19.4.2024 | Svátek má Rostislav


EKOLOGIE: Devět let eurotmářství

23.7.2007

Evropská unie povolí pěstování nového druhu geneticky modifikované rostliny – GM brambor. Stane se tak poprvé od roku 1998. Průlomové rozhodnutí navazuje na prohru EU ve sporu s USA a Kanadou. Po jejich stížnostech loni na podzim Světová obchodní organizace (WTO) rozhodla, že blokováním dovozů GM potravin porušila EU pravidla volného obchodu. Podle WTO to bylo nelegální, protože to nešlo vědecky zdůvodnit.

Unie se zkrátka devět let neřídila rozumem, ale pověrami. Evropským politikům strach z GM rostlin vyhovoval. Jsou levnější, protože potřebují méně chemie a mají až o polovinu vyšší výnosy. Jejich dovozy jsou proto kudlou do zad dotovanému evropskému zemědělství. Ekologisté v nich zase našli ideální terč fundraisingových kampaní. Podstatě genetických modifikací rozumí jen pár zasvěcených. Veřejnosti lze proto nakukat překroucené historky o jedovatých bramborách či alergenní sóje a vymáhat peníze „na ochranu“.

V roce 2000 padla v průzkumu veřejného mínění otázka na úrovni přírodopisu základní školy: „Je pravda, že normální rajče neobsahuje geny, ale GM rajče ano?“ 35 % dotázaných odpovědělo kladně. Každý třetí Evropan věří, že geny vymysleli frankensteinovští vědci! A 58 % z nás si dokonce myslí, že pojídání GM může ovlivnit jejich dědičnost. I když jsem formálním vzděláním biolog, občas si říkám, že na tom snad něco bude. Lidé, kteří přispívají Greenpeace, nekriticky věří, že podporou hloupé kampaně proti GM chrání své zdraví. Že by jim do mozků přeskočily geny z ovčích klobás či hovězího guláše?

O škodlivosti GM potravin neexistují žádné vědecké důkazy. Opakovaně to konstatovala třeba Agentura pro potraviny a zemědělství OSN, Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) nebo Britská lékařská asociace. Především to ale prakticky prokázaly stamiliony Američanů, kteří se jimi živí už od roku 1996. Ale co biozemědělci, propagující „bezpečnou a zdravou přírodní alternativu k riskantním GM“?

Kulturní rostliny nejsou „přírodní“. Často vznikly dost brutálními metodami - třeba cílenou radiační mutací. Nikdo netušil, jaké nové bílkoviny začne takový mutant tvořit. Nikdo netestoval, jestli náhodou nejsou alergenní nebo jedovaté. V biokrámku si prostě koupíte předražený „přírodní“ biorohlík a automaticky věříte, že je zdravější. Při tvorbě GM rostlin se naopak přesně ví, jaký nový gen se kam vkládá a jak se bude chovat. GM potraviny procházejí přísným testováním. Je to nejprověřenější a nejbezpečnější jídlo na trhu. Napište to ale do novin a nařknou vás, že vás platí Monsanto. Koho zajímá, že biozemědělci v zájmu svého byznysu lživě pomlouvají levnější GM konkurenci?

Odpůrci GM straší neprokázanými hrozbami, aby se vzápětí oháněli průzkumy veřejného mínění, podle kterých prý Evropa GM odmítá. Ta bizarní sofistika připomíná psa, který se zakousl do vlastního ocasu. Komisař EU pro zdraví a ochranu spotřebitelů David Byrne přiléhavě mluví o „GM psychóze.“ Dlouhodobá kampaň útočí na vědecké poznání. Příkladem může být třeba vandalské zničení pokusného pole s GM kukuřicí v moravských Branišovicích v létě 2002. „Neznámý pachatel“ pole v noci posekal jen pár dnů poté, co u něj proběhla protestní akce Greenpeace. Tak moc se bál pravdy.

Ve světě GM rostliny zažívají raketový růst. Dnes už se pěstují na více než sto milionech hektarů. Evropa byla devět let ostrůvkem tmářství, takže nám teď v biotechnologiích ujíždí vlak. Průlomové povolení pěstování GM brambor může být světlem na konci tunelu.

(Psáno pro Mladou frontu Dnes, kde text vyšel 19. 7).