26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

1956: Nevzpomínané výročí

Trochu se opravím, výročí Maďarského povstání z roku 1956 se vzpomíná hodně, když je kulaté a velmi sporadicky v létech ostatních. Na pořádné vzpomínání si tedy počkáme čtyři roky. Nicméně letošek je vzhledem k okolnostem mimořádný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Plzák 9.11.2022 10:26

Dvě otázky: Je prokázáno, že US pomoc Ukrajině je poskytována na sekeru?

Proč to stejným způsobem nepraktikujeme my?

D. Laurencikova 9.11.2022 11:36

Levicovy nebo jeste "mnohem levicovejsi" svet neni uz svobodny svet - to za prve. Absenci levicoveho ideoveho naboje bych ja vubec nechapala tak negtativne. Tento z Ruska zmizel, rikate, zatimco na Zapade posilil - konecne to nekdo trefne zformulovat. Ano, v Rusku maji porad jeste "mamu a papu" a deti si nemuzou menit pohlavi dle libosti, aniz jsou zvani do ruskych skol "aktiviste", kteri detem od malicka vysvetluji vyhody homosexualniho zivota apod. To a milion dalsich nesmyslu se deje na levicovem Zapade. Neni to zadna nevinna hra, jak by si nekdo mohl myslet. Nejde o zadny mensi cil, nez vytvoreni noveho svetoveho poradku a noveho cloveka. Rusko tomuto projektu proste stoji v ceste!

D. Laurencikova 9.11.2022 11:39

Omylem pod vasim prispevkem, pane Plzak.

J. Novotny 9.11.2022 12:58

Nám to platí US, nebo Německo, nebo EU. Tak to asi ještě nebudeme chtít po Ukrajině, ne?

J. Plzák 9.11.2022 14:47

Tomu přece nevěříte ani sám.

Kromě toho nezapomenout, co říká Orbán: To není naše válka. Ani maďarská ani česká.

J. Lancik 9.11.2022 18:14

Neni to nase valka, neni to nas spor! To hlasali v roce 1938 v Parizi a Londyne odpurci valky. Proto si pozdeji povzdechl Cs. prezident E. Benes: "Byli jsme zoufale sami"! Proto nedopustme, aby se takovituace opakovala, aby zvitezil novodoby Hitler jmenem V.V.Putin! Stejne dobyvacne ambice ma cinsky samovladce Si Tching v pripade naroku na uzemi svobodne demokraticcke zeme Taiwan. V pripade vitezstvi ruskych agresoru, bude povzbuzeni agresoru cinskych, v pripade vitzstvi Ukrajiny, to cinske komunisticke agresory odradi. Aspon v to doufam, proto aby zastanci sbobody uz nikdy nebyli zoufale sami!

J. Plzák 9.11.2022 19:05

To stále ještě není důvod finančně se kvůli tomu zrujnovat.

J. Ticháček 9.11.2022 21:07

Víte, ve svých pětapadesáti v tom začínám mít zmatek

Nějak jsem se smířil, a vlastně už to může mne asi nikdo nedostane, s interbrigadisty ve Španělsku. Také jsem se smířil s tím, že druhá světová vlastně začala asi tři roky poté, co se v Evropě vesele bojovalo. Jenže to jsem se dozvěděl už jako dospělý chlap, takže s tím datem začátku války jsem se už musel vyrovnat nějak rozumově.

Jen ve svém věku už asi nepochopím, proč by ta válka kousek na východ měla být tou mojí. Během mého života proběhlo po světě těch válek nějakých stopadesát. Některé z nich byly ty moje. Tanv Afghánistánu je mi prezentována tak, že že bych měl věřit tomu, že vítězství nepřátel je mou výhrou. Deset let bojů v Jugoslávii je také docela srandovních. Naše NATO. Během těch let každá ze zemí NATO podporovala úplně jiné části Jugošky. Z jedné strany země NATO bombardovaly Srbsko, jiné země poskytovaly Srbsku vojenskou pomoc.

Fakt je to dnes moje válka? Proč není mou válkou ta hrůza v Súdánu? Nebo v Jemenu. Proboha, kdyby nešlo o Rusko, tak prostým porovnáním škod, počtu obětí a všeho kolem, byl by to malý pohraniční konflikt. Kristova noho, po světě se řežou lidí v mnohem větším měřítku, aniž by nám to stálo za povšimnutí. Fakt je to má válka? A mám z toho vyvozovat důsledky a měnit své názory? Z toho, že někde hynou tisíce lidí? A kde jsou ty statisíce jiných? Jasně. Jsou to čmoudi a jinak barevní. Mimo naše zorné pole. Dokud se z nich nedá vystříkat výplata.

D. Laurencikova 9.11.2022 15:26

Ukrajina chce kazdopadne po Nemecku 500 milionu Eur mesicne. Po EU je to neco pred dve miliardy, presne uz to nevim. Jde take o leasing za americke zbrane. To financuje EU - jak jsem kdesi cetla. Mezi nami, Ukrajina nema z ceho, ze?