28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Trhanec

Doma jsme ho dělávali někdy k nedělní snídani, bylo víc času, nebo jako odpolední moučník.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Verenková 26.2.2021 19:58

Nikto ste sa tu nezmienili,že trhanec/kajzeršmorn bolo obľúbené jedlo starého Procházku/Franz Jozefa II./

Z. Jenny 26.2.2021 22:47

Aááá, tak to jsem nevěděla. On byl docela asketa, že ?

T. Zana 27.2.2021 10:32

Ano, vím ;-D.

Z. Asteris 26.2.2021 19:02

Zajímavý recept, kdysi nám ho dělali v závodní jídelně a kupodivu nebyl tak špatný. Ovšem ten Nelin je luxusní

M. Crossette 26.2.2021 18:36

Nelino, zajímavý receptík, vyzkouším. Doma jsme bramborákům říkali různě, nejvíce tedy bramboráky, nebo prskance. Ale občasi i trhance. Horká placka se trhala a jedla po částech a tak to děláme s manželem doma dodnes (tedy já to chotě tak naučila :-)). Ale že je i "sladký trhanec" jsem tedy neznala , vypadá to velmi jedle a jednoduše. Maminka dělala hlavně lívance a trochu silnější "amolety" (ano, běžně jsme říkali amoleta, s tím "o" jsem si dělali spíše legraci a "po pansku" říkali "ó, maminka dneska dělá ómolety".

Výborné tlusté omolety dělal kuchař na Benecku, kam jsme s bratrem jezdili na tábory do podnikové chaty od tatínkovy práce. Všechny děti se na ní všdy převelice těšily, protože během dvou, tří týdnů tábora byla vždy jen jednou týdně . Kuchař jí říkal Štěpanická omoleta, protože byl z nedalekých Štěpanic a až později jsem zjistila, že správný název je štěpánska - těsto se sněhem. Děti stály ve frontě, každý dostla jednu tlustou, pocukrovanou na talíř a u stolu si jí polil sirupem (jakým už si nepamatuji). Jestli se krájela, nebo příborem potrhala, už si nevzpomínám. Byla výborná a jak teď čtu Nelinin recept, vzpomněla jsem si na ní, protože těsto bylo asi podobné (jen bez rozinek), takový "netrhaný trhanec":-)

R. Žaludová 26.2.2021 16:59

Trhanec - u nás ve Znojmě jsme tomu říkali šmorn - znám z mládí, ale už desítky let jsem ho neměla, a nevím jak přesně ho maminka dělala. Ale nějak jednoduše - žádný sníh z bílků, ani roztrhaní tenká palačinka. Těsto vypadalo jako lívancové (ale myslím v něm byla i krupice), nalilo se na pánev do výšky nejmíň 1 cm a už na plotně se vařečkou trhalo, aby se nespálilo odspodu. No a pak buď jen posypané skořicí a cukrem, nebo s kompotem ... ach jo, ale já si to nepamatuji a vařit moc neumím. Maminka byla učitelka vaření, takže podle přísloví o kovářově kobyle a ševcově ženě já vařit neumím a když, musím mít přesný a hodně jednoduchý recept! Neznal by ho někdo?

Z. Xerxová 26.2.2021 14:26

Ledové víly byly úžasné. A tolik ledu a ušlapaného a uklouzaného sněhu už jsem dlouho neviděla. Neměli jsme s sebou Nighta (tušili jsme, jak bude terén vypadat) a tak jsme si trasu prodloužili o skalní přechod Kyjovského hrádku (tam je kovový kolmý žebřík a víme, že jsme to tam před časem s Nightem museli otočit). Stovky v ledu schovaných schodů... skalní rokle, kolem nás ledopády... ale přežili jsme všichni, Trpajzlíci mají zážitky. Včera běžky v tričku, dneska ledová expedice

T. Zana 26.2.2021 15:14

Teda letos to mají fakt nabité R^:-).

Z. Asteris 26.2.2021 18:59

To muselo být krásné, byly jsme tam s kamarádkou loni v létě, to víly samozřejmě nebyly, ale i tak to tam bylo nádherné. Kyjovský hrádek jsme daly i s fenkami, ale bylo to náročné.

V. Verenková 26.2.2021 13:36

musím sa vrátiť-oprava ten zvyšok-zo zvyškov

V. Verenková 26.2.2021 13:35

všade sa varí a varí sa výborne.Nelinko,tu kvitujem údaje pre množstvo/ s tymi palacinkami mi to vyšlo/,do práce idem až v utorko,tak len vymýšľam jedlo.V nedeľu mám naplánovanú panenku a la welington, ,zo zvyškou lístzk.cesta dezert tyčinky plnené rozvarenými jablkami a zajtra by mohol byť kajzrsmorn,alebo ako sme to my deti volali"peperda" 2 porcie,to je O+V.naša mama naň dávala rozvar z malín/hympíre/,ale može byť asi akýkoľvek.nejedla som to aspoň 40 rokov.

T. Zana 26.2.2021 15:16

Tyčinky z listového těsta plněné jablky... to vypadá velice jedle.

A. Zemanová 26.2.2021 19:34

To by mě také zajímalo! Verenko, prozradíš nám nějaké pikantní podrobnosti? :)

A. Alimo 26.2.2021 13:10

Já sladká jídla moc nedělám, ale trhanec dělávala moje babička a vím, že jako malé holce mi to chutnalo.

Jinak trhanec dokážu udělat i z bramboráku;-D, zejména branmboráku-cukeťáku ;-D.

A. Zemanová 26.2.2021 10:53

Trhanec jsem nikdy neděla, ale mohla bych to napravit, protože to vypadá moc dobře. Palačinky dělám jen tehdy, když jsou tu děti. To většinou pro sebe usápnu jen jednu, pokapanou citronovou šťávou a lehce posněženou moučkovým cukrem. Tohle bychom si mohli dát někdy s Vaškem k obědu.

Děkuju, Nelinko!V

Z. Jitur 26.2.2021 9:40

Miluju palačinky, takže i trhanec je skvělá volba...:-P

Z. Jenny 26.2.2021 8:14

Teď co jsem se dala na palčinky dle Neliny,jsem už žádné nemusela trhat;-D;-D,takže dojde i na trhanec a toho si zase natrhám ráda a dle receptu známého až ve Vídni.V

Z. Matylda 26.2.2021 7:45

Trhanec jsme dělávala, když jsem měla doma menší děti. Byl to fajn rychlý oběd. Akorát jsem to nalila na vymazaný plech a šupla do rozpálené trouby. To jsme někde četla a bylo to s dvěma mrňousy výrazně pohodlnější :-)

T. Zana 26.2.2021 7:39

Amolety se u nás dělávaly, když jsem byla malá. Trhanec ne, aspoň tedy záměrně ne ;-).

Už jsem je nedělala dlouho, nějak jsme přešli na lívance, ale ani ty moc často ne.

Možná Franta vychytrale lobuje proti nim, protože nevaří, takže myje nádobí a tentokrát by musel umýt i sporák ;-D.

Z. Janaba 26.2.2021 12:12

Amoleta? Vždycky jsem si myslela, amoleta/omeleta jsou jenom rozšlehaná vajíčka, případně s přidáním třeba hrášku, prostě slané jídlo bez mouky. Palačinka je, no palačinka. Vejce s moukou, cukrem a něčim sladkým. Je to tak, nebo se mýlím?

Ale ono je to vlastně jedno.

J. Fialová 26.2.2021 13:19

Netuším jak u écht kuchařek, u nás je toto rozlišení: Palačinka = sladké, tenké, máznuté marmeládou a srolované. Amoleta = sladké, tlusté, máznuté marmeládou a přeložené vejpůl.

T. Zana 26.2.2021 13:35

Jo, taky mi to tak přijde :-).

P. Závladský 26.2.2021 13:07

Slovo „amoleta“ neexistuje!

Š. Matyášová 26.2.2021 7:16

ono je to docela umění,udělat "kajzršmorn"... je vždy ve Vídni se švestkovou klevelou nebo povidlím...po domácku k němu dělají i rozvařená jablka se skořicí.. základní je s hrozinkami a rumem :-D a těsto mají podobné lívancovému..a trhá se až když je hotový.... není to rozdrbaná první palačinka ;-) a ta legenda k němu je pěkná...:-)

Z. Lika 26.2.2021 6:04

Musím se v domácnosti poptat, jestli se dělával trhanec, ten jsem vždy znala jen z literatury. Vlastně... když dělávám "amolety", tak ta první bývá trhanec tak nějak od přírody ;-D

Ale dnešní recept je přece jen trochu jiný na "amolety" a vidím ho opravdu spíš jako moučník, zákusek, s dobrou "marmeládou", k tomu dobrou brazilskou kávu... ach! Děkuji za voňavé ráno, Nelinko R^

J. Fialová 26.2.2021 6:51

"ta první bývá trhanec tak nějak od přírody" - dík za info!

Takže nejsem nemehlo dělající amolety, ale mehlo dělající trhanec :-P

E. Žampachová 26.2.2021 7:11

Jo, někdy dělám trhanec i z bramboráku :-P Taky jsem si dosud myslela, že jsem nemehlo a ono trhanec.

Z. Jenny 26.2.2021 8:11

;-DR^ Já zase amoletky,pokaždé jinak,tak nějak kreativně.:-)

Z. Jitur 26.2.2021 9:43

Kdysi jsem někde pochytila info, že přidáním l PL oleje do palačinkového těsta se palačinky netrhají, a dokonce ani ta první. Myslím, že to celkem funguje ;-)

Z. Xerxová 26.2.2021 5:45

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Trhanec nedělám, i když kvůli Trpajzlíkům jsou poměrně často sladké večeře - lívance, palačinky, krupička... Jinak minulý týden jsme si udělali šišky s mákem - máme je rádi a začaly mi klíčit brambory, tak je potřebuji zpracovat.

Barbarsky jdu vzbudit psa, Pepu i Trpajzlíky. Jedeme na tajný výlet a odjezd je naplánován do půl sedmé - jsme na nás zvědavá...