19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Co se peče na Beaveru

Hrníčková buchta s ovocem

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 13.3.2020 15:08

Hrníčková buchta byl maminčin standart. Dělala ji skoro stejně jako Šarka, jen místo jogurtu dávala mléko (tedy asi, protože ty tam Šarko mléko nemáš). A dělala ji buď "čistou" nebo "mramorovou", kdy část těsta smíchala s kakaem, nalila po povrchu a nožem prošťouchala do ostatního těsta. Nikdy nedávala kromě kaka jiné přísady. Pekla pouze v bábovkové formě. Takové té hliníkové, kterou mám i já tady. Je skvělá, nikdy se v ní těsto nepřilepí, vyklopí se jedna báseň. V začátcích vaření to byla i moje moje oblíbená buchta, právě proto, že jsem věděla, že se snad ani nedá zkazit. Ale postupně jsem začala péci I jiné buchty a tuhle maminčinu jsem už vlastně dlouho nedělala. Najednou se mi po ní zastesklo (buchtě i mamince)a asi ji udělám na neděli ke kafi !

T. Zana 13.3.2020 15:21

Maričko, ta bábovková forma - já používám litinovou po babičce. Je krásně modře (zvenku)a bíle (zevnitř)smaltovaná, musím přiznat, že pro dva strašlivě velká. Halt bábovky rozdávám.

Onehdy jsem v krámě viděla ve výloze podobnou. Stála jedenáct set...

M. Crossette 13.3.2020 16:47

Zano, tuhle stejnou litonovou formu takém, také po babičce. Modrá barva už má zvenku pár "modřin", bílý vnitřek je neporušený. Ale jak píšeš, je děsně velká, maminka o ní říkala "ta je na osm vajec". Pekla jsem v ní snad jen 2x (už si nepamatuji kolik vajec jsem dala:) ), spíše jen tak vzpomínkově, jinak je fakt děsně velká. Tenkrát měly kuchařky zřejmě jiný fortel. Tahle forma je jak mít doma zbraň, kdybych se s ní dokázala rozmáchnout ,tak by určitě zasaženého zabila :)

Jak jsem teď koukla, tak se znovu vyrábí - ale ta cena !! Jen ta moje (a asi I tvoje) je bleděmodrá)

https://tinyurl.com/tlxezcw

M. Crossette 13.3.2020 16:53

Ta moje současná hliníková vypadá takhle.

https://tinyurl.com/sx3qxgl

Kdysi jsou koupila v Praze kameninovou rybu. Ale přes několikeré pokusy se mi nikdy nepovedlo ji čistě vyklopit, vždy část šupin zůstalo přilepených (ať jsem poctivě masala ručně, nebo sprejem). Sice pocukrováním se to zakrylo, ale stejně jsem byla výsledkem zklamaná. Někdy na Vánoce ji použiji jako parádu, už v ní ale nepeču.

T. Zana 13.3.2020 18:27

Maričko, kameninovou bábovku mám (pro změnu po Frantově mamince), ale upřímně řečeno nikdy jsem v ní nepekla, mám ji jen na památku.

Před časem jsem si pořídila malou formu s nepřilnavým povrchem, ale ještě jsem se nějak nepřiměla ji zkusit. Jsem asi konzervativní ;-)

Š. Matyášová 16.3.2020 6:53

tak vidíš, co máš za poklad.....já ji viděla ještě za víc....

Š. Matyášová 16.3.2020 6:52

Maričko, mléko tam máme, ale s jogurtem je lepší..tedy s tím řeckého typu.... já hliníkovou formu nesnáším, měl ajsme 3, všechny připejkaly..vymazáno bylo dobře, vysypáno taky, zkoušelo se vše možné, stejně to bylo k ničemu,zlatá kameninová, z té to vyklopím i když nemažu...ale třeba silikonovejm jsem na chuť nepřišla....

T. Zana 13.3.2020 14:43

Tenhle dělám taky :-) Většinou ze švestek nebo meruněk, má tu výhodu, že meruňky můžou být i z pražské sámošky :P

Š. Matyášová 16.3.2020 6:54

Zano, o víkendu jsem dělala právě se švestkama a meruňkama...

Z. Jenny 13.3.2020 9:45

Jo, taky občas dělám i když v malé obměně.Rozpustím půl másla a do toho vmíchám ingredience.V létě jsem objevila místní špendlíky a mirabelky,tak pokladu hodně hustě,je to mírně kyselkavé a ne tak moc sladké.jenže, prvně zmiznou rožky, které uchvátíme já i MLP a zbytek bývá problém. Nejraději mám toto dílko na chatě, to se pěkně pozobává. :-)

J. Hlavsová 13.3.2020 9:38

Tuhle buchtu dělám ve dvou variantách:"trvanlivou" pro sebe na celý týden, míchám žitnou, polohrubou a pohankovou mouku,třtinový cukr, olej, vejce, mléko, vše v menších dávkách než Sharka, do těsta přimíchám rozinky a kandované ovoce. Jakmile buchtu vytáhnu z trouby, nalámu navrch čokoládu na vaření, rozetřu; "pro návštěvy" na posezení dovnitř nic, pokladu ovocem a posypu drobenkou.

Z. Yga 13.3.2020 7:31

Jo, rychlé hrníčkové buchty jsou fajn. Broskvové nedělám, protože se nám zdají mdlé (zavařené broskve sníme jen tak k televizi). Právě kvůli buchtám zavařuju meruňky - jejich nakyslá chuť je v buchtě ta nej a ani nevadí, když se mi převaří (:o))) a jsou trošku rozblamcané!

Jinak já peču už jen tehdy, když má dojet Terka - mi sami pekáč buchet už nesníme. Minulou neděli jsem upekla kringel a ještě dnes má Jeník kousek v práci!

Š. Matyášová 13.3.2020 8:30

mě vaděj ty rozblemcaný meruňky, tak jse zkusila plátkovaný broskve a bylo to moc dobrý,mdlý nebyly..ale tenhle víkend bude meruňková...

T. Zana 13.3.2020 14:49

Za účelem omezení žr... konzumace sladkého jsem koupila dortíčkovou firmičku (průměr 13 cm :-)))

Z. Lika 13.3.2020 7:29

Taková buchta se určitě hodí - receptů je spousta, ale dávám přednost vyzkoušeným od mlsné kuchařky, tak děkuji :-)

Š. Matyášová 13.3.2020 8:30

Liko,pečeš na lodi?

Z. Lika 13.3.2020 17:59

Sharko, pekla jsem jednou - nějakou kakaovou buchtu ze sáčku, a úspěch měla náramný :-)

Z. Xerxová 13.3.2020 6:49

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o)

Rychlá buchta s ovocem (mám v mražáku rybíz, borůvky, švestky a na malé kostičky pokrájené hrušky) je u nás ve velké oblibě... Snažím se péct jen tehdy, když jsou u nás Trpajzlíci. Protože Pepa si dá sladkého kousek a já to pak dorazím...

Š. Matyášová 13.3.2020 6:58

To znám, ale už peču jen na Beaveru...tam to mizí rychle a je radost ty konzumenty pozorovat :-D

E. Zvolánková 13.3.2020 7:31

Tak u nás je to s pečením stejně. Moje drahá polovička si nedá většinou vůbec (pokud to není "prohnané přes prase"), dcera by to moc neměla a já už vůbec ne. Takže také peču jen, když se má sejít víc lidí.

Tuhle buchtu také dělám, ale nedávám tam citronovou kůru, ale raději trochu šťávy. Ani "bio citronům" nevěřím, že je ta kůra bez chemie :-P

Š. Matyášová 13.3.2020 8:32

omeju kartáčkem citron a děj se vůle boží..já zas nevěřím, že ten bio citron je bio....znáš to:

rozdíl mezi zemědělcem a biozemědělcem, je jen v tom, že ten bio-hnojí pole v noci!

E. Zvolánková 13.3.2020 11:21

No právě proto, že tohle rčení znám a v "BIO" potraviny nevěřím, tak cokoli má kůru, nepoužívám ji ani umytou. Přiznám se, že i koupená jablka, pokud nám dojdou ta domácí, loupu slupky. Otázkou je, do jaké míry je to efektivní, ale mám lepší pocit :-))