28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK Pečená treska

Vyzkoušeli jsme doma už několikrát a tak vám mohu recept vřele doporučit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 6.3.2020 22:01

Tak jsem teď našla na netu, že treska je angl " Cod (fish)". A úplně se mi rozsvítilo !!! Tuhle rybu totiž moc dobře znám, je to pochoutka. Já jí doma nedělala, nebylo třeba. Když jsme bydleli v New Hampshire, jezdili jsme do Bostonu k manželovým rodičům skoro každý víkend. A tchýně tuhle rybu dělala vždy "na uvítanou". Buď ji kupovala čerstvou na trhu, ale častěji ji měla dovezenou od dcery (mojí švagrové), která tenkrát žila na ostrově Nantucket, take jezdila domů na víkendy a vozila odtatmud čerstvé, tlusté "steaky" (takové rybí obdélníkové špalky)

. Tchyně je dělala v troubě na plechu, jen pokapané citronem, opepřené a s kousky bylinkového masla, aby byla šťáva. A ke konci vždy přepnula na grill, takže ryba měla krásnou krustičku. Už si nepamatuji, co k ní bylo, myslím vařené brambory. Byla to dobrota úžasná, mašíčkou se pod vidličkou jen rozpadalo na vrstvičky a mořskou rybinou vůbec cítit nebylo (no ta chuť prý je stejně hlavně v tuku kůže, prý rybu stačí stáhnout, ale tyhle steaky byly "holé")! Jak to dělala tchýně odpovídá receptu od Janyba. Tedy nevím, odkud je ta vaše dovážená, jestli chutná stejně. U bratra jsem jí jedla nějakou zadělávanou, bylo to dobré, ale jako tady mě nedošlo, že jse to "ta cod" :) Musím se kouknout, jestli se dá koupit tady, jestli ano asi bude mezi těmi dražšími, protože ani v Mass. to už tenkrát nebyla ryba za babku.

Z. Janaba 6.3.2020 23:02

Ano, ano,ano Maričko. To je ono! Dobře udělaná treska nebo losos se musí na talíři sám oddělovat. Ono je to těžké popsat, ale po napíchnutí vidličkou se sám oddělí od kusu takový jako lísteček. Jo, lístkovat bych to nazvala, jo! Ryba musí lístkovat!

Konečně mi to došlo. My tady počešťujeme norský výraz, což je flak. V češtině je to dvojslovný, ne docela přívětivý výraz. Odštěpovat kus. Tak tomu říkáme flakovat. A ono je to lístkovat! Jeden se furt učí :-)

Z. Iva 6.3.2020 23:23

Nedělej chutě ;-), tady losos stojí nekřesťanské peníze. A taky ho jen peču - na plech pečící papír, na to kůží dolu porce lososa, opepřit hrubě drceným pepřem, ani nesolím. Po upečení osolím hrubou mořskou solí, na to citronové máslo a půl plátku citrónu, k tomu opečené brambory, salátek z čínského zelí. A pak odlupovat jednotlivé vrstvy. Mňam. to je naše obvyklá štědrovečerní večeře.

Z. Janaba 7.3.2020 14:00

Možná to znáš, ale jestli ne, nasyp celý pepř na suchou pánvičku a nech ho “upéct”.

Hotový je, když to začne vonět a kuličky se začnou pohybovat. Trvá to jenom pár minut a tu přesnou vůni při pečení si musíš vyčuchat. Ale pak to voní náramně, zvlášť po rozdrcení.

Š. Matyášová 9.3.2020 7:04

ano,tak se u nás pepř oživuje....

Š. Matyášová 9.3.2020 7:03

tak tmavou tresku jsem si dala v sobotu, čerstvě zachlazenou , měl ji v akci Lidl...za 24 kaček 100g, vzala jsem si ukrojený filet cca čtvrtkilovej a jen nechala doma nadechnout, na trošce oliváče jsem si opráskla 5 naplátkovaných stroužků česneku a pak na tom opekla tu tresku, trochu osolenou a nakmínovanou, lístkovala-plátkovala naprosto úžasně, měla jsem k ní vařené brambory a ten výpek jsem využila k opečení rajčete,nasekaného na kousky a pak tím přelila tu tresku...byla to bomba...

Z. Janaba 6.3.2020 16:39

Jestli můžu se svou troškou do mlýna, tak mám velmi jednoduchý a v podstatě ultimátní saus na bílou rybu. A také rychlý. Základem je máslo, rozpuštěné do oříškové hnědi a vůně.

Příprava ingrediencí no, dejme tomu asi 5 minut, samotné máslo potřebuje k dodání chutě a barvy asi 3 minuty.

Do omáčníku nalijeme 1 dl soya sausu přidáme asi 3 cm drobně nakrájeného zázvoru, taktéž nakrájených dvou šalotek a zalijeme 150 g zhnědlého másla. Ochutíme šťávou z jedné limetky, nasekanou pažitkou a jemně osolíme. Přelijeme tím dušenou nebo opečenou rybku a rychle sníme. :-) .

Výhodou je, že chuť ryby je pod voňavým máslem zachována a zázvor jídlo přece jenom oživí.

Do toho oříškového másla se dá jinak dát na co si vzpomenete. Tedy ne kus vepřového, ale kapary, česnek, stříknout balsamik, worchester, oříšky, salvii, chlebové krutonky, bylinky všeobecně. Ale pozor, chuť ryby musí být primární. Proto jsme si ji koupili, ne?

M. Crossette 6.3.2020 16:12

Blážo díký, tohle určitě udělám příští pátek. Na dnešek už jsem choti slíbila že budou borůvkové knedlíky (tedy z mými borův. povidly) a nechci ho zklamat. Recept je to na raz-dva přípravu, dokonce nebudu muset nic dokupovat i tu rybu mám vždy v mrazáku. Jen to nebude treska, ale zdejší catfish. A cokoliv v čem je sýr už předem vím, že mi bude chutnat.

Z. Janaba 6.3.2020 16:44

Maričko, jestli můžu, sýr na rybu néé! To je vandalství! Ryba má být rybou a ne chutnat jako lasagne.

Promiň, nedalo mi to.

Z. Lika 6.3.2020 17:13

S tím sýrem je to těžké - když chceš do člena rodiny dostat rybu, a on se ofrňuje, že "smrdí". Na kvalitní rybu bych taky sýr nedávala, ale na tresku, proč ne.

Z. Iva 6.3.2020 20:26

Treska snad není nekvalitní ryba, to snad ten pangas nebo hejk.

Š. Matyášová 9.3.2020 7:06

no ani na hejka, i ten si sejra nezaslouží, na blátivýho pangase klidně, aby nebyl vidět ....

M. Crossette 6.3.2020 17:50

Jano, to je v pořádku :) Ale vždyť treska je přeci také ryba - ne? Tak proč na ní sýr ano a na catfish ne? A proč je treska nekvalitní ryba(jak zmiňuje Lika)? Já tresku jedla kdysi dávno v Praze u bratra a moc mi chutnala. Tady z ryb kupuju pouze tu catfish (a jedině z amerických farem), máme ji moc rádi. Je to velice křehká ryba(sladkovodní), celkem neutrální chuti. Když se máslová směs (já bych tu mouku vynechala) na ní rozpustí, částečně "přilepený" na rybě snad zůstane jen ten sýr. A to myslíš, že by nebylo dobré? Jen tak polemizji, zajímá mě to! :)

Z. Janaba 6.3.2020 18:35

Maričko, myslela jsem bílou rybu všeobecně. Nad tím receptem na rybu s parmazánem jsem zaplakala. Mimo jiné je to neuvěřitelně mastné a ta ryba v tom prostě uplave. Ale nechci od toho nikoho odrazovat, každá huba má jiné chutě a proti gustu žádný dyšputát. Přeji dobrou chuť a příště zkus catfish(e) přelít jenom přeceděným zahnědlým máslem s nějakým tím ++.

Z. Lika 6.3.2020 19:59

Vracím se k tomu, že někdo potřebuje tu rybí chuť prostě přerazit. Je to podobné jako s masem. To jen konstatuju, a přesně jak píšeš, o chutích se nelze přít. Ale nápady nejsou marné.

Z. Janaba 6.3.2020 20:19

Je otázka, proč si tedy tu rybu kupuje :-)))

Z. Iva 6.3.2020 20:33

Jano, to je asi marný. Mně ten recept taky připadal divný, a podle fotky bych si to tedy nedala. Když už mouku, tak v ní lehce omoučit rybu, posypat bylinkami, pár tenkých plátků másla a ten citron možná až k hotové rybě. Jinak to bude nahořklé od kůry.

Z. Lika 6.3.2020 20:02

Maričko, s treskou jsem se setkala jen mraženou, a i když mám ryby ráda, tresku se nerozpakuji pořádně okořenit apod. V přímořských zemích jsem se setkala s čerstvými jinými rybami, a do té doby jsem netušila, jaká lahůdka to může být, sama o sobě, téměř neochucená.

Z. Iva 6.3.2020 20:36

Pokud máš možnost, v Makru mívají čerstvou tresku, a fakt je to škoda nějak překořenit.Je to opravdu něco úplně jiného než lisované filé nebo to, co se vydává za zmražené filety.

Š. Matyášová 9.3.2020 7:08

teď ji má i Lidl...koukni do chlaďáku....

L. Blaza 6.3.2020 19:19

Tak ať se Maričko povede a nechte si chutnat! :))

Z. Hanča 6.3.2020 16:07

Tak a už vím, co budu zítra vařit! Potřebovala jsem něco hodně rychlého. Vezmu makrely, ty mám v mrazáku. Díky, Blážo, za inspiraci!

Z. Janaba 6.3.2020 17:01

Panebože, já sem dneska za chytrou!

Makrela je tučná ryba s výraznou chutí. Myslím, že nejlepší je trochu ji naříznout po stranách, obalit ji v mouce s pepřem a solí a z obou stran opéct na másle. K tomu vařené brambory, hm, nejlépe nové a na plátky nakrouhanou salátovou okurku. Zálivka je klasika - voda, ocet, cukr, sůl a bílý pepř. Je- li někdo zpovykaný, může dát k talíři do mističky zakysanou smetanu a kousek citronu.

Ale teď už končím :-) .

Z. Lika 6.3.2020 19:57

Makrely jsem milovala grilované - nejdřív obalené ve směsi papriky, soli a kmínu, a na grilu omašlovávané česnekovým olejem.

L. Blaza 6.3.2020 19:20

Rádo se stalo. :))

Z. Iva 6.3.2020 20:38

Hančo, jen na ni proboha nedávej to strašné množství másla.

Z. Hanča 6.3.2020 23:26

Na tuk já jsem opatrná, neboj!

T. Zana 6.3.2020 13:19

Hm, až příště potkám tresku, tak zkusím něco na tenhle způsob - s parmezánem to mám jako Abyt, zbytek spíš přiměřeně ;-)

Dobrá fotodokumentace :-) Díky za inspiraci, Blážo!

L. Blaza 6.3.2020 19:22

Ať chutná Zano! :))

A. Bytová 6.3.2020 13:12

Blážo, tresku zrovna moc nemusím, ale zasypanou parmazánem určitě. Zasypané parmazánem sním prakticky cokoliv. Dík, vyzkouším.