19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polévka líné kuchařky

Tedy ne že bych byla líná vařit, ale ten den bylo vedro a mně se nechtělo nikam ven a tím pádem ani na nákup...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 22.6.2018 22:41

taky dělám takovou

A podobné čočkové polévky, máš pravdu že je moc dobrá. Kořenová zelenina, můžou být i brambory pokud je čočky málo, nebo slanina a řapíkatý celer. Čočku dávám tu českiu hnědou nebo vertes nebo červenou. Bohužel ne tak často jak bych ráda, Chris se mi zásadně ofrňuje nad všema luštěninama i polívkama. Jenom tu řepu nemůžu. Já si v jídle nevybírám a je to na mě vidět, ale nikdy ne červenou řepu a jehněčí maso.

Z. Vave 22.6.2018 20:15

To je dobrý recept,

Olčavičko. Děkuju Ti, i všem dalším autorkám receptů. Budou se hodit.

Z. Nelina 22.6.2018 19:24

Vařím často a ráda

čočkovou polévku. Bez divokého koření a kyselosti.

Cibuli a česnek, namočenou čočku, kořenovou zeleninu, na kostičky brambory a syrovou červenou řepu, po změknutí přidám červenou čočku, ta spolu s bramborami polévku zahustí, na chuť přidám i trochu voňavé jíšky, sůl, majoránku a trochu pepře.

Klidně eintopf, když výživa tak vydatná.

M. Crossette 22.6.2018 19:23

Olčavo, velice zajímavá polívka!

My polívky jíme rádi, ale hlavně v zimě. Ovšem proč bych ji nezkusila někdy teď, když všechny přísady mám vždycky doma (tedy kromě celeru, k tomu bych musela dokoupit řapíkový, jiný tu neprodávají. Já totiž oproti Tobě mám doma dost velké zasoby různého jídla, stačí jen hmátnout :) A to včetně konzerv řepy, protože jí máme moc rádi. Normálně ji jen přihřívám jako přílohu (je už pokrájená), ale do polévky ji určitě vyzkouším. Tady se prodává konzerva řepy ve vlastní šťávě a ještě v kyselém nálevu. A právě ta kyselá mi nechutná. Jednou ji manžel koupil, snědla jsem to, ale znovu koupit jsem mu už "zakázala". Nemám ráda ani kyselou čočku, ani do samotné, ani do čočkové polévky ocet nepřidávám.

Moc hezky nafocené jednotlivé postupy, chybí jen ta poslední, se lížíc do pusy :)

Z. Olčava 22.6.2018 13:00

tak jsem se právě vrátila

od zubaře a chvíli tu pobudu, než zase poběžím pro vnučku do školy.

Já tak trochu na řípě ujíždím, jako dítě jsem znala jen tu nakládanou, a až teprve před pár roky jsem objevila syrovou. Přihazuju jí leckam, peču, dusím a mlaskám si. Pekla jsem ji s krůtou a moc mi chutná i s rybami.

A. Rgova 22.6.2018 14:45

Re: tak jsem se právě vrátila

Taky jsem na červené řepě ujížděla, ale pak jsem pár dní pila šťávu ze syrové řepy a nejak se mi zprotivila. Sterilovanou po troškách pořád můžu. A to polívka je tak barevná a zajímavá tak si ji pytlik čočky maje zrovna načatý zítra udělám. Hroznej tvar ani nevím jestli dobře

Z. Matylda 22.6.2018 21:16

Re: tak jsem se právě vrátila

Jsi ženská, takže majíc :)

Z. Matylda 22.6.2018 11:29

Čočkovka

už dlouho nebyla- obvykle ji míváme v zimě, v létě variantu s rajčaty, je to jedno z mála mnou adoptovaných veganských jídel: http://www.veganotic.cz/clanky/262-nejoblibenejsi-polevka-z-cervene-cocky

Podle mě jde dělat i z normální čočoky, z červené je to na rychlovku :)

Olčavo, čočkovku s tou naloženou řepou si teda úplně neumím představit, ale asi to teda jde :)

Z. Olčava 22.6.2018 13:05

Re: Čočkovka

Jde to k sobě báječně Matyldo, vyzkoušej :-)

Já mám čočku ráda na všechny možné způsoby, s těmi rajčaty a s paprikou si dělám čočkový salát, takže na studeno a zelenina syrová, ale jako polívka s rajčaty, to bych taky mohla.

Z. Inka 22.6.2018 11:23

no, čočkovou bych měla zase jednou udělat

ale takovou tu klasickou. Tady bych místo čočky dala kroupy a udělala raději bramboračku, klidně i bez hub.

Z. Yga 22.6.2018 11:24

Re: no, čočkovou bych měla zase jednou udělat

No - ale to potom není čočková?! (:o))))

Z. Inka 22.6.2018 13:28

Re: no, čočkovou bych měla zase jednou udělat

No není, ale ty ostatní ingredience bych raději svařila bez té čočky.

Z. Olčava 22.6.2018 13:07

Re: no, čočkovou bych měla zase jednou udělat

Čočkovou klasickou mám taky ráda, ale tu si dávám v zimě.

O. Joklová 22.6.2018 10:28

já vařím

čočkovou polívku (na Nový rok) vždycky s bramborama a kořenovou zeleninou - a Kačenka říká, že takovou jako já nikdo nedělá a že je nejlepší... takže pro mě nic nového pod sluncem, jen můžu potvrdit že je to moc dobré (akorát bez té řepy, tu nemám ráda, kyselím octem)

Š. Matyášová 22.6.2018 10:40

Re: já vařím

Bedo,prvně jsem čočkovou s ezeleninou jedna v 8 letech ve východním Německu..no plakala jsem,jak já s etěšila na naši čočkovku a oni mi nalili čočkovej eintopf...no jo, jinej kraj ,jinej mrav...a dlouho mi to takhl enechutnalo, to prostě nebyla a není čočková polívka!!!!

O. Joklová 22.6.2018 11:55

Re: já vařím

tak aspoň vidíš, že Káča má pravdu a takovou nikdo nedělá - teda ještě Němci a Olčava :-DDDDDD

vlastně jo, je to takovej eintopf - a ty já miluju :-))))))

Z. Olčava 22.6.2018 13:09

Re: já vařím

No vida, tak Němci a Beda taky :-D

Z. Yga 22.6.2018 13:34

Re: já vařím

No ale já taky - brambory, zelenina a ještě trhanky (nočky), taková variace na fazulovou (a jiné luštěniny - třebas cizrna je moc fajn).

Z. Olčava 22.6.2018 13:44

Re: já vařím

No u mě ty brambory do čočkové byly z nouze, ale musím říct, že mi to zachutnalo moc. Už jsem ji vařila od té doby několikrát (a ne jen kvůli fotkám, poprvé jsem ji snědla moc rychle, ani vyfotit jsem nestačila)

Z. Yga 22.6.2018 10:23

Milá Olčavičko,

Polívka vypadá dobře a určitě i chutná. Akorát že já se moc nekamarádím s nakyslýma polívkama, zludařená z dětství, kdy jsme kyselice, kulajdy a podobné polívky nedělali, takže co je nakyslé, je logicky už zkažené. Takže já bych přidala asi spíš tu řepu upečenou (tu mám ráda).

Zrovna předevčírem jsem narazila na pixlu čočky a udělala jsem Jeníkovi rychlou čočkovou pánev - na pánev jsem vrhla cibuli a na kousky nakrájenou slaninu, kterou jsem vyštrachala v lednici (no, moc jí nebylo, jenom na zavonění). Protože Jeník přinesl hromadu ředkviček (svazek za tři koruny - no, nekup to!), přidala jsem k téměř hotové cibulce a lehce osmažila, přidala nasekané býlí ze zahrádky (furt nevím, co mi to tam roste, tak tomu říkám dobromysl) a nakonec vrhla do toho propláchlou plechovku čočky - teda ten obsah. Prohřála, udělala k tomu voláče a s chlebem (nebo i bez) to bylo moc dobré a rychlé.

Z. Lika 22.6.2018 10:40

Re: Milá Olčavičko,

Hihi, plechovková polívka - ta by při míchání pěkně cinkala. A zase se ztrácím: co jsou to voláče?

Jinak moc pěkný recept, bude se hodit i na loď, díky.

Z. Lika 22.6.2018 10:41

Re: Milá Olčavičko,

Už mi to asi došlo... :D

Z. Yga 22.6.2018 11:26

Re: Milá Olčavičko,

Oči to jsou - volský oči ... teda volská oka, aby češtin nebyl bit.

Z. Olčava 22.6.2018 13:13

Re: Milá Olčavičko,

Pečenou řepu bych si taky dala, né že ne. My doma vařívali čočku na kyselo a když zbyla, byla polívka a tudíž taky nakyslá, tak mi to divný nepřijde. Ale nekyselou taky můžu, čočka mi chutná moc.

Z. Iva 22.6.2018 13:28

Re: Milá Olčavičko,

S tou kyselou polívkou to mám stejně - vyhodit, je to zkažený.

Š. Matyášová 22.6.2018 9:39

prima polívka

díky Olčavičko,zkusím, až budu spotřebovávat zbytky....ta řepa s čočkovkou je lákavá,to zkusím dřív...prostě místo octa,přikyselím nálevem.....

Z. Olčava 22.6.2018 13:16

Re: prima polívka

Pokud ti kyselost nevadí, zkus to, je to moc dobré.

Z. Lika 22.6.2018 9:02

Nápad s řepou

mě opravdu zaujal, řepa mi chutná a vyloženě dělá dobře. A když si trochu okyselím čočkovou polévku, jak to dělávala máma, budu moci vzít i čerstvou řepu. Musím se po ní podívat na trhu, bude se prodávat i s listím a z toho si vždycky udělám salát - jen ho rychle spařím a pak ochutím.

Tuhle polévku si určitě udělám, luštěniny miluju. Olčavo, děkuju za bezva nápad!

Z. Olčava 22.6.2018 13:24

Re: Nápad s řepou

Liko, moc děkuju, udělala jsi krásný článek z toho mého psaní. A fotky vypadaj taky dobře, není to sice první liga (jsou jen z mobilu), ale vybrala ́s je báječně.

A prosím, jak děláš ten salát z toho listí? Ještě tam něco přidáš?

Z. Lika 22.6.2018 14:32

Re: Nápad s řepou

Řepové listí (spíš mladší, ne plně vzrostlé) spařím ve vroucí vodě, klidně i s řapíky (ty strkám do vroucí vody napřed, ať víc změknou). Klidně ještě zatepla nakrájím a zaliju octem nejlépe balzamikem - nebo červeným vinným. Pokud bych použila obyčejný ocet, tak toho méně a asi naředěného vodou a musela bych trochu dosladit cukrem (balzamiko mi připadá trochu sladké samo o sobě). No a maličko přisolit. Promíchat, případně nechat odležet.

Je to moc dobré. Když si kupuju ty malé řepičky na trhu a prodejce chce automaticky to listí odkroutit, tak křičím nééé :-)