28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Ano, cukety.

Na tento nápad mě přivedl Bedin povzdech, co s cuketou, že ji napadá nanejvýš cukeťák ala bramborák.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 3.8.2018 22:34

to bych si dala

Tak to jsou dneska dobroty, a letně jednoduché a lehké. Já jsem cukety zamlada nejedla, ty obrovské obludy mi přišly vodnaté a bez chuti. Potom v Anglii jsem zjistila, že se prodávají maličké, ty přerostlé tu vůbec nejsou. Ale stejně jsem na ně celé roky zanevřela, jak jsem měla zafixované, že cukety nejím. Ale teď mi chutnají pokud nejsou rozvařené

Z. Hanča 3.8.2018 17:57

U nás nejspíš zítra

dojde na cukeťáky - bramboráky, protože jsem od sousedky dostala danajský dar ve formě typického cepelínu. Že bych se na smažení v tom vedru nějak zvlášť těšila, to se nedá říct, i když zítra má u nás být "jen" 30. Ale přece to nevyhodím, že.

Láká mě zkusit recept Hanky W. Zajímo by mě, jestli opravdu cuketové plátky změknou jen vlivem přítomnosti horkých těstovin. Vzpomínám na jeden cuketovo - špagetový recept, tam se ale cuketa strouhala a po smíchání s těstovinami, uzeným masem a česnekem se to zapékalo v troubě.

Z. Lika 3.8.2018 18:14

Re: U nás nejspíš zítra

Hančo, podle mé zkušenosti se opravdu tepelně zpracují - pokud to budou opravdu tenké plátky, škrabkou dělané. Já dělávám těstovinový salát, a u něj se do horkých slitých těstovin rovnou zamíchají nastrouhané (nahrubo) cukety, osolené a očesnekované. Je to výborné. Dělá se to z mladých cuket, nezralých, bez semen.

Ale z cepelínu, který bude patrně sušší, bych si to jen tak netroufla. Nejdřív ho zasyrova ochutnej, a jestli bude příjemně chrumkavý a relativně šťavnatý, mělo by to jít.

M. Crossette 3.8.2018 18:38

Re: U nás nejspíš zítra

Liko, díky za shrnutí receptů - už jsem si je uložila. Teď momentálně mám stále papriky a dokonce ještě dorůstají rajčata, takže vlastní zeleniny až dost. Ale až dojde, určitě zase budeme jíst cuketu, máme ji rádi. No a pak některé z těchto receptů vyzkouším.

Hančo, tenké plátky cukety v horkých těstovinách určitě dojdou, fakt jí stačí málo. Tady v rest., když mají i "salad bar", tak mezi výběrem jsou i syrová kolečka cukety. Ale jen těch malých, kterou já take klidně schroupu jako okurku. V těch "barech" je dokonce i miska s hromadou tence krájených syrových, běloučkých žampionů. Jak houby miluji, tak tyhle syrové nejím. Tedy jednou jsem si jich pár na talíř dala, dá se to jíst, ale má to prostě syrovou chuť. A na to, že rostou v různě (uměle)hnojeném substrátu si je fakt raději uvařím.

Před chvilkou jsem přišla ze záhonu, kam jsem vpíchala sazeničky okurek. Tedy moje okurky už asi před 2 týdny s úrodou skončily, ale v kuchyni jsem měla stále na lince dost těch přerostlých "zapomenutých", které už na jídlo dobré nebyly, ale s chutí je dojídala Trixie. Házela jsem jí je na trávník a pak tam po nich zůstala jen hromádka mokrých semínek. No a dneska ráno koukám, trávou prokukují docela velké sazenice. Třetí lístek byl vždy typicky vroubkový, takže nebylo pochyby, že jsou to okurky. Prostě v trávě semínka vzešla. Tak jsem je jemně vytáhla i s kořínky (jak tu hodně prší, zem je měkká) a přesadila na záhon. Uvidím, jestli stačí okurky ještě narůst.

Z. Lika 3.8.2018 19:30

Re: U nás nejspíš zítra

No prosím, Trixie je zahradnice, to je moc pěkná příhoda :-)

Žampiony si občas dám i syrové, ale naložené v nějaké marinádě. Ale nejradši je mám hodně rychle "oprásknuté" jen tak se solí a pepřem, troškou bílého vína a nakonec zelenou petrželku. Neudělá se z toho měkká smaženice, ale jsou to pevné kusy hub a je to vynikající.

Z. Hanča 3.8.2018 22:15

Re: U nás nejspíš zítra

Díky za zkušenosti, někdy ten recept s těstovinami zkusím, Až budu mít mladé cuketky, samo, nenapsala jsem to, ale bylo to tak myšleno. :-)) Jo, recepty na jídla, která jsou hned hotová, jsou v tomto horkém létě velmi vítané!

A. Lex 3.8.2018 14:55

Díky, Liko

za připomínku mňamózních jídel. Připomenula jsi i HankuW., na kterou jsem nedávno, už ani nevím proč, vzpomínala :-( .

Z. Verenka 3.8.2018 12:20

toustíky

z cukety :z tých mrazených /v zime s vareným vínom/ Postup je veľmi jednoduchý:na oleji zosklovetím cibuľku,hodím tam balíček postruhanej cukety,vydusím vodu,zahustím vajíčkom,dochutím koreninami.Na plech nakrajam zošikma bagetku,naložím lyžičkou hmotu a dám do trúby zapiecť./deobre sa k tomu vykladajú historky zo života a samozrejme aj popíja.Iná varianta je:postruhať tvrdý syr,pomiešať s vajíčkami,naklásť na bagetku,dochutiť,zapiecť.

Robím to často/preto potrebujem tie vľké,lenže tohto roku sa mi nevydarili,šťúry alebo nejaká iná háveď mi cukety ešte ako mladé rastlinky požrala a to som urobila š pokusy.Usúdila som z toho,že Boh nechce,aby som mala vmrazáku túto chutnú krmu

Z. Lika 3.8.2018 19:31

Re: toustíky

Štúry jsou potfory, to je velká škoda, protože cuketa v mrazáku se vždycky hodí. Ach Verenko, ty tak chutně píšeš o těch zapečených bagetkách, to je lahoda!

Z. Matylda 3.8.2018 12:02

Cuketu

obvykle dostanu tu velikou, páč ji někdo přehlídl na záhoně. Ale letos jsem v itálii koupila pár těch malinkých- do 15 cm- a byly výborné. V obchodě měli nějakou mraženou směs- mořské potvory, cuketa, trochu rajčat- obojí na kostičky, tak jsem to otestovala a bylo to dobré, tak za dva dny nemražené a čerstvé. Skvělé to bylo. Jenže tady na to ingredience nekoupím- ani potvory, ani minicukety :)

Z. Lika 3.8.2018 19:32

Re: Cuketu

Tak po té směsce budu koukat, třeba na ni natrefím.

O. Joklová 3.8.2018 11:29

tak já mám

přesně toho "cepelýna" jak to nazvala HanaW a asi bude přece jen ten cukeťák, i když už teď se rosím při představě ze vůbec zapálím sporák - teda ne celý :-DDDDDDDD

jinak je teda doslova VYNIKAJÍCÍ buchta s cuketou, leč sladké jsem si zakázala, dosti na tom, kolik teď sežeru ovoce... no a plněná mletým masem, ale to mi přijde do tohoto počasí už moc syté

mimochodem, pokud budou uvnitř semínka, mám to do těch cukeťáků strouhat všechno nebo je mám vydlabat???? asi je to jedno a v té matlajdě se to ztratí, nebo ne????

Z. Matylda 3.8.2018 12:02

Re: tak já mám

vydlabat.

O. Joklová 3.8.2018 12:28

Re: tak já mám

kuííííííííí, uvidím jak bude uvnitř vypadat, Kačka tvrdí že semínka nemá, ale při té velikosti o tom pochybuju

K. Holubová 3.8.2018 12:57

Re: tak já mám

Vydlabat, oprat, usušit, louskat! Jako dýňová. Nebo je nech tydýtům na zimu.

Z. Yga 3.8.2018 10:57

Ach jo

moc ráda bych slyšela, co na dnešní téma pronáší tam nahoře WWW a Tojefuk! Ještě že ji nikdo nepřipravuje v mikrovlnce (:o))), to by byl teprve rumrajch.

Jinak nejsa žádný cuketomilec, stačí mi tak dvě - tři do roka a se slzou v oku vzpomínám na ty obrovské obludy, kterými mne častovala mamka (jako správná sedlačka se držela hesla Čím větší a víc, tím líp - tímto posílám zdravici Verence) - nikdy jsem je nedokázala spotřebovat, tak si tiše hnily v koutě až skončily na kompostu (promiň, mami!).

Z. Lika 3.8.2018 19:33

Re: Ach jo

Já myslím, že obludy na kompostě byly naprosto spokojené, říkaly si - konečně!

T. Zana 3.8.2018 8:55

O.T.

Vyúčtování je na Hadech.

K. Holubová 3.8.2018 8:30

Nesnášela

jsem ty přerostlé šílenosti, kterými mě zásobovali "dobří" lidé. Uvnitř samé semínko, bez chuti..... Zato mlaďoučké cukety, to je mňamka převelká. Jednou jsem dělala plněnou tu obří. Vůbec nám to nechutnalo i když použité suroviny byly kvalitní. Ale vyjedli jsme zapečené maso se sýrem a zbytek se vyhodil. Nedávno jsem si už v Mostě zapekla malou cuketku se zbytkem tataráku (byla tu Jana, daly jsme si ho k večeři a protože se jí zdálo, že jeden balíček nestačí tak koupila rovnou dva a zbyla spousta směsi). Trochu jsem směs "dodělala" namočenou houskou, přidala česnek a koření (tymián, provensálské, petrtelku), nasekané černé olivy a naplnila obě půlky mladé cukety, které jsem dole vyložila dvěma plátky anglické slaniny. Plátek přišel i navrch. Krátce jsem to zapekla a pod gril přišla nahoru ještě vrstva nivy. I druhý den studené to bylo prudce jedlé.

T. Zana 3.8.2018 8:37

Re: Nesnášela

Jo, potvrzuju, tohle je výborné :-)

Z. Vave 3.8.2018 8:19

Trochu OT - rajčatové

Prosím, nemá někdo recept na pomátlanku-omáčku-pastu na pizzu? Něco, co by se dalo zavařit a v zimě okamžitě používat?

K. Holubová 3.8.2018 8:38

Re: Trochu OT - rajčatové

SUGO: měkká přezrálá rajčata neloupu ani z nich neodstraňuji semínka. Nevadí mi tam. Do rendlíku dám olol, osmahnu nadrobno pokrajenou šalotku a když je krásně sklovitá přidám na plátky pokrájený česnek. Nechám rozvonět a vrcnu tam ta pokrájená měkká rajčata. Rozvařím, přiliju bílé víno a nechám redukovat. Nijak to nekořením ani nesolím, protože směs slouží jako základ pro další suroviny a bylo by to pak moc přeplácané. Když se voda odpaří, vznikne hutná kaše, kterou ještě projedu tyčovým mixérem a pak plním do malých jogurtových skleniček a sterilizuji na 80° max. 20 min. Lze obohatit o pokrájené červené kapie, přidat chilli papričky, sekané olivy, kapary....... po mixnutí se kousky ztratí v omáčce a jen jí dodají chuť. Takto dochucené označím i na sklínkách, abych věděla zda obsahují jen základní směs nebo dochucenou nějakým dalším přídavkem. Můžeš to také zamrazit do malých krabiček.

K. Holubová 3.8.2018 8:41

Re: Trochu OT - rajčatové

P.S.: už na to mám připravených asi 30 sklínek. Takže se těším až na zahradě budou hodně zralá rajčata a nestihneme je zkonzumovat, protože využít se tato jemná pasta dá nejen na pizzu, ale i do lasagní, na špagety apod. Směs by měla mít konzistenci hladkého protlaku. Pokud máš obavy z toho, že by se začala i přes sterilizaci kazit, tak přidej špetku kys.citronové.

Z. Yga 3.8.2018 8:56

Re: Trochu OT - rajčatové

Podobný rajčatový základ taky dělávám, jenom já ta rajčata loupu (nikdy se mi nedařilo je následně rozmixovat tak, abych ty miniaturní šlupičky necítila), ale přidávám i sůl a zatím se mi nic nezkazilo.

K. Holubová 3.8.2018 9:15

Re: Trochu OT - rajčatové

Já podle typu rajčat. Když jsou na zahradě ta s hodně tvrdou slupkou, oloupu je raději také. Ale taková ta hodně masitá rajčata mívají slupičku tenkou a tam mi to nevadí.

Z. Vave 3.8.2018 13:41

Re: Trochu OT - rajčatové

To zní dobře, paní Holubová. Děkuji za tip a mávám na sever.

Z. Vave 3.8.2018 8:17

Mám na záhoně

dvě cukety, jednu zelenou a jednu žlutou. Zdělala jsem chybu, že na malý kousek půdy jsem zasadila dvě okurky, dýni hokaidó a zelenou i žlutou cuketu. Všechno tedy plodí asi o trochu méně, než by mohlo; možná je na vině i sucho.

I tak je ale cuket víc než dost, a tak za mlsotník děkuji.

Ovšem vařit budu jen ze zelených, všechny žluté sním hned po utržení, nejlépe ve velikosti patnáct cm. To je lahoda!

Z. Lika 3.8.2018 19:34

Re: Mám na záhoně

Musím se smát - cukety a hokaidó, ty dokážou obsadit pomalu celou zahradu. Většinou se sadily na kompost, byly naprosto spokojené a úplně ho zakryly.

Z. Vave 3.8.2018 23:43

Re: Mám na záhoně

Jen se směj! :) Na cukety mám na příští rok vymyšlené místo, na hokaidó taky, to mimo zahradu, jen doufám, že to půjde, a okurky snad taky někam šoupnu. Kompost vyrábím v subtilním kompostéru, tuším má 215 l, což prý stačí na 200 m čterečních zahrady. A fakt to stačí.

Z. Inka 3.8.2018 7:48

cuketa na grilu

je u nás součást každého grilování. Cuketa plněná a zapečená, nahoře s kozím sýrem, nejlépe žlutá. Cuketu dávám do nádivky do lasagní, získá lehkost a jemnost. Jak jsem ji nesnášela zamlada, kdy se cuketové šílenství rozvíjelo a cpala se všude , nejlépe co největší, tak dneska je to pro mne zelenina celoroční a kupuji ji i v zimě nehorázně drahou. Domácí těstoviny s cuketou, domácími sušenými rajčátky a kuřátkem - ó to je dobrota.