18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bez pšenice

Recepty na sladké pečení bez pšenice – osobně ozkoušené

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 11.6.2021 16:32

Jejda, to je skoro celá brožůrka receptů:-) Ty bramborové mě take zaujaly, ještě si je všechny později pročtu.

Jinak jsem před pár dny udělala nový chuťový objev. A sice kefir s bezinkovým sirupem:-) Domácí kefir si dělám už hodně dlouho. Piju ho (no někdy je hustý jako jogurt, takže jím lžičkou) buď samotný, rovnou po slití, nebo, když je víc kyselý, přidávám marmeládu, většinou malinovou. No a jak jsem nedávno uvařila litry bezinkového sirupu, zkusila jsem ho do hrnku kefíru tak dvě lžíce zamíchat. A véééélice mi to chutnalo, sirupu mám zásobu, tak si ho teď budu do kefíru dávat častěji:-) Kdo máte možnost, vyzkoušejte, určitě by sirup šel přidat i do obyč. bílého jogurtu.

S níže popsanou kritikou "sáčkového" pečení plně souhlasím. V krabičce je vlastně jen odvážená mouka s prdopečem. Vše ostatní - tuk, tekutina, vajíčka apod je třeba dodat. Takže člověk vlastně platí hlavně za to přesné odvážení mouky a prášku, protože je fakt, že "prášková" buchta se vždy povede:-).

L. Blaza 11.6.2021 10:31

Krásný den všem! Než si přečtu dnešní recepty, tak hlásím, že vařím vepřové kotlety po bakoňském způsobu podle Liky! ;-D

Z. Lika 11.6.2021 10:39

Tak to jsem zvědavá - ale měla by to být sázka na chutnou jistotu R^

L. Blaza 11.6.2021 13:57

Dala jsem tam i tu slaninu a je to mana nebeská! A mám k tomu špekové knedlíky, no bomba! ;-D

Z. Lika 11.6.2021 14:57

Jsem ráda, že chutnalo R^

M. Crossette 11.6.2021 16:58

Také jsem už dělala, výborné jídlo, brzy bude znovu :-)

Z. Lika 11.6.2021 10:25

Ty bramborové recepty mě zaujaly velice. A mrkvový dort nebo prostě buchtu znám a velice oblibuji. Nejradši bych mrkev přidávala do všeho!

Děkuji za inspiraci. Ty natřásanky budou taky moc dobré...

E. Zvolánková 11.6.2021 10:53

Ty jsi, koukám, jako já, já taky mrkev cpu všude, kam to jde;-D;-D Včera jsem dělala nadívanou sekanou...tou masovou hmotou jsem obalila vařené vejce, mrkev, plátek šunky a sýra a šup s tím do trouby....ta mrkev jak chytne tu masovou chuť, klidně bych jedla jen tu mrkev a maso nepotřebuju....;-D Takže když peču maso pro svoje drahoušky, dávám si k němu péci i mrkev....oni si dají maso, já mrkvičku

Z. Lika 11.6.2021 13:51

Mrkev je nejlepší :-) Mimochodem je lepší než betakaroten v kapslích, ten má docela zásadní vadasky. A na vlastní kůži jsem zjistila, že dvě tři mrkve denně jsou mnohem účinnější, co se ochrany při opalování týče R^

Z. Jajka 11.6.2021 18:48

Syrové nebo vařené? Někde jsem před časem četla, že tělo si toho víc vezme z tepelně zpracované mrkve (a mnohem lépe se kouše...). Mrkev také velmi můžu.

Z. Lika 11.6.2021 21:36

Pravdu díš - z tepelné získáš určitě víc sacharidů a tím pádem energie, ale ať už syrové, nebo dušené, vždy to chce maličko tuku, a to zároveň. Ze zkušenosti z lodi: jedna porce 200 ml syrového salátu z mrkve, citronu a trošky oleje, plus zeleninová polévka také s troškou tuku, kde na každého určitě připadla jedna mrkev- to opravdu stačilo na zabezpečení bezpečného opálení. Žádný betakaroten v kapslích se tomu nevyrovnal, mluvím z vlastní zkušenosti.

E. Šusová 11.6.2021 9:41

Posílám vzkaz od Zdeny:

Milé dámy,

jistě že to není dieta hubnutí. Tohle jsou sladké dobroty bez pšenice. Kdo toho sní moc, tak ztloustne. Kdo si jenom zobne.......

Z. Jenny 11.6.2021 10:28

.... ztloustne taky! ;-D;-DV A díky za inspiraci, něco jistě použiji s vlastním návodem " klohni pro dva!", nemáš doma regiment!;-D

T. Zana 11.6.2021 9:24

Uf, toho je ;-D. Zjišťuji, že z toho ledacos dělám, ale naštěstí nejsme bezlepkoví, takže s obyčejnou moukou.

Bramborové recepty, jahelník... to máme rádi. Ten mrkváč se chystám zkusit už dlouho ;-).

A. Zemanová 11.6.2021 9:01

Bramborový recept s povidly mě hodně zaujal, ještě kdyby mi ho tak někdo upekl. :) Jsou to vůbec všechno zajímavé recepty, Zdeni :-), ale já moc pečící nejsem. A hlavně teď nepeču vůbec, protože se snažím změnit styl stravování tak, aby to hublo skoro samo.

Co se týče sladkého, dnešek jistí pytlík buchtiček a krém v pytlíku. Jedu před polednem na kontrolu k doktorce a tak není čas. Navečer budu péct dvě kuřecí rolády na zítřejší rodinné setkání. Koupila jsem onehdy dvě chlazené obludy (to jsem ani nechtěla, ale menší neměli) a měla je vykostěné tak v půlce jednoho seriálového dílu, který jsem si k tomu pustila. Vzpomínala jsem při práci na Pražení, kdy Xerxová "operovala" a Beda u toho asistovala. Kdyby chtěl někdo zavzpomínat nebo se přiučit, tak video je tady: https://1url.cz/hKHNL

A. Alimo 11.6.2021 8:59

Nám lepek nevadí, ale synovo švagrová je bezlepková, takže jí ty recepty doporučím. Dík, všechno se hodí !

J. Fialová 11.6.2021 8:26

Bez pšenice... Ještě tak kdyby bylo Bez práce ;-D

Z. Lika 11.6.2021 10:28

To jsi mi připomněla některé produkty "v sáčku", zdánlivě prajednoduché - očekávala bych návod typu "vysypete a počkáte". Jenže nejenže je nutno dokoupit zásadní inkredence, jako třeba vejce, mléko a tuk, ale ani s tím mícháním to není slavné - musí se dávat pozor na pořadí, na konzistenci, a hlavně se nakonec zjistí, že plynová trouba to spolehlivě připálí. Což nakonec přidá práci i s oškrabováním plechu. Z podobných příhod bych mohla udělat úplný Antimlsotník ;-D

J. Fialová 11.6.2021 11:25

"... a za stálého míchání vyléváme do záchodu" ;-D

Z. Lika 11.6.2021 13:52

A pekáč vhodíme do móře, ať ho krabi ožerou :D

Z. Jenny 11.6.2021 14:45

Tak za dřevních časů, nemožnosti se stravovat i ve spřáteleném zahraničí jinak než z občasných sáčků jsem brávala sebou Knemix a z toho se dobře dělaly, na stolečku před stanem, moc dobré ovocné knedlíky s maďarským ovocem,:-)

Z. Lika 11.6.2021 14:58

Jedny Houskové knedlíky v prášku vyžadují, aby sis tu housku přikoupila (a nakrájela) ;-D

Z. Lika 11.6.2021 15:00

Ale musím potvrdit, že z těch směsí se knedlíky vždy povedly, to zas jo.

Maďarské ovoce muselo být dobré!

Z. Jenny 11.6.2021 19:41

Si piš ! To se s dnešním z marketů nedá srovnat ani trochu! A ta rajčata a paprika,nó ,pořád to vidím! R^

Z. Matylda 11.6.2021 7:44

Bezlepkoví nejsme, jen se snažíme shodit těch pár covidových kil, tak trochu hlídáme sacharidy. Ke špagetám z cuket mě ještě nikdo nepřinutil, jím normální jídla, spíš mám problém jíst dostatečně... bývá pro mě problém dosáhnout bazálního metabolismu :)

Ale ta mrkvovka vypadá dobře, zkusit bych to mohla.

Z. Lika 11.6.2021 10:30

Mám zkušenost, že čím víc sacharidy hlídám, tím víc na ně myslím ;-D

Z. Jenny 11.6.2021 19:43

Jo, to funguje, asi je to fakt v hlavě ale vytluč to! ;-DR^

A. Zemanová 11.6.2021 23:10

Chicht. Od rána do večera na ně myslela. Nešly jí z mysli, i když je na očích neměla. Měla jich plnou hlavu. Co na srdci, to kdyby bylo na jazyku! :-)

E. Zvolánková 11.6.2021 7:18

Krásný den všem přeji a díky za recepty. Mrkvový koláč znám a občas dělám, ale půlce rodiny chutná, druhé půli ne. Pokud jde o dezerty z brambor, tak to bych ráda ochutnala, mně obvkle tyhle věci chutnají. Jako malá jsem milovala, když nám teta dělala bramborovo-tvarohové placky obalené ve skořicovém cukru ...Moji drahoušci ale tyhle věci nejedí, takže budu ty recepty někdy muset vyzkoušet jen sama na sobě v malém množství...

Z. Xerxová 11.6.2021 5:49

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

mám jednu bezlepkovou kolegyni - určitě recepty okoukne a možná si doplní svoji zásobu receptů bezmoučných. Taky Maw by si jistě vybrala - už je doma z cest a jistě si něco sladkého zaslouží.