24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Co taky s rybízem

Rybízu jsou na trzích spousty, tak jsem sáhla do archivu :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Janaba 21.7.2019 11:05

No,

rybíz máme pod svahem, nevidím na něj, tak jsem se včera šla podívat, jak si vede. No nevede. Drozdovití se postarali o sklizeň a aby nevypadali nenažraní, laskavě mi tam zanechali ty třásničky po kuličkách. Je jim přáno, v mrazáku mám ještě loňský, takže vánoční dezert bude. Ten je tvrdě vyžadován, inovace nevítána. Už jsem ho tu myslím jednou zmiňovala. Jednoduchá příprava, krásná vánočni červená barva, osvěžující.

Dvě třetiny rybízu, jednu třetinu malin smíchám s cukrem, 2-3 min. povařím, poměřím puštěnou šťávu, přidám odpovídajicí množství želatiny, naleji zpátky do hrnce a už samozřejmě nevařím. Zamíchám do toho na větší kousky nasekané mandle a dám ztuhnout. Posléze vyklopím, přidám džbáneček vanilkové omáčky a Boží hod vánoční je zachráněn!

Jinak mám moc ráda rybízové kynuté knedlíky s tvarohem, cukrem a zahnědlým máslem. Jsou rozhodně chuťově výraznější než ty s malinama, které vyžaduje manžel. Hm, vařím ve dvou hrncích, jo! A také rybízová bublanina nemá chybu.

Z. Vave 19.7.2019 22:23

Rybízu jsme měli jen

malinko a co bylo, ojedly dvounohé kobylky, které se postaraly i o maliny a jahody. Kobylky mají v merku každou lesní jahůdku, která začíná červenat ukrytá v listí. Takže jsem ráda, že jsme v červnu koupili pár kilo jahod a Vašek udělal luxusní zavařeniny. Čistě jahodové, s rebarborou a taky s hvězdičkami bezového květu. Z trochy rybízu mám i dvě skleničky na cukroví, nastavil to jablkem, ale chtěla bych ještě čistě rybízovou zavařeninu. Jen kdyby byl čas zajet někam na farmářské trhy.

M. Mikulec 19.7.2019 13:51

Mám také jeden tip

dokud nám rybíz neozobou ptáci. Letos nebyly třešně, tak se vrhají na rybízové a borůvkové keře.

Na dno vysoké skleničky dám pár malin a rybíz. Zaliju bílým rumem do výšky ovoce. Přidám na oslazení asi 1 cm ovocného sirupu a doliju vodou. Do sklenice dám dlouhou lžičku. Je to výborné letní pití. Možná se to i nějak jmenuje. Led nepřidávám, ale je možné dát zmrazený rybíz, a udělá to dobrou službu.

T. Zana 19.7.2019 15:21

Re: Mám také jeden tip

Pěkné, pěkné... :-)

T. Zana 19.7.2019 12:46

Ach jo

Povzdech člověka bez latifundií... Všecko je to pěkný, ale já - zdroje nemajíc - nakupuju v Praze. A to vám teda řeknu, že tak hnusný ovoce (ostatně zeleninu taky) jako v pražských obchodech nepotkáte. Minulý týden jsme byli v Krušných horách. Zapadlá obec, dva krámy úplně nanic (snad si na to odepisují daně, protože k jinému to sloužit nemůže), jeden šikovný Vietnamec. Ten měl tak úžasné věci... Největší zážitek jsem měla z meruněk za 44 Kč, sladkých, měkkých. Tou dobou se u nás prodávaly kamenné, prozelenalé chudinky, které dřív shnily, než došly...

Trhy máme docela daleko, navíc jsem zjistila, že ty meruňky tam mají o polovičku až dvakrát dražší (a stejně je ten Vietnamec měl trochu lepší).

Z. Inka 19.7.2019 13:22

Re: Ach jo

To je mi líto, kolega nabízel hafo třešní, meruněk - alespoň to zbylé skončilo v kvasu - můj tchán rybíz, višně, broskve...Já už jsem uplácala dvoje jahody, dvoje meruňky, jedny broskve bratru po deseti skleničkách. A to máme ještě loňské...Ale pamatuji si, že coby Pražák jsem byla vděčná za cokoli, tatínek byl schopen zavařit všechno, k čemu se dostal. Ale to v zimě nebylo zcela nic a kompot dobrý, dneska jsou k dispozici citrusy a jiné, kompot jsem neotevřela ani nepamatuji

Z. Xerxová 19.7.2019 14:16

Re: Ach jo

taky už kompoty nedělám - je lepší "čerstvé" ovoce, než to s přidaným cukrem... Přemýšlím, jestli Trpajzlíci znají kompoty :o)

Z. Xerxová 19.7.2019 11:26

na plotně právě bublá...

mix namletého rybízu a malin a v tom se vaří i dost celých měsíčních jahůdek a borůvek. Prostě co zahrada dala. Zahradní směs - neb čisté rybízovky máme zásobu ještě z loňska

Z. Lika 19.7.2019 11:15

Ráda čtu, že

že rybíz frčí i letos, a dokonce přibývají recepisy. A jeden lepší než druhý!

Přeji krásné dny plné ovoce :-)

Z. Kytka 19.7.2019 8:51

Červený rybíz

jsem loni smíchala s malinami (dohromady cca 1 kilo - 2 díly rybízu a 1 díl malin) svařila s Gelfixem 2:1 na potřebnou hustotu a nakonec poctivě propasírovala. Je z toho úžasný hladký rosol vhodný i na cukroví.

Z. Lika 19.7.2019 11:16

Re: Červený rybíz

Teda Kytko, to je luxusní džem, ani si tu skvělou chuť neumím pořádně představit!

Z. Kytka 19.7.2019 17:03

Re: Červený rybíz

Chuťově je to jemnější rybízová chuť a malinovým ocáskem. :o))

V mrazáku už sedí další várka - bude repete!

Z. Lika 19.7.2019 20:16

Re: Červený rybíz

Věřím, že tohle by se uplatnilo i v Akci :-)

Z. Matylda 19.7.2019 7:40

Jéje,

už jsem skoro zapomněla, že jsme měli článek o rybízu :) Na mě doma čeká vrchovatá mísa meruněk na marmošku, rybíz z chalupy letos snad zpracuje bráchova žena... uvidíme :)

Z. Lika 19.7.2019 11:16

Re: Jéje,

Vrchovatá mísa meruněk... vždycky mám pocit, že bych je spíš měla sníst za syrova, ale když je jich tolik, tak budiž... snad :D

T. Zana 19.7.2019 12:47

Re: Jéje,

Přesně tak! Do koláče občas dám ty pražský hnusný, říkám si, že se to snad ztratí.

Z. Inka 19.7.2019 7:24

já bych si též dovolila

zpracovat rybíz černý:

1/ Rybíz do jogurtu

očištěný nahemujeme do malých skleniček a mírně procukrujeme. Zavařujeme cca 20 min.

2/ Cassis

neboli rybízový likér. Nutná ingredience pro můj oblíbený koktejl Kir royale. Já osobně rybíz očistím, rozmačkám, procukruji a naložím do lihu. Poměr je 1 díl cukru a 2-3 díly rybízu.( Někdo používá brandy, někdo kombinaci s vínem, já jsem se navykla na líh. Nicméně příští rok myslím použiji brandy ). Vše nechám na okně minimálně 2 měsíce, za občasného promíchání. Pak jen klasicky přecedit přes plátýnko a za pomoci sektu ochutnávat a ochutnávat

Z. Lika 19.7.2019 11:18

Re: já bych si též dovolila

Ale to jsou mi zajímavé receptíky! Černý rybíz nezklame, a navíc je možno nad panáky mít na paměti, že jsou plné vitamínu C :-)

T. Zana 19.7.2019 12:39

Re: já bych si též dovolila

Na tohle bych snad i ten černej rybíz mohla koupit :-)

Z. Xerxová 19.7.2019 6:53

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Tak tohle je trefa... rybízu se u nás daří a máme bílý, černý i červený. Už jsem něco rozdala, ale spousta ho ještě na zpracování čeká. U nás se ho dost sní - do jogurtu, v misce lehce posypaný cukrem a nebo jen tak, při obchůzce zahrady... Patří i na kynutý koláč. Zbytek se zavaří na džem a nebo zamrazí.

D. Ruščáková 19.7.2019 9:30

Re: hezký den

Přidej sirup a je to jako u nás:)) Ale nejvíc ho asi sním čerstvého keřů - je tak prostě nejlepší. Děti mají rády bílý, je přece jen nejsladší. I když můj pozdní červený umí být dokonalý.

Z. Lika 19.7.2019 11:19

Re: hezký den

Nejlepší jsou trhané z keře přímo do pusy. Když jsou mládežníci, vypustí se do zahrady, a oni se už postarají :D