28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

VíP: Aneb víkendový pokecník

Trocha exotického vaření neuškodí :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Williamson 20.3.2016 18:08

Smazene kousky aligatora

jsem parkrat mela. Zas tak nic divokeho to neni. Spis se to v Jizni Karoline malo vidi. Pouziva se jen maso z ocasu a chutove je to jak tuzsi kure. Prekvapive svetle maso. Podava se bud smazene nebo jako grilovany kebab a v Louisiane nebo castech Floridy se z toho delaji klobasky. Aligator byl jednu dobu na seznamu ohrozenych zivocichu, ale uspesne se opet rozsiril (a i premnozil) v nekterych primorskych castech JV USA a kontrolovany lov je povolen na specialni permity.

Z. Lika 20.3.2016 18:15

Re: Smazene kousky aligatora

Hanko, když píšeš smažené, znamená to ochucené kousky masa v rozpáleném oleji, anebo je to maso v trojobalu?

H. Williamson 20.3.2016 18:51

Re: Smazene kousky aligatora

V trojobalu nebo v testicku. Ale spis ten trojobal.

Z. Nelina 20.3.2016 18:52

Re: Smazene kousky aligatora

Ano, aligátoři se úspěšně rozšířili, dívám se dost pravidelně na golfové turnaje z Floridy, každé hřiště má naprojektováno dost vodních ploch a každou chvilku se někde vynoří z vody otevřená aligátoří hlava. Když začne lézt po hřišti, hra se přeruší a "asi" ochránci ho technikou vracejí do vody.

H. Williamson 20.3.2016 19:57

Re: Smazene kousky aligatora

Nelinko, co se tech golfovych hristi tyce, tam se aligatori zas tak moc nerozsirili. Tam jim lidi sebrali a vysusili jejich puvodni habitat a oni nemaji kam jit. S tema golfovyma hristema je to dost prusvih - zejmena na Floride a v Jizni Karoline. Je tech hrist strasne moc - napr, v oblasti Myrtle Beach v JK je 100+ hrist. Ta se vydatne hnoji a ten odpad jde do slanisk a oceanu. Trpi tim krevety, ustrice, vytvari se choroby na rybach a nedavno, jeste pred otevrenim sezony v Myrtle Beach,, byl vydan zakaz koupani v mori a bude platit celou sezonu.....

Z. Nelina 20.3.2016 21:06

Re: Smazene kousky aligatora

S golfovými hřišti je průšvih všude, jinde zase jiný. Kromě té chemie jsou velmi náročná na spotřebu vody, dennodenní zvlažování, a deficit vody se ukazuje v posledních letech při sušším počasí a to i v Evropě.

Třeba v Kalifornii razí směr místo rozsáhlých zelených ploch písek a vysazovat kaktusy. U San Francisca jsou už taková hřiště dávno.

Svět se zbláznil, když je něco in tak předimenzovat. Vždyť u nás je 102 normovaných hřišť.

Š. Matyášová 20.3.2016 19:07

Re: Smazene kousky aligatora

taky jsem ochutnala ne aligátora,ale krokodýla, maso z krokodýlí farmy na Znojemsku..nic moc teda....

M. Pajakerryková 20.3.2016 13:55

nedělní zprávičky z porodní bedničky

takhle v neděli zaznamenané dva úspěchy, Nany lépe baští a jak jsem se vrátila ze cvi sama poprvé odešla od prcků a šla se vyčurat. Pominu, že venku chtěla oba kluky spapat najednou...

a tím končí výčet dobrých zpráv a jedna smutná přesmutná, včera umřel jeden pejsek, prostě se to stává, první tři dny jsou kritické, mrzí mě to velice a proto opět prosím žádné smutné komentáře....

musíme se radovat s těch třech cipisků a cácorky!!!!

Z. Lika 20.3.2016 15:13

Re: nedělní zprávičky z porodní bedničky

Hlavně že Nastěnka je dobrá a už si i odskočila, je vidět, že už víc důvěřuje, a i s ostatními štěňaty budete mít dost práce a radosti :-)

T. Zana 20.3.2016 16:40

Re: nedělní zprávičky z porodní bedničky

Mamina se vrací do normálu :-)

M. Pajakerryková 20.3.2016 17:00

Re: nedělní zprávičky z porodní bedničky

a konečně jsem je zvážila a vypadá to, že přibrali všeci skoro jednou tolik :) a to by měli mít v týdnu, takže mlíčka má Nanynka dost a to je dobře, jdu jí nachystat baštu

Z. Lika 20.3.2016 17:33

Re: nedělní zprávičky z porodní bedničky

A s tím vápníkem už to jde?

M. Pajakerryková 20.3.2016 19:05

Re: nedělní zprávičky z porodní bedničky

zatím jsem jí ho nedala ale zítra ho dostane do pribináčku

a vylezla se napit a vyčurat a Chic pako se nachomejtl a taktak jsem mu zachránila za/del jo zvědavost se někdy nevyplácí a dráždit matku čumáčkem....

ale je fajn, že už od nich odejde :)

H. Williamson 20.3.2016 19:58

Re: nedělní zprávičky z porodní bedničky

:)

Z. Verenka 20.3.2016 13:31

vratila

som sa na značku/nie z Hradu,ale z Tatier/Všetko bolo báječné,počasie,hory,deti i dospelí.Teraz sa začínam prekopávať príspevkami-bude to fuška.Závidím Jajke ten prekrásny vistáriovník/správne slovensky tú prekrásnu vistériu.Mala som podobnú.ťahala som ju do výšky,lenže neďaleko sídli trubec,ktorý úspešne a krásne obrastá chatku, kvitne ako ďas a ničí všetko dookola,dusí ďalšie rastlinky,vyráža cez trávnik a úspešne mi zadusil vistériu,

zaslzela som u Macešky a teraz budem študovať tie exotické jedlá.

Z. Lika 20.3.2016 13:37

Re: vratila

Verenko, to je fajn, že sis na horách užila a zřejmě i odpočinula. Nebyl by z toho Rozcestník? V Tatrách už jsem dlouho nebyla, takže bych se aspoň pokochala, a určitě bych nebyla sama :-)

To jsem zvědavá, jak to s trubačem u Jajky nakonec dopadne. Vláčela se s ním přes devatero hor a devatero řek, piplala ho láskyplně, a teď ze všech stran duní varovné volání :D

Z. Matylda 20.3.2016 13:01

Speciality

jsem tenhle víkend měla maďarské, páč jsme byla dělat manželku v Budapešti. Takže paprikáš s haluškami, husí játra s jablky a plněný zelný list na debrecínský způsob, což byl ten list plněný mletým masem, opečený ostrá klobáska, zelí se smetanou a teplý domácí chleba. Bylo to úžasné :)

Z. Lika 20.3.2016 13:38

Re: Speciality

Koukám, že si manželek v Budapešti považují, taková hostina!

Z. Jenny 20.3.2016 14:23

Re: Speciality

Po mnoha letech jsem byla v Budapeti v předloňském roce v době adventu. Jój Maďár, to byla jídélka, mňam, mňam,masa se zeleninou na grilu na jejich způsob a ty marcipány jako zákusky, ty taky a vínečko, to taky. :-)

H. Williamson 20.3.2016 15:38

Re: Speciality

Jo, tak to pravidim. Musim se do te Budapesti zase jednou vypravit. Coz by zahrnovalo i navstevu velke trznice, ktera v mych vzpominkach se blizi kulinarnimu raji. Mne ta madarska kuchyne vzdycky moc sedla - krome langosu. Po tom se mi jednou davno udelalo tak strasne spatne, ze dodnes se pri te vzpomince orosim.

Z. Jenny 20.3.2016 18:04

Re: Speciality

No, jo Hani, tržnice, tam taky, husí játra,papričky,koření,pořád je to tam stejný, kvanta kvalitní zeleniny, dá se vydržet a obdivovat věnce česneku ,cibulí, všechno voní, opravdu voní a nééé umělohmotné márketové.

T. Zana 20.3.2016 16:56

Re: Speciality

Hmmm, Budapešť jsme měli naplánovanou, předloni jsem měla zlomenou nohu, loni jsem nějak neměla elán tam vlakem jet... Taky už jsme tam nebyli (velmi drahně) let.

Z. Jenny 20.3.2016 18:09

Re: Speciality

Spojit krásnou, hrdou Buudapešť a kulinářský zážitek, je fajn, doporučuji.

Taky jsme absolvovali adventní Kraków, jak k nám Poláci nedovážejí žádné chuťově vyvážené věci, tak svoje domácí jídlo, podávané v tom hanzovním městě, je skvělé.Spojení s historií a procházkou městem je vše moc hezký zážitek.

Z. Jenny 20.3.2016 18:18

Re: Speciality

Tak třeba mrkněte na kulinářský Krakow tady:

http://www.kuchniaubabcimaliny.pl/galeria/dekoracja-stolow-w-stylu-regionalnym_4.html

Z. Jajka 20.3.2016 10:53

Brudet

Teď mi to konečně došlo... brudet jsem jedla na Hvaru. Byl z různé směsky ryb a jejich vnitřností a jestli je moje vzpomínka správná, byly v tom i brambory a nějaká zelenina. S bílým chlebem kompletní letní oběd. Každopádně to bylo moc dobré.

Když jsem dala slovo "brudet" do vyhledávače, ukázala se spousta receptů i v češtině.

Z. Lika 20.3.2016 12:09

Re: Brudet

Bude to něco jako s gulášem - co kraj, to způsob. A na Neretvě evidentně měli víc jiné žoužele :-)

Z. Xerxová 20.3.2016 6:19

hezkou neděli

Hezkou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

počasí nic moc - ale přesto na chvilku někam vyrazíme.

Z. Nelina 19.3.2016 22:26

Jenny,

topinambury mají zvláštní chuť ale jsou dobré. Při vaření se má přidat trošku octa. Uvařené jen tak s máslem jsou fajn. Ty ze zahrádky jsou podobně pokroucené asi jako zázvor ale prodávají pěkné rovné.

Z talíře na mě také nesmějí koukat žádná, ani sebemilejší, očička.

Exotika to určitě není, ale v Mondellu u Palerma byly na náměstíčku stánky s hotovými produkty z ryb. Ale stánek, kde sekali tu růžovoučkou klepavou chobotnici a plnili s ní žemle, tak ten jsem zdaleka obcházela.

Z. Jajka 20.3.2016 10:43

Re: Jenny,

Chobotnice nejím. Pod vodou je s nimi občas sranda. Hlavně s těmi malými. Velké jsou ve dne většinou zalezlé v nějaké škvíře, zabarikádované kameny a není síla, která by je dostala ven.

Z. Lika 20.3.2016 12:10

Re: Jenny,

No jo, asi volá "do salátu nééé"