18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Salát z fazolových lusků

Já už dlouho pokukovala po nějakém salátu z fazolových lusků, ale vždy jsem skončila u dvou verzí jídla z této suroviny. U konzervovaných lusků na kyselo se smetanou a nebo u mražených lusků na slanině s česnekem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 16.7.2016 18:46

děkuji všem za příspěvky k tématu

a hlavně těm, co se rozhodli/y o víkendu fazolky uvařit k obědu nebo k večeři.....

V. Glover 16.7.2016 7:49

fazolky jsou nejlepší

Šárko já zelené fazolky taky miluju. Moje nejoblíbenější je na smetaně s bramborama a vajíčkem, to vždycky vařila moje mamka z fazolek z konzervy, možná tenkrát nebylo možné je v supermarketu koupit čerstvé celoročně? Co já vždycky dělám je trik co jsem viděla u Jamie Olivera, ty fazolky jsou přece vždycky naskládané v těch plastových balíčkách stejnými konci k sobě, tak temu balíčku fazolek před otevřením prostě odříznu ten stopkový konec. Nemusím brát každou do ruky a trávit nad tím věky, a ten druhý koneček už neodřezávám.

Teď mám doma zrovna balíček krásně tenkých mladých fazolek,to udělám nad párou jako přílohu k anglickému obědu v neděli.

Š. Matyášová 16.7.2016 18:47

Re: fazolky jsou nejlepší

Wendulko, já je dokonce z konzervy na kyselo radši..jsou dřív hotové a tu Jamieho fintu jsem také okoukala :-D

H. Williamson 15.7.2016 22:16

Zelene fazulky

mam rada, ale jeste radsi ty zlute voskove. I kdyz zas barvou ty zelene jsou v tom jidle takove veselejsi. :) Tuhle jsem si je udelala trochu netradicne. Uvarene na skus opraskla v panvi na trose slaninky a pridala drceny kmin. A vubec to nebylo spatne. Tedy ta netradicni cast spocivala z toho kminu. A mela jsem k tomu nove brambory.

V Americe jsou zelene fazolky jedna z nejcastejsich priloh. Ovsem casto to neni k jidlu - zejmena od lidi z generace me tchyne. To se vezmou fazolky z konzervy - uz tak dost mekke a vari se. A vari se dlouho, az tak jako nabydou sede barvy a pastovite konsistence. Des bes. Ale mam recept na jedny pomalu a dlouho varene zelene fazulky, ovsem to je festival chute a pochazi z jedne cernosske restaurace v Charlestonu.

V. Glover 16.7.2016 7:58

Re: Zelene fazulky

Hanko to musí být odporný. Já kupuju posledních 20 let jenom čerstvé, ale jasně si pamatuju, že ty v konzervě už jsou doměkka a žádné vaření nepotřebují!

Š. Matyášová 16.7.2016 18:49

Re: Zelene fazulky

Maričko,neemigrovaly tam kdysi kuchařky ze školních jídelen? Ty to u nás vařívaly podobně,jako tvoje tchýně :-D

Š. Matyášová 16.7.2016 18:51

Re: Zelene fazulky

Hanko, samozřejmě !!! (headbang)

Z. Jajka 15.7.2016 20:20

Mňam mňam,

tohle určitě vyzkouším, fazolky já můžu. A v mrazáku jich je pytel!

Jen ten med budu muset vynechat...

M. Crossette 15.7.2016 19:03

Sharko recept vypada zajimavě

a to velmi, jak s topinkou, tak s brambory ! Určitě vyzkouším, jen vynechám vinný ocet a možná ztlumím i tu cit. šťávu. Ne, že by to "pro jiné" nebylo dobré, ale já mám v posledních letech prostě s kyselou chutí problem. Ale dižonskou hořčici máme rádi a tu tam určitě dám. Já měla hromady fazolek na záhoně a dělala jsem lusky prokládané cibulí, bešamelem a navrch sýr. Nebo byly jako příloha jen se solí a pepřem. Teď už mi bohužel čerstvé došly, ale mám několik sáčků v mrazáku, tak to zkusím. My oba máme fazolové lusky vééélice rádi. Hlavně, když jsou "domácí", tedy když si jdu ty ještě mladé otrhat ze záhonu zatímco se mi na ně vaří voda - ty jsou jak máslíčko !!!

Dodám "radu". Já jsem začala fazolové lusky krájet až po uvaření (svoje i ty pozdější v obchodě koupené). Jen celým odkrojím maličko na obou koncích a pak celé házím do vařící vody. Až teprve potom, když je vyndám je krájím na špalíčky. Přijde mi, že v nich zůstane vice chuti, protože z předem pokrájených zbytečně vyteče šťáva do vody. Pak stačí uvařené lusky po hrtkách narovnat "do svazečku" a 2x, 3x překrojit všechny najednou. Mně to případné prochladnutí nevadí, protože je pak stejně ještě dám na pánvičku s rozteklým máslem a krátce znovu prohřeji (často na tom másle nejprve rychle opeču mandlové šlupičky).

Š. Matyášová 18.7.2016 6:35

Re: Sharko recept vypada zajimavě

Maričko, já je měla koupený už předkrájený...byly v akci,tak jsem neodolala....

Z. Xerxová 15.7.2016 15:19

hřiby a hřiby...

... a zase hřiby... budu sušit, snad to nezačne plesnivět, neboť stále mží... Psisko vylítané - opět se houpe podmáčený mech (to miluje), potoky tečou naplno, všechny kaluže a příkopy jsou po okraj průzračné vody. Krásná hodinka v lese. A teď jdu likvidovat tu nadúrodu

Z. Matylda 15.7.2016 20:52

Re: hřiby a hřiby...

Tady nemží, ale hřiby taky nejsou. Karamel mi dneska zdrhla na dětské hřiště kousek od domu- cca 40 metrů- sice se žádné dítě neleklo a přítomná babička si s ní začala hned hrát, páč si myslela, že je to Borůvka- ale stejně bych tu psici pleskla...

O. Joklová 15.7.2016 14:56

fazolky miluju!!!

stejně jako sharka na kyselo, ale klidně jsem schopná zdlábnout otevřenou pikslu sterilovaných jen tak - když je na něco potřebuju, musím se velmi silně přemáhat... dokonce mi chutná i ten lák, on je takovej - no fazolkovej

recept bych mohla zkusit, nejspíše i s těma bramborama, akorát teda vinnej ocet ne-ééé, to asi zababicuju... a fakt celej citron???? myslím jako šťáva z celýho, není už to kyselý moc? a ta kůra se tam nastrouhá nebo jak???

šiš já mám nějak moc otázek, ale fakt bych to zkusila, ale fazolky doma zrovna nemám a teď jsem dorazila z nákupu - ale ony na mě počkají :-)))))))

Š. Matyášová 18.7.2016 6:34

Re: fazolky miluju!!!

bedo, citronu podle chuti-zálivku si přece děláš pro sebe, a kůru nastrouhat, jen to žlutý..to bílý je hořký....

D. Ruščáková 15.7.2016 13:53

Díky Sharko, fazolky mám moc ráda

a pořád nevím, co bych měla furt vařit, když musím furt vařit. Navíc mám ráda brambory s čímkoliv a maso to nemusí nezbytně být. Tak to zkusím zítra. Mám nový vinný ocet, uvidím, jak to bude ladit.Jo a ještě něco - dá se to udělat s citrónem?

Š. Matyášová 15.7.2016 13:57

Re: Díky Sharko, fazolky mám moc ráda

je v tom Dede oboje...ale obměnám se to fakt nebrání.....

D. Ruščáková 15.7.2016 13:59

Re: Díky Sharko, fazolky mám moc ráda

No jo! Já jak je diskuze na jiné stránce než recept, tak jsem to nezkontrolovala:)))

O. Bernsteinová 15.7.2016 20:48

Re: Díky Sharko, fazolky mám moc ráda

Když oblibuješ brambory, zkusilas je s pórkem? Nedávno mi je uvařil přítul a pošmákla jsem si.

Š. Matyášová 16.7.2016 18:53

Re: Díky Sharko, fazolky mám moc ráda

jasně ,že jo..a pak ještě dělám uvařené brambory, trochu pomačkané s vejcem natvrdo a citronovou šávous červenou cibulí...to mi kdysi uvařila jedna z mamčiných kámošek a bylo to moc dobré...jí se to zase teplé i studené...

Z. Jitur 15.7.2016 13:32

díky

další prima receptíky!

Z. Matylda 15.7.2016 12:10

Tak fazolky

můžu skoro v jakékoli podobě, dokonce i chlapci je snáší dobře :) Akorát to nepůjde vyzkoušet dneska, páč k obědu je u nás koprovka s vajíčkem a bramborama :)

Š. Matyášová 15.7.2016 13:00

Re: Tak fazolky

zkusíš to příště....

O. Joklová 15.7.2016 11:32

OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny

dostala k snídani řízeček, co ona ráda :-)))))

kdo ten příběh nezná, bylo to zde: http://kocky-online.cz/clanky/plavacci

upeklo se to v diskusi pod tímto článkem, mne i Rpuť jistě identifikujete... zejména doporučuji vaší pozornosti moc dobře promyšlený, ba až citově vyděračský (chicht) vzkaz od Rputinky - "Bedo, jestli chcete opravdu hodnou kočičku se zlatým srdíčkem, tak Amálka je přesně to co hledáte"

ale ano, ona opravdu JE hodná kočička se zlatým srdíčkem, dost často jí to šeptám do kožíšku

Zuziku, uteklo to neskutečně rychle, jsi moje zlatíčko, buď se mnou ještě dlouho, dlouho..... (srdíčko)

Š. Matyášová 15.7.2016 13:09

Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny

Bedo promiň, ale co to má společnýho s článkem? K němu nenapíšeš nic a tohle je zpráva,co jsi dala i s krásnou fotkou na Hady, tam si to snad všichni umíme najít....

O. Joklová 15.7.2016 14:48

Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny

s článkem to nemá společného nic, proto je to nadepsáno jako OT

na Hady zdaleka nechodí všichni Zvířetníci

promiň že je to zrovna pod tvým článkem...

Z. Lika 15.7.2016 15:09

Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny

Bedo, vždy je lepší, když napíšeš i větu ke článku - každý autor vyvine nějaké úsilí, článek mu dá práci, a těší se na odezvu.

O. Joklová 15.7.2016 15:46

Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny

Liko, ke článku píšu zvlášť, tohle jsem sem strčila hned po ránu, přiznám aby to vidělo co nejvíc lidí - těch 10 let je pro mě úžasných a neuvěřitelných, koťátko moje Zuzanka

že autorka radostně očekává každou odezvu, každý příspěvek, to plně chápu - sama asi nejsem jiná, ale to jsem si chtěla nechat až ke kafíčku... i když fazolky mě oslovily už ráno při otevření :-)))

Š. Matyášová 16.7.2016 18:55

Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny

po ránu v 11:32 :-D

mě nevadí,že sem dáš OT, ale že než ho dáš, nenapíšeš něco k tomu článku,rozumíš mi? Lika to pochopila dobře....

H. Williamson 15.7.2016 15:01

Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny

Bedulko, tobe i Zuzance vsechno nejlepsi. :)

M. Crossette 15.7.2016 19:04

Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny

Bedo, gratuluji Zuzance ku krásnému výročí !!!! A přeji, ať si jich spolu užijete ještě alespoň dalších deset !!!!