Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
FEJETON: Naše rohlíky
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
J. Šebek 11.12.2020 22:39No, ony i ti "gumáci" co byli za 30 (slovy třicet) haléřů nebyli k zahození pokud byli čerství. Ostatně oni se ani ti dnešní od těch komunistických kromě ceny moc neliší. |
![]() |
J. Jurax 11.12.2020 12:35Ale jsou i dnes křupavé rohlíky i loupáčky. Jenže je nenajdete v Kauflandu za korunu devadesát, nýbrž v pekařství za nejmíň pětikorunu. |
![]() |
P. Moravčík 11.12.2020 11:24Asi to bude v majstrovi pekárovi. V Čechách ste na tom podstatne lepšie ako je to u nás. A do smrti nezabudnem na skvelú chuť a konzistenciu rožkov, ktoré mi ponúkli na raňajky v brnenskom hoteli Grand. Pred smrťou ešte aspoň raz! |
![]() |
V. Výmola 11.12.2020 10:20Existuje vůbec za socialistické loupáky náhrada? Nic podobného jsem přes dvacet let neviděl a nejedl. Škoda, protože komunismus nekomunismus, ty loupáky byly dobré. (vzpomínka na 80. roky) |
![]() |
R. Polášek 11.12.2020 9:20Jinak ale v budoucnu spíš než půlkulaté rohlíky se zakážou potraviny, které vyvolávají asociaci kříže. Například před nějakými roky jsem spolupracoval na jedné velké zakázce (nákladní auta) určené pro jeden stát na arabském poloostrově. Zákazník vyžadoval takové technické úpravy vzhledu, aby tam nedocházelo k viditelnímu křížení dílů v pravých úhlech. A pokud si nedáme pozor, dojde to i k nám. |
![]() |
R. Polášek 11.12.2020 9:16Za socíku ty staré rohlíky s čerstvými mísili hlavně proto, že neměli fondy na zkažené a vyhozené zboží a cena byla trvalá, nemohli zlevňovat. Potraviny v rozbitých obalech nebo zkažené nebo jen staré potraviny museli buďto lidem prodat za plnou cenu nebo to prodavačky v obchodech zaplatily. Takže žádné "bez rozpaků mísili s čerstvými" , ale museli je buďto zaplatit srážkou ze svých mezd nebo nepozorným lidem nějak prodat. A mimochodem zahnuté rohlíky jsou pro přípravu svačiny nepraktické. nejlepší jsou rovné, nakrojí se, rozehnou, namažou a vloží se tam pochutina a zase se složí zpátky a v sáčku se pořádně obalí a zabalí, aby se nerozevřely. S půlkulatými rohlíky by to nešlo. |
![]() |
L. Harvánek 11.12.2020 10:27S těmi zahnutými to je trochu pracnější. |
![]() |
J. Tulejová 11.12.2020 8:34Měla jsem kdysi v 90. letech kancelář nad novou pekárnou. To bylo těšení! Vzpomínala jsem na loupáky, které se rozplývaly na jazyku. Když pekárnu otevřeli, vůně byla úžasná. Rohlíky ovšem byly takové nafouknuté, druhý den to byly klasické gumáky. Na můj dotaz, jestli nebudou dělat loupáky, mi pekař odpověděl, že dneska to už nikdo neumí. Potom po půl roce pekařka pekaře zapíchla... Asi ji také zklamal. |
![]() |
D. Stirsky 11.12.2020 7:57I za reálného socialismu bylo lze koupit vypečené, křupavé rohlíky. Pamatuji se např. na ty u babičky - Vysoké Mýto. Záleželo na pekárně. |
![]() |
J. Pankovic 11.12.2020 7:33Tam taky kvalitní pečivo nemají, tam prodávají rozpečenê zmraźeně polotovary |
![]() |
T. Kohout 11.12.2020 1:31Pytlíky? Mohou za to ty pytlíky? Křupavý rozhlík jsem ve velkém obchodě neviděl už několik desetiletí. Pytlík - nepytlík. |
![]() |
V. Sember 11.12.2020 2:02Křupavý rohlík? Vy máte rád drcené sklo? Anebo ty gumáky za bolševika? Umělohmotné pytlíky jsou samozřejmě nevhodné k uchování čerstvého pečiva. Lepší je sáček papírový. Kvalitních pekařů jsou dneska mraky. Pokud chcete gumáky, zajděte si do obchodu s partiovým zbožím obnošených galoší. Jistě si pochutnáte. |

