než chléb, tlačenku, buřty s cibulí nebo i docela obyčejného "turistu"). Někdy se ale stalo, že hospoda, snad kvůli zaměstnaným "jezedákům" otevírala až k večeru v 5 hodin, což na nás bylo pozdě, takže jsme museli vzít za vděk pohostinností místního konzumu, nejčastěji v rukách Jednoty, a konzumovali jsme ten salám a chléb s lahví málokdy chlazeného piva na schodech prodejny. Pokusili jsme se v nové době nějaký ten pěší výlet zopakovat. Hospody ve vesnicích jsou povětšinou zavřeny (nevyplatí se) a v objektu bývalé Jednoty nějaký místní Franta podniká: prodává krmení pro psy a kočky. Prostě jsme se dostali na nový a vyšší level.

R. John 22.11.2019 11:16

Hospoda, kde se nemydlí Mariáš, Dudák , Darda s bejlou, Kaucvik, nehraje se kulečník, ba i šachy a Dáma, stala se pouhou nálevnou bez špetky ducha ...

S. Donát 22.11.2019 14:02

Chybí mi nějaká malá hospůdka, kde bych našel karetní stolky a zasedl u nich s kamarády k mariáši, aniž bychom pořád museli přerušovat hru běháním na cigáro.

H. Kotaz 22.11.2019 16:27

Hospodu už těžko, ale dobří lidé si zřídili kluby, kde jim do toho spasitelé světa nekecají. A nebo to končí u někoho v garáži.

M. Valenta 22.11.2019 9:53

V Praze je dobrých hospod docela dost, že změnu odnesly hlavně ty malostranské (zbyla snad jen ta U Vola) a staroměstské je pochopitelně škoda.

R. John 22.11.2019 11:20

"U Vola" je nová, po devadesátým otevřená... taková prostá a sprostá nálevna bez špetky ducha...ani poslanci, co tam hojně chodili , nezvedli laťku, spíše naopak..

M. Valenta 22.11.2019 13:44

Mě připadá stejná ( nábytek i personál) jako kdysi. Je pravda, že jsem tam po revoluci byl pár krát.

P. Harabaska 22.11.2019 16:00

Už tam nechodí. Nechtěli, aby si lidé mysleli, že se to tam jmenuje podle nich.

V. Kolman 22.11.2019 9:41

Nelíbí se vám v pražské hospodě? Uchylte se do pražské kavárny;-D

P. Harabaska 22.11.2019 16:01

Na to musí mít člověk speciální duševní vybavení.

M. Krátký 22.11.2019 9:40

stárneme a hospod ubývá - a když tam zajdu tak vidím další příčinu - mladí hosté tam sedí jak vlaštovky na drátě ale spolu se nebaví - každý má zapnutý mobil a hraje si s ním - ti mlaďoši snad ani nesouloží, za holkama nelítají a hrajou si v mobilech ty svoje náhradní programy včetně sexu - hezký den R^R^R^

J. Stehlik 22.11.2019 8:34

Tak hospody potřebují hospodské povaleče. A dnes už musíte makat , aby jste si vydělali na chléb vezdejší. Také už se pracovní doba posunula a nedělá se od šesté.

Dnes prostě už málokdo se nalévá pívem . To mohou těžké sociální případy , které už nevidí světlo z tunelu. Nemají kde bydlet (nájemníci) , nemajíc co budovat.

R. Franc 22.11.2019 9:27

Vy teda máte život, pane Stehlíku!

J. Stehlik 22.11.2019 10:47

Já si zajdu o víkendu na pivo. Ale už neznám prakticky nikoho kdo by tam vysedával každý den . Takoví hosté živí pivnice.

P. Spáčil 24.11.2019 21:35

U nás v Praze na sídlišti do místní "hospody" chodí každý večer dědci na své 3 - 4 piva, pokecat a eventuálně kouknout na fotbal.

J. Jurax 22.11.2019 18:13

Nojo, piju pivo a kouřím. Asi budu ten těžký sociální případ. Ani jsem si toho nevšiml, dík, že jste mne poučil.

P. Burda 22.11.2019 8:31

Z obsahu Vašeho článku, autore, by měla moje maminka radost. Ona má hospodu jen a pouze za zdrokj zla a špatností (a to ne kvůli mně; já jdu do hospody jen v nouzi nejvyšší, naposledy před 21 lety půjčit si žebřík - a nebo na povinný TeamBuilding, kde jsem se naučil pít aspoň pito (aby to vypadalo jako pivo)).

Tedy pro maminku je zánik hospod rajskou hudbou.

A proč já, jako skoro-abstinent (dvě deci vína si dvakrát třikrát do roka dám rád, a citrónové pito i pivo (já vím, je to fuj) je na žízeň lepší než cukro-cola) píši k tomuto tématu? Protože si dovedu představit, že se ocitnu někde mimo "domov" (rodnou ves, město, kde pracuji...) a budu mít hlad a žizeň. Jíst ve špičaté zadnici (žluté zaoblené M) se mi příčí (od doby, kdy jsem po kolegovi cestou domů z montáže chtěl vysadit v Ženevě v nemocnici po "(ne)chutném double-cheesu") a v tradičních hospůdkách měli alespoň toho Ledwinova utopence - a i vodu

J. Pokoutný 22.11.2019 8:24

Dodnes jsem nepochopil, co bylo špatného na oddělených prostorách pro kuřáky a nekuřáky, do nichž provozovatelé leckdy investovali značné částky a osazenstvo bylo spokojené. Teď musí kuřáci chodit ven, což je zejména v zimním období možná nezdravější, než kouření samo.

P. Burda 22.11.2019 8:34

Kdosi vymyslel přirovnání, že je to jako oddělená část jednoho bazénu, ve které se smí vykonávat potřeba. Bobek projde filtrací i do té čisté, jen je rozpuštěný a naředěný - a stále fuj.

Ale mohli nechat na hospodském, jestli chce mít restauraci, hospodu, putyku, nebo kuřácké doupě.

R. Langer 22.11.2019 11:47

No, hodně blbé přirovnání... :-P

J. Schwarz 22.11.2019 12:37

Podobně blbé jako už hláška v původním textu, kdy autor nepostrádá "oblečení nasáklé nikotinem"... Jakoby tu kdy šlo o nějaký nikotin nebo ten nikotin "smrděl"...

T. Kohout 22.11.2019 8:20

Že všechno nebude radostné signalizoval už konec hospody U Sojků. Neskutečné darebáctví.

K. Salajka 22.11.2019 6:58

Člověk si mohl dát běh Nerudovkou. Začít U Dvou slunců přes Bonaparta , stavit se U Kocoura a do podloubí ke Glaubitzům, U tří hvězdiček a u Mecenáše jako komisař Ledvina s Nickem Carterem . Boly časy boly, ale sa minuly.

R. John 22.11.2019 11:31

...U tří Trojek, U Schnelů, U srdíčka, nahoře na Hradčanech U Černého vola... jak výstižný název vzhledem k lokaci...a nebyla U Mecenáše vinárna ? A ještě nad Glaubama byla nějaká vinárna, snad U Ševce... nebo tak nějak...