19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

FEJETON: Nová definice luxusu

Jsi to, co jíš. Tohle staré pořekadlo pořád platí a nic na tom nezmění ani současné zdražování potravin. Proč to platí?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brecík 22.2.2022 17:15

JEN asi 30 let platí, že do HDP jsou započítávány i služby !! V ČR cca 60%, jinde 70 - 80%, což je prý znakem rozvinuté společnosti. Neničíme svět energeticky náročnou zbožní výrobou. ( jen tam vzniká nadhodnota - učil jsem se na politické ekonomii ) Peníze na služby si vytiskneme, to není problém. Jen - jak dloho to bude fungovat. kamarád byl na Jiz50. dal si polévku + strapačky se zelím + malé pivko. Bratu á 380 Kč. Spadla mu brada ( je relativně bohatý ) Sledoval, jak padají brady i dalším. Myslím, že tak "úspěšné" služby v EU půjdou do Brusele a poskytovatelé na pracovní úřad. I díky EU - grýndýlu.

J. Jurax 22.2.2022 16:27

Prostě těch nejobyčejnějších věcí. Třeba himálajské soli. Hm ... nebýt vševědoucí Wiki, nevím, co to je ...

A. Jaroš 22.2.2022 18:59

Proti selskému chlebu a máslu nic nemám, jsou fajn, ale s tou himálajskou solí to pan autor pohnojil, moudrá Wiki praví, že :

Nahradí-li člověk běžnou průmyslově zpracovanou kuchyňskou sůl touto solí, nezíská navíc významná množství užitečných látek, ani látek škodlivých. Ale jsou dva možné problémy:

Jód: Významným až hlavním zdrojem jódu pro vnitrozemskou populaci je kuchyňská sůl uměle obohacená o jód. Konzumenti přírodních solí tak musí věnovat pozornost tomu, aby získali dostatek jódu z jiných zdrojů.

Plasty: Růžová sůl se prodává téměř výhradně v hrubé formě, aby vynikla její barva. Proto je zpravidla používána s pomocí plastových mlýnků. Vzhledem k tomu, že sůl je relativně tvrdá, dochází k erozi plastového mlecího mechanizmu a plast se dostává do jídla. Z plastu konzumovaného ve formě jemného prášku se mohou snadno uvolňovat potenciálně nebezpečná aditiva.

V. Humble 22.2.2022 16:05

Život je čim dal složitější a pokrok nezastavíš. V dnešní době jsou lide zahlceni od zprav, přes zboží až po zábavné činnosti. Je velice těžké se v takovém světe orientovat a ta hlavni sranda teprve přijde až nás začne monitorovat AI a tahat za nitě o kterých ani nevíme ze je máme. Lidem kteří tráví čas na sociálních síti už se tak děje. Mam pocit ze nám chybí jak sůl vědecká disciplína zřejmě nějaká kombinace psychologie, evoluce, sociologie a biologie která by studovala rizika či výhody evoluce člověka a dokázala by varovat před katastrofou. Obavám se ze na jít na slepo a čekat co se stane si při rychlosti technologického rozvoje je obrovské riziko.

V. Sember 22.2.2022 15:44

Zajímavá a podnětná úvaha.

P. Diviš 22.2.2022 14:04

Já si nějak neprožívám pocit luxusu, naopak jsem nasranej na ty, kteří mi ty obyčejné věci neobyčejně (a zbytečně, ideologicky) zdražují. Na všechny ty Woke, zelené, klimaalarmisty, oteplovače ....

J. Jurax 22.2.2022 16:28

A ještě gretény a zelené magory. Souhlas!

M. Krátký 22.2.2022 9:49

párkrát do roka koupím 3-4 kg sádla na škvaření a pomalu vyškvařím - škvarky rozmixuji, ochutím kořením, čerstvou cibulí a drobně nasekanými okurkami a ty si potom mažu na ten obyč chleba ( min o 100 % lepší než máslo ) a sádlo dávám pod maso, brambory a pod - lahůdka - hezký den R^R^R^

F. Svoboda 22.2.2022 16:59

R^:-PV

A. Ivan 22.2.2022 9:37

V jednoduchosti krása ... R^

P. Princ 22.2.2022 14:56

Já myslím, že víno ani čaj (jakési listí vymáchané v horké vodě) nejsou dobrým příkladem jednoduchosti, uvážíme-li pěstování, sklizeň, několikerý přeprodej, dopravu, ohřev vody...Autentický zážitek jednoduchosti a prostoty mám u pramene vody.

J. Berger 22.2.2022 5:28

Pokud jste z toho kraje, tedy "na Vrbicu", nikoliv "do Vrbice". Jinak ovšem proti článku nemám námitky.

D. Uhlár 22.2.2022 4:41

Život ti na horor neproměnil Covid, ale strach. Nejhorší je smrt z vyděšení.