28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zapečené pórkové rolky (pokus ne zcela úspěšný)

Jednou jsem se zase rozhodla uvařit k večeři naši oblíbenou pórkovou polévku. Dva tlusté pórky byly krásné, ale...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Williamson 9.4.2016 0:03

Porek rada v jakekoliv forme

napr. tu bilou a lehce zelenou cast pokrajenou na spalicky, lehce podusene na masle, zakapnute citronem, sul, bily pepr a hned je priloha.

K tomu Maricky jidlu bych taky pridala besamel a obveselila ho platky citronu.

E. Žampachová 8.4.2016 20:30

Pórek

je dobrý, recept vypadá poměrně pracně. Ale koukám, že řada diskutujících volí méně pracnou metodu, nebalit, nakrájet, navrstvit.... Na to abych byla taková skvělá hospodyně mám moc jiných zájmů a nestíhám. Ale pórek musím zakoupit, dostala jsem na něj chuť. Něco z něj spáchám, pórek je jedlý v naprosté většině případů. Jen za syrova nevím... asi jsem konzervativní. Ale smekám před tvými uchařskými výkony, nejen s pórkem.

M. Crossette 8.4.2016 14:50

Děkji za komrntáře

a přání šťastné cesty.

A též za další inspirace, my pórek moc rádi. Třeba nápad od Jitur, udělat nejprve omáčku – tedy sýr rozpustit v té zelené tekutině a pak rolky zalít. Ale i to vrstvení listů nevypadá špatně. Liko – co jsou lahůdkové kvasnice? A vyšťouchnout vnitřky z pórkových špalku, to je přímo ženiální nápad – je to už zabalené, „obaly“ se mohou nechat podle libosti tlusté a pak je plnit. Takové „pórkové cannelloni. Já jinak pórek někdy dělám dušený, kdy ho místo na kolečka pokrájím jako na br.hranolky a krátce podusím se solí, pepřem a kmínem. Někdy přidám šunku, také pokrájenou na hranolky. Jedině syrový pórek jsem zatím nejedla – tedy při přípravě si kousek strčím do pusy ale jako záměrně zamíchat ve větším množství do salátu – to si nevzpomínám, že bych kdy jedla.

Třeba ještě později nakouknu, teď jdu prostřít stůl na verandě, u nás je 7.45 ráno a venku se dělá krásně teplo. Před příjezdem přátel jsem udělala nejen hromadu muesli (granoly) z vloček, ale ještě trojitou dávku kefírových bochánků (potřebovala jsem zužitkovat kefírový tvaroh), které vydrží dlouho čerstvé a dají se krásně nahřát v troubě (a hostům moc šmakují), takže o naplnění po noci prázdných žaludků je postaráno a já jen přidám brďól čerstvé kávy.

Z. Jitur 8.4.2016 14:53

Re: Děkji za komrntáře

jj, ženiální - náplně podle chuti a objemu vyšťouchnutých listů, bez vázání, propichování... :-)))

Z. Lika 8.4.2016 15:47

Re: Děkji za komrntáře

Maričko, u vás se těm kvasnicím říká nutritional yeast. A "pórkové cannelloni" jdou jen z čistého pórku, resp. z čistých částí. A pokud jde o syrový pórek, je vynikající jemně nakrájený do salátu: vařená čočka, kukuřice (mražená nebo zkonzervy), kyselé okurky (pickles) a právě pórek. Jen se to smíchá, zalije trochu láku z okurek, případně dosolí a dopepří. Udělá se toho obrovská mísa, která trůní v lednici a chodí se z ní ubírat. Zaležený je totiž nejlepší.

M. Pajakerryková 8.4.2016 14:02

budu statečná a hlášení z bedýnky

statečně nahlásím, že porek jsem v životě nepoužila k vaření. Jen ten co je ve zmrazené směsi, kterou používám na polévku. Já ani nevím jestli ho mám nebo nemám ráda....polévku moc nemusím....

a v bedýnce začíná být opravdu veselo :) dnes zkusíme namočené granulky, musím je jít připravit, máčat se budou klidně dvě hodky. Dnes jsem je vyndala na dece doprostřed kuchyně a Terry se šel kamarádit a matka rázně zatrhla...CHicco se statečně schovával mě pod rukou, aby taky nějakou neslízl....mrnousci byli trošku paf kde sou ale jak našli mamku bylo dobře :)

M. Crossette 8.4.2016 14:55

Re: budu statečná a hlášení z bedýnky

Pájo, to je krásné hlásání !!! Myslíš, že si je Terry vědom, že tohle jsou to jeho dětičky (a Nastěnka že právě "on" je jejich tatínek? Tedy, když nebyl u porodu a pak maminka nikoho k mrňatům nepusitila, zda tam dvou-rodičovské pouto stále je ?

M. Pajakerryková 8.4.2016 17:26

Re: budu statečná a hlášení z bedýnky

no to nevím, on se na ně chodil dívat hned od začátku když matka byla uklizená venku se vyvenčit. Ale jestli chápe,že jsou jeho to fakt netuším....

Z. Lika 8.4.2016 18:23

Re: budu statečná a hlášení z bedýnky

Podle mě je bere jako součást své smečky, takže jsou jeho :-)

Z. Lika 8.4.2016 16:51

Re: budu statečná a hlášení z bedýnky

Třeba k pórku ještě časem dojdeš :-) Pěkné hlášení z bedýnky, Terry a Chicco mě dojímají, jak se neurážejí a zkoušejí se seznamovat zas a znovu. Myslím, že budou ještě vzpomínat, jaký byl doma poklid :D

M. Pajakerryková 8.4.2016 17:27

Re: budu statečná a hlášení z bedýnky

no to jo až budou škubaní zaživa :) ještě rádi prchnou do bezpečí kotce

E. Žampachová 8.4.2016 20:21

Re: budu statečná a hlášení z bedýnky

ˇAááá, začíná být veselo. Skoro mi chybí, že jsme doma už dlouho štěňata neměli a před dvěma lety byla jen jedna.

Je zvláštní, jak Nany zahání cizí psy. U nás matka sice pečlivě sledovala, ale pustila k nim jiné psy. To spíš si ostatní netroufali, matka mi věřila, že tam lumpa nepustím. Ať už to byla Ája nebo Ginny. Derča se o štěně bála víc, protože měla jen jedno, ale nikoho nevyháněla, jen si štěně schovávala za sebe.

A to otcovství? Podle mých zkušeností psi neřeší, čí jsou štěňata geneticky. Jsou ze smečky, tak se o ně starají. Správný pes je až dojemný, jak se nechá tahat. Když u nás byli kluci, tak nejdřív (už větší) štěnda sprdli a pak si k nim lehli nechali se tahat. Stěňata byla z velkého psa naprosto unesená, stále se mu vlichocovala. Máma to jen kontrolovala z povzdálí. Když skyším zkušenosti odjinud, oceňuji, jak nekonfliktní mám smečku. Nejen základní tři holky mezi sebou, ale i kohokoliv, kdo je u nás na návštěvě bez problémů snesou. Možná bych si toho měla vážit. Připadalo mi to samozřejmé, ale asi to tak není.

M. Pajakerryková 8.4.2016 21:38

Re: budu statečná a hlášení z bedýnky

no na psy vrčí furt a furt je žene. Chicco kuchyní vždy jen prosviští ani na piškotek nedojde....tak je příchod k bedýnce zadělaný brankou a je klid. Ona dřív startovala s řevem po všem co se kolem pohlo.....

Z. Dalmi 8.4.2016 13:41

Mám doma dva

pórky, tak něco takového zkusím.

Z. Jitur 8.4.2016 13:41

prima recept

Maričko, uvčitě vyzkouším. K té omáčce - napadlo mne, co zalít/zahustit strouhaným sýrem rozmíchaným ve smetaně (dělávám tak plátky masa, okořeněné, jak kdo rád, zalité rozmíchaným sýrem ve smetaně)

T. Zana 8.4.2016 9:39

Hm,

takhle popsané mi to přijde dost náročné - v současné době je moje hlavní kriterium při vaření pracnost. Ale třeba někdy :-)

Každopádně hezky popsané a ilustrované! A pórek mám taky ráda.

Z. Lika 8.4.2016 9:48

Re: Hm,

Myslím, že variantou by mohly být "lasaně" - vrstva listů, vrstva náplně, listí, zalít bešamelem... to je ruk-cuk, dokonce i v cuku-letu.

K. Miháliková 8.4.2016 12:09

Re: Hm,

km11: Či by to nebolo moc vláknité, on sa uvarený pórik zvykne tak "ťahať" po vláknach a nejde ani moc dobre odhryznúť ani odkrojiť...

Z. Lika 8.4.2016 12:22

Re: Hm,

Hm, tak asi ten pórek nasekat na proužky a dělat pórkové vrstvy, to by mohlo jít.

Š. Matyášová 8.4.2016 13:16

Re: Hm,

máš pravdu, taky jsem to sem teď chtěla napsat....že nepůjde ukrojit tak lehce...

Z. Jitur 8.4.2016 13:42

Re: Hm,

dobrý nápad, další varianta

Z. Rpuťová 8.4.2016 12:49

Re: Hm,

Též preferuji styl Žaves.

Takže já bych - co bych: Šunku nemusím, takže kuřecí plátky přírodně, na ně hodit podušené houby a posypat sýrem, přiklopit, že aby se rozpustil. Mezi tím nakrájet pórek na úzké nudličky a tím to posypat.

Nebo - když někdo chce tu omáčku, tak bešamel a pórek do toho, jak už napsáno přede mnou.

T. Zana 8.4.2016 17:54

Re: Hm,

No, prosím, mám to vymyšlené :-)

Díky, to už by fakt šlo!

Z. Lika 8.4.2016 8:22

Pórek je poklad každé kuchyně

Zapamatovala jsem si ho tedy z knihy Sofiina volba, a od té doby ho mám ještě radši. Rolky jsem dělávala tak, že jsem je pokrájela na delší špalky a z nich vysunula vnitřky.

Moc dobrý recept. Bešamel bych možná udělala z rozmixované vařené brambory, ochutila česnekem, lahůdkovými kvasnicemi a trochou papriky možná, nebo chilli -páni, tak jo, jdu pro pórek.

Bezva inspirace, Maričko, díky.

Z. Yga 8.4.2016 8:11

Miluju pórek

A třebas do uzené polívky je nezbytný. A ty rolky vypadají náramně, takže bych je taky zkusila - jak říkají předřečníci, asi pór nejprve spařit (snad i povařit) a až pak smotat. Do nádivky by možná nebylo špatné dát i kousek mletého masa ... nebo kuřecích jater ... uvidíme, řekl slepý (:o)).

Díky za podnětný článek - jako vždy precizně napsaný s dokonalou obrazovou přílohou.

Z. Inka 8.4.2016 8:05

pórek já teda ráda

ale nějak spíše v polévce či syrový v salátu. Nebo k masu při přípravě alá čína. Což zase nemůže Bimbo, takže rolky bohužel do repertoáru nezařadím. ALE už se moc těším na chřest

K. Miháliková 8.4.2016 12:12

Re: pórek já teda ráda

km11: Inka, práve som bola cez obed v Bratislavskej tržnici (v tej krytej, nie na Miletičke, tú mám ďaleko) a zistila som, že záhorácka špargľa (chřest) už je! No lenže tí vydridusi chcú za ňu 4 éčka za štvrťkilo ...

Š. Matyášová 8.4.2016 13:17

Re: pórek já teda ráda

je i v lidlu,za svazek 69 kaček

Z. Jitur 8.4.2016 13:47

Re: pórek já teda ráda

pórek, syrový v salátu -

tahle zmínka mi připomněla recept, který znám od kamarádky a ta od spolužačky z výšky, tuším Němky - na drobno pokrájený pórek, nadrobno pokrájený měkký salám, zalité zakysanou smetanou, podle chuti osolit, opepřit, příloha tmavý chléb

Z. Matylda 8.4.2016 7:48

Pórek já ráda

že bychom trochu vylepšili jídelníček? Vypadá to dobře. Jinak kromě pórkové polívky klasické (nemixuju) máme ve velké oblibě ještě polívku savojské tetičky od www (taky nemixuju, mám tam ráda ty barevný kousky). Jenže tu jsme měli minulý týden a na tenhle týden jaksi nemám inspiraci... budu muset něco vymyslet.