28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bábovky

Odkedy som v dôchodku, tak pečiem podstatne častejšie, je to chutnejšie a aj finančne menej náročné, ako kupované...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Williamson 1.4.2016 21:06

Bezva recepty

a moc pekna prezentace. Mne se ruzne babovkove formy velmi libi a taky jich mam nekolik. Velkou kameninovou po me babicce (ale ulomil se mi tam kousek toho kominku). Opravdu tezkou jakoby litinovou, kterou jsem objevila na pude naseho domecku mezi vecma predchozich majitelu (dedicove se neobtezovali pudu vystehovat. A pak mam jednu sirokou a nizkou a jednu uzsi a vysokou. A kazda ma jine zebrovani

Asi zkusim tu slehackovou, protoze neco takoveho kdysi delala nase mama. Pro nas dva je to dost, ale prinasim obcas jidlo staremu sousedovi a I na jeho denni opatrovatelku vyjde.

Z. Lika 1.4.2016 21:54

Re: Bezva recepty

Ty formy musejí být opravdu krásné a praktické, aspoň si je tak představuji. A s pečením to mám podobně - často výsledek nosíme na různé schůzky a kluby:-)

M. Crossette 1.4.2016 18:31

Edito, velmi lákavé recepty - všechny

Už jsem si je uložila a určitě nějaký vyzkouším (a klidně přidám i rozinky, my je moc rádi:) ). Ale asi ne do bábkové forky (přestože mám 3), ale těsto dám na plech. Nějak už jsem si na tohle pečení zvykla, je to rychlejší a těsto se dobře propeče. A hlavně, pokrájené na kostky se mi zbytky na talíři lépe dávají do lednice. Tady nic nemůže zůstávat dlouho venku, i při klimatizaci je ve vzduchu dost vlhkosti a jídlo se rychle kazí a pečivo chytá plíseň.

Ještě ke včerejšku. Jednak Sharko - moc krásný článek a nádherné fotky.

Blážo, jak zmínila Lika, u nás jsou batáty ve velké oblibě (syrové jsem tedy nikdy nejedla) a tady je článek, kde jsou o nich psala (tak v polovině psaní, ale neukazují se obrázky).http://www.dedenik.cz/2010/11/25/mlsotnik-sladne-brambory-indiansky-pudink-a-krizaly-pro-psa/

Každý podzim teď kupujeme na místním farmářském trhu dvě krabice(asi 20 kg každá)sladkých brambor a teď už v garáži v poslední krabici zvývá sotva 20. Připavuji je tak, jak píšu v článku. Kupujeme jich tolik právě proto, že Trixie je stále nadevše miluje - jak křížaly, tak ty pečené. Když je upečené loupu, dostane slupky u kterých se nijak nesnažím loupat "čistě" a Trixie je doslova vdechne. Peču vždy rovnou nejméně 10 brambor najednou, a zbylou "kaši" dostane Trixie k večeři. Křížaly dostává hlavně večer jako extra moučník po večeři. Prostě v pojídání batátů nezná meze.

Z. Lika 1.4.2016 22:19

Re: Edito, velmi lákavé recepty - všechny

Maričko, je fajn, že jsi našla ten článek, pamatuji se na něj. Batáty jsou u nás zatím nedoceněné, ale je to úžasná zelenina, velice chutná.

M. Pajakerryková 1.4.2016 17:23

bábovky a hlášení

bábovky peču často a ráda, leju na plech nebo do formy dle nálady a chuti....recepty určitě vyzkouším

a co je nového v bedýnce?? nožičky se trénují o 107, očička stále zavřené, dnes je odčervím, zvážím před a po :) začínají se vlnit kožíšky, ony kudrny vlastně nejsou moc žádoucí :)

M. Crossette 1.4.2016 18:33

Re: bábovky a hlášení

Pájo, díky za odpověď ohledně mašliček mrňousků. A řáda čtu, že v bedýnce se dělají pokroky.

Z. Lika 1.4.2016 19:38

Re: bábovky a hlášení

Z kudrn jsou krásné vlnité vlasy, pardon srst :-)

M. Pajakerryková 1.4.2016 19:46

Re: bábovky a hlášení

ehm spíš vlna :) kerrýci mají vlnu :)

Z. Lika 1.4.2016 20:09

Re: bábovky a hlášení

Vlnu?! Strašně se těším na článek, tam to všechno určitě bude!

M. Pajakerryková 1.4.2016 21:59

Re: bábovky a hlášení

jéééé ona nezapomněla......do prkvančic :)

ale jo něco bude :)

Z. Lika 1.4.2016 22:20

Re: bábovky a hlášení

Klídek, nespěchá to, nechej zrát... ale připomínat se budu!

Z. Jenny 1.4.2016 15:58

Bábovky

už dělám málokdy, my jsme dva a pak se dohadujeme , kdo to má dojíst,když už je to udělaný a čerstvé základní kousky už jsou pryč.

Přednosta mi pak dává za vinu, že zase přibral.Přitom přibírá furt. Děti nejí sladké téměř vůbec,asi žijí ze vzduchu :) a vnučka taky není na bábovky.

Z pečení mám radost jenom já a zbývající bábovku rozdám.

Ale stejně něco z těch receptů zkusím, jsou lákavé na pohled i na jednoduchost.Po přečtení dnešního psaní jsem byla ve městě a musela jsem si koupit zákusky, takovou jsem dostala chuť na sladké.

Z. Lika 1.4.2016 16:18

Re: Bábovky

No prosím, Jenny, a jak jsi dopadla, když jsem tuhle psala o zeleném? :D

Z. Jenny 1.4.2016 16:23

Re: Bábovky

Uždibuji denně,dle postupu zelenění a kvetení. :-)

Z. Lika 1.4.2016 14:37

EditaK píše:

Ja viem, že väčšinou sú hrozienka obľúbené :-) A tí, čo si myslia, že by sa so mnou doplňovali mi pripomenuli inú príhodu s kolegyňou milujúcou hrozienka.

Raz sme kdesi spolu boli a zastavili sme sa v obchode. Rajo v tom čase vyrábalo jogurt s jablkom a škoricou a kolegyňa ma presvedčila, aby som ho skúsila. Ja ovocné jogurty skutočne nemusím, pre mňa niet nad biely, ale kombináciu jablka a škorice milujem, tak som skúsila. Čo budem hovoriť, snáď v každej lyžičke som nabrala hrozienko. Muselo ich tam byť minimálne desať.

Keď som sa sťažovala kolegyni, ktorá o mojej averzii vedela (vedeli to na oddelení asi všetci, pretože nám občas robievali v jedálni ako prílohu ryžu s hrozienkami a bolo to všeobecným zdrojom pobavenia), tak sa strašne divila, že ona našla vždy maximálne 1- 2 hrozienka.

Z. Verenka 1.4.2016 12:36

Babovky

Milujem,hlavne preto,ze sa "leju"a tiez preto,ze sa spajlou skusa,ci uz su-a to nam mama dovolovala uz v detstve-uznate,ze tento ukon bol velmi dolezity.

Ale s babovkou sa mi spaja este jedna vec.Zili u nas manzelia lekari,on Moravak ona Slovenka z Juhoslavie.On bol hrozny"devkar",Ona ho hrozne milovala.Kazdu nedelu vstavala na svitani,upiekla vzdy inu babovku-On mal teplu babovku/prekvapenie/a kakavko.Vzdy sa z bokovky vratil k nej!!!

P.S.Pred smrtou mi tato kolegyna dala recepty na tie babovky-k svojej hanbe priznavam,ze som nikdy nevstala na svitani,aby som k ranajkam milovanemu upiekla./A tak som aj dopadla/

A. Bytová 1.4.2016 13:51

Re: Babovky

Verenka,

docela by mě zajímalo, jestli se na to kakajíčko a bábovku navracel ráno hned rovnou z tej bokovky. Nebo jestli tento servis používal jen když náhodou spal doma.

V každém případě to byla obdivuhodná žena.

Z. Jenny 1.4.2016 15:49

Re: Babovky

Ano,ano, u mně by byl po smrti ON a bez bábovky.

Z. Lika 1.4.2016 17:16

Re: Babovky

Možná se u něj vytvořil reflex - že jinak bábovku nedostane.

Z. Gwendyvitmar 1.4.2016 11:35

Liko

Přidej aspoň 15 minut na době pečení . V kameninové formě to trvá dlouho

Z. Lika 1.4.2016 12:39

Re: Liko

Díky, znamenám si :-)

Z. Vave 1.4.2016 11:20

Editko, jsi můj člověk!

Když už peču, tak to musí být ve stylu "zamíchat v jedné míse a vylít na plech nebo do formy".

Bábovku už jsem nedělala docela dlouho, mohla bych nějakou zkusit z Tvé nabídky, vypadají nádherně. Jen tu makovou budu asi muset sníst sama, Vašek mák moc nemusí.

Rozinky mám ale ráda, mňam. Ovšem představa, jak je nešťastně vybíráš z koláče v cukrárně, ta mě fakt pobavila.

Jsem ráda, že píšeš, těší mě číst Tvou slovenčinu. Doufám, že brzo napíšeš něco o svých kožíšcích, ať už mňoukají nebo štěkají. :)

Přeju všem dobrý den. <3

Z. Lika 1.4.2016 11:14

Jenom závistivě koukám

Jedna bábovka hezčí než druhá.

Můžete mi někdo poradit? Mám kameninovou formu a plynovou troubu. Bábovka mi vždycky vyšla s brouskem, a to i v elektrické troubě. Jak na to? Nechat formu rozehřát? Nepraskne při nalévání těsta?

Ta maková od Edity se mi líbí moc.

Z. Matylda 1.4.2016 14:48

Re: Jenom závistivě koukám

V kameninové peču na 150 stupňů a jak pravila Ri, aspoň o 15 minut déle.

Z. Lika 1.4.2016 15:24

Re: Jenom závistivě koukám

Moc děkuju, opět si znamenám. Dám kamenině šanci, nemám ráda, když se mi tu něco zbůhdarma válí, to můžu leda já.

Š. Matyášová 1.4.2016 10:45

tak místo kakaa do mramorové bábovky

zkuste dát práškový čaj MATCHA ....chutná to dobře, barva je taková no prostě JARNÍ ..žluto-zelená.

L. Blaza 1.4.2016 10:14

Tu tvarohovou

znám, ale s více vejci. Určitě vyzkouším tenhle recept :)

Z. Matylda 1.4.2016 9:56

Tak jsem se nechala inspirovat

a koupila šlehačku, kterou jinak nekupuju. Bábovku jsme měli minulý týden z přezrálých banánů, Kačka objevila jakýsi recept- nebylo to špatné, ale jaksi klasika je klasika :)

Z. Yga 1.4.2016 9:07

Jů bábovky

Tuhle jsem dělala kynutou, nadívanou kakaovou nádivkou, a zrovna se u nás stavila mamka s prostřední sestrou ... jak ty si dávaly do nosu! A tak jsem kynuté bábovky opět vzala na milost (roky jsem je nedělala) ...

A jako Xerxová jsem se naučila lít bábovkové těsto na plech - je to rychleji upečené a hlavně není problém s vyklopením (:o))).

T. Zana 1.4.2016 9:01

Hmm, bábovka

Já je moc nedělám, protože jsme na to jen dva a bábovková forma po babičce počítala s řádně rozvětvenou rodinou. Jasně že vím, že existují i menší formy, ale když já mám tuhle ráda ;-)

Upeču nejspíš bramborovou, eventuálně tvarohovou (už jsem ji nedělala strašně dlouho, ani nevím, jestli mám podobný recept. Klasickou bábovku moc nemusím (neb se po ní práší z nosu, jak se u nás říkávalo).

Chicht, s Editou bych se dobře doplňovala, rozinky můůůžu!