28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chvála selské omelety

Selská omeleta je jídlo mého dětství. Ze zbylých brambor, vajec a něčeho. Mívali jsme ji k večeři často a mívali jsme ji rádi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Matylda 16.1.2015 20:09

Tak veterinář řekl,

že rozbor moči je úplně negativní a to dělali i sedimentaci, aby to bylo sichr. Tak možná byla nachlazená a přešlo to samo, nebo ji bolela záda, nebo něco jiného, každopádně to mám sledovat a případně se znovu ozvat, kdyby se záležitost zhoršovala.

Z. Jjana 16.1.2015 20:35

Re: Tak veterinář řekl,

Ona ti nechce přidělávat starosti, tak se radši samoléčí. Ty uši se už spravily? Mávám a drbu strakatice.

Z. Matylda 16.1.2015 20:51

Re: Tak veterinář řekl,

Do ucha jí kapu, jak vetrinář řekl. Maká na tom, aby se kapky pokusila z ucha vydrbat. Už to zkusila o zem, o pokojovou kytku a taky v jezírku o rákosí.

Z. Jjana 16.1.2015 21:03

Re: Tak veterinář řekl,

Tak takový zlatý poklad republiky, jak jsem si myslela, to tedy asi není :) .

Četla jsem jednu knížku o kočičím doktorovi, a ten doporučoval napřed dát kočce mastičku do oka, co je zdravé, a pak do toho nemocného. Měl zkušenost, že se kočka pokusí dostat mast z oka, kam přišla první, takže v tom zdravém může o pár vteřin déle působit...

Hádám, že tě příští týden konečně uvidím s tou svatozáří.

Z. Matylda 16.1.2015 21:24

Re: Tak veterinář řekl,

Si piš, že jo.

M. Crossette 16.1.2015 18:39

Selská omoleta je moc dobré jídlo

tady se v rest. podává často pod názvem dřevorubecká. A můžete si jí sami "upravit" - tedy řeknete si z kolika vajec ji chcete, a pak ze seznamu "co do ní" si vyberete kolik chcete (zelenia, maso, sýr), za každou "náplň" je příplatek několik centů. Já ji doma dělám hlavně pro sebe, manžel na vaječné omolety moc není. Takže, když je zbytek od večeře jen pro jednoho, manžel si ho dá a já si udělám něco pro sebe - a často je to právě takhle CDD omoleta. Strouhaný sýr rozmíchám ve vajíčkách.

Knedlíky s vajíčkem milujeme oba. A tak, když se rozhodnu udělat knedlíky k večeri, mám většinou dvě šišky do hrnce. Jednu sníme, druhou vychladlou pokrájím a dám do mrazáku. Někdy, když mám chuť udělám rovnou 4 šišky a do mrazáku dám pak 3. No a kdykoliv mi dojde inspirace, udělám knedlíky s vajíčkem (jako Renata, nejprve hezky do křupava) a zaleji jen jedním vajíčkem, když je jich hodně tak dvěma, aby knedle byly spíše jen obalené a zůstaly křupavé. Vajíčko nechám jen mírně zatuhnout, aby knedlíky nebyly moc suché. A vmíchám hodně sekané pažitky primo ze záhonu. Jíme buď samotné, nebo k nim klidně přidám nějaký kus masa (někdy take CDD - skoro vždy mám doma plátkovou šunku a vždycky sýr. Tak do dvou plátků šunky zabalím dva plátky sýra a to obalím jako řízek a osmažím. Je to rychlé, je to dobré).

No zrovna na dnešek bude mít manžel zbytek včerejšího kari, tak já asi budu kouzlit tu omoletu - díky Matyldo za připomenutí.

Z. Kytka 16.1.2015 17:30

A když zbyde

okoralé pečivo, tak ho nakrájím na plátky a vložím do talíře s rozšlehaným vajíčkem s trochou vegety a nastrouhaným sýrem. Nechám nasáknout do pečiva a osmažím na sádle. Ňamka samotné i se zeleninovým salátem.

Z. Iva 16.1.2015 20:07

Re: A když zbyde

Toto je jedno z jídel, které bych nesnědla, brrr

P. Sulc 3.2.2015 3:10

Re: A když zbyde

By ne, na tom si teke strejchnu. Dobry znamy mi poradil i jinou vec:  Grenadyrmars, tam se vejce nedavaji, ale s vejci je to o sto procent lepsi, sice to neni ''tradice'', zato to leze velice dobre do huby.

T. Zana 16.1.2015 14:41

Vzpomněla jsem si

ještě na jedno podobné jídlo, které oblibuju. Na trochu cibulky vyklopím mraženou zeleninu (jsem bez latifundií, z čerstvé je to jistě lepší), nějakou míchanou, ne takovou tu pod svíčkovou. Podusím, případně okořením a zaliju vejceme jako ty ostatní varianty. Vůbec to není marné.

Dá se přidat i maso nebo uzenina, ale není to nutné.

Z. Lída 16.1.2015 16:15

Re: Vzpomněla jsem si

Taky jsem si vzpomněla! U nás se dělával - když zbyl starší chleba- chlebendex (podle vzoru "hemendex" :-))

Chleba se opekl na omastku, sádlo je nejlepší, z jedné strany. Po obrácení topinek se přihodilo co dům dal (salám, paštika, kousek sýra, třeba zbytek špenátu od včerejška). Pak se to zalilo rozmíchanými vejci- aspoň dvěma - vejce se nechala ztuhnout. Sešoupnout na talíř a začít dělat porci pro druhého strávníka !

L. Blaza 16.1.2015 14:23

Omeletu

už jsem táááák dlouho nevařila! Nějak jsem na ní zapomněla, takže díky za připomenutí :))))

Z. Dalmi 16.1.2015 13:34

Já mám asi hlad :-)

Dala bych si jakoukoliv variantu. Brambory můžu kdykoliv a jakkoliv a vůbec, mám ráda obyčejná jídla. I ta náročná :-)

Z. Matylda 16.1.2015 13:55

Re: Já mám asi hlad :-)

Já mám brambory ráda právě v té různé variantě, moc je nemusím jen tak k masu, třeba k pečenému kuřeti.

Z. Dalmi 16.1.2015 13:56

Re: Já mám asi hlad :-)

Já bych je klidně snědla i ke svíčkové.

T. Zana 16.1.2015 14:28

Re: Já mám asi hlad :-)

Já mám z brambor ráda všechno - počínaje kaší, přes knedlíky až k bábovce :-))

Z. Jjana 16.1.2015 20:38

Re: Já mám asi hlad :-)

Tak zrovna dneska jsme inovovali bramborový jídelníček. Brambory nakrájené na tenké plátky, osolené, opaprikované jsme opekli na troše oleje na plechu. K tomu se podával tvaroh smíchaný se zakysanou smetanou. Pro mlsnější huby bryndza se zakysanou smetanou.

Mňam. Asi si to někdy zopáknem.

O. Joklová 16.1.2015 13:32

mňam!!!

co k tomu napsat víc? selská omeleta je báječná věc (a taky už jsem ji dost dlouho nedělala) a knedlíky s vejci přímo miluju

hm, a co takové francouzské brambory? ale to už asi není takové "zbytkové"

Z. Matylda 16.1.2015 13:55

Re: mňam!!!

No, Bedo, pokud ti zbude kastrol uvařených brambor, tak jo, ale jinak asi ne :)

D. Ruščáková 16.1.2015 9:47

Díky Matyldo, za připomenutí - nedělala

jsem to už roky, byť kdysi to bylo běžné jídlo:)) Taky přidávám cibuli, ale se sýrem šetřím, je to pak už na mě moc těžké.

Knedlíky s vajíčkem mám ráda udělané ala Renata, ale nebývají - jednak nejíme knedlíky, tak nemohou zbýt a jednak je na to potřeba víc vajec a to já můžu až zase ponesou slepičky. teď mají útlum, tak já taky s vajíčky šetřím:))

Z. Matylda 16.1.2015 12:01

Re: Díky Matyldo, za připomenutí - nedělala

Mně by v tom zas přišla problematičtější na trávení ta cibule, ale každý to máme jinak :)

Z. Matylda 16.1.2015 9:39

Díky za ohlasy,

já se vrátím- teď jedu s Borůvkou na veterinu, možná má zánět močových cest, tak jedu řešit. Povedlo se mi odebrat vzorek (uffff), naposled jsme s ní byla na veterině včera, má taky zánět v uchu, po poradě jsem nafasovala injekční stříkačku na vzorek a máme se dostavit znovu. Tak přidržte palečky....

T. Zana 16.1.2015 9:56

Re: Díky za ohlasy,

Chudák Borůvka (a chudák ty), držím palce! Nemůže to spolu nějak souviset, ty záněty myslím?

Z. Lika 16.1.2015 10:26

Re: Díky za ohlasy,

Taky mě to napadlo, že to bude asi souviset. Chudinky, tak ať to rychle nějaká ATB spraví, držím palce.

Z. Jenny 16.1.2015 14:00

Re: Díky za ohlasy,

Také zdravím pejsky a ať je Borůvka rychle v pořádku.

Š. Matyášová 16.1.2015 14:25

Re: Díky za ohlasy,

Matyldo,zkus jí taky dávat tu swiss brusinku..od tý doby co to AlenaŠ zmínila na Hadech , to dávám Nenelce a mám pokoj....

T. Zana 16.1.2015 9:32

Jééé, tu my taky rádi!

a taky přidávám standardně ještě cibuli.

Jo, zbytková jídla :-) Knedlíky s vajíčkem rovněž miluju (a máme je zřídka, páč jsme neknedlový), snad ještě lepší jsou knedlíky se zbylým zelím a pár drobečky masa z knedlavepřazéééla - to jsem neměla už snad od dětství... sakra, s tím by se mělo něco udělat :-)

A knedlíky na sladko s omáčkou z povidel...

A bramborový knedlíky jen tak osmažený na másle!

Hm, přemýšlím, jestli znám něco na zbylou rejži. Asi ne.

D. Ruščáková 16.1.2015 9:44

Re: Jééé, tu my taky rádi!

Rýže? Zprudka ji opeč s cibulí a trochou nějaké zeleniny, okořeň dle momentálního nápadu a s větším či menším přemáháním sněz:)))

Z. Lika 16.1.2015 9:51

Re: Jééé, tu my taky rádi!

Tak to já můžu i bez přemáhání - lehce osmahnout nakrájený česnek a cibuli na malinko tuku, přihodit rýži a nakrájený pórek, přisolit a už v podstatě jen prohřát, aby pórek zůstal křupavý. Může se přidat kari koření - už do tuku.

Z. Yga 16.1.2015 10:20

Re: Jééé, tu my taky rádi!

Tedy, o mně se ví, že rýži tuze nerada, ale když zbude od oběda, tak jsou dvě varianty - přidám trošku omáčky a šoupnu do psí misky (to je ta lepší). Nebo na cibulce oprásknu houby, přidám rýži a nakonec posypu najemno krájenou pažitkou nebo bazalkou (z hub klidně i žampiony, nejsem zas tak cimprlich - navíc já to nejím) a sešoupnu na lidský talíř - Terka i Jenda to stláskají.