29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zeleninová „pizza“, fokáča, prostě placka

Moc dobrá. A s překvapením nakonec :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 14.5.2022 16:08

Zvědavost, vyzkoušet tenhle recept mi nedala a udělala jsem "pizzu" k večeři (zbytek "poctiví pizzy" dojíme dneska). Jako Lika, jsem dala jen polovinu od každé zeleniny a dobře udělala. Směsi zeleniny bylo nakonec opravdu hodně, uvedená dávka by stačila nejméně na 4 jedlíky jako jsme my. Těstíčka jsem původně také udělala jen polovinu - tedy ze 2 vajec - ale na tu kopu zeleniny mi to přišlo málo a tak jsem přidala ještě ty další dvě vejce, mléko a mouku. Do mouky jsem zamíchala pol.lžíci instantního droždí a zatímco jsem si umyla použité nádobí jsem těsto nechala bunzírovat. Pak nalila na zeleninu a vše promíchala. Těsta rozhodně nebyl přebytek, jen polovina by byla málo. Asi jsem měla am. velikost jedné cukety, jedné brambory, jedné mrkve a střední cibuli + polovinu papriky. Špenát jsem nevážila, dala všechen co jsem měla. Posolila jsem a místo obyč. pepře přidala lžičku směsi 6 pepřů, kterou ráda používám. Byl toho plný skleněný pekáč (30x20). Upekla a pak vršek posypala strouhanou goudou a troubu přepla na dalších pár minut na grill. Bylo té móóóc dobré, lehké, všechna zelenina krásně propečená, skvěle kořeněná. Oba jsem si pochvalovali, nic dalšího k tomu nebylo třeba jíst (jen pivo). Snědli jsme 2/3 pekáče, zbytek je v lednici na jindy, ten bude určitě ještě lepší.

Že bylo v těstš droždí jsem vůbec nepoznala. Těsto natolik obalilo zeleninu, že tam vlastně žádné "samotné" těsto na vykynutí nebylo. Dokonce si myslím, že ani droždí, ani prdopeč nemusí být, stačí vajíčka v těstě, která zeleninovou hmotu pečením zpevní. Koláč se dal dobře krájet, porce držela pohromadě, ale ode dna jsem jí musela "vydloubnout". Skleněný pekáč jsem totiž jen vymázla olejem, příště asi dám na dno i pečící papír. Možná to bylo i tím, že jsem do těsta nepřidala olej, stačil mi tuk vajíček (v chuti jídla nechyběl). Opravdu mohu též vřele doporučit, zkvělý způsob využití zeleniny (nebo jejich zbytků), určitě budu dělat někdy znovu.

Z. Lika 14.5.2022 16:52

Maričko, moc děkuju za vyzkoušení, i těch kvasnic, to určitě vyzkouším také. Myslím ale, že bez nech (nebo bez prdopeče) by těstíčko steklo anebo by byl výsledek trochu hutnější, spláclejší.

Taky jsem ráda, že jsem na tento recept připadla, zelenina se dobře využije R^

Z. Lika 14.5.2022 16:54

* bez nich

M. Crossette 13.5.2022 19:13

Jéé to vypadá velice chutně a navíc mám úplně všechny přísady doma. :-) Udělám asi zítra, nebo v neděli. Měli jsme tu od pondělí švagrovou (právě odjela) a jeden den jsem udělala k večeři "Liččiny" těstoviny s houbami a špenátem (máme to fakt moc rádi).. Čerstvého špenátu byl velký sáček, takže mi ještě tak tři hrsti zbyly v lednicivě. Dvě cukety mám take v lednici, stejně jako mrkev a vše ostatní. Z veliké bachraté papriky jen polovinu, druhou jsem nakrájela do rizota. Dneska ale dojíme zbytky pizzy (kupované) od včerejška, do vaření se mi dneska nechce. Takže Liko díky za další novou inspiraci a bezva fotky.

Koukla jsem na video a ten bílý prášek, co kuchař přisypává do těsta je myslím prdopeč, na inst. droždí to nevypadá. Já ale schválně droždí zkusím dát, uvidím, jestli to bude jiné, než tvoje fotky:-). Přijde mi, že na tolik hromádek těžší zeleniny bude mít droždí větší "tažnou sílu" na pizzové načechrané těsto, než prdopeč. Ale možná také ne, no sdělím výsledek k porovnání.:-)

Z. Lika 13.5.2022 19:56

Tak to jsem, Maričko, na droždí zvědavá. Možná budeš muset těstíčko nechat chvíli odstát, aby kvasnice ožily.

Jsem moc ráda, že různé recepty zkoušíš, a když se navíc z některého stane stálice, mám velkou radost R^

Placka je to moc chutná, znovu se mi na ni začínají sbíhat sliny ;-D

Z. Jenny 13.5.2022 9:14

Tohle je jídlo akorát pro tyto teplé dny, hódně zeleniny a trochu balastu kolem a pro mne sýr nutný! Liko ,díky, zajímavá kombinace a protože mi všechno z toho jde pod nos,udělám tuto komunikace. Na koleno pro MLP se tedy nechystám,protože zblajzne všechno ,co je dostupný a hlavně přichystaný. :-)R^V

Z. Lika 13.5.2022 9:23

Jenny, směle do placky, je opravdu výborná! Když toho uděláš plnou dávku na plech, určitě nepřijde nazmar :-)

Z. Jenny 13.5.2022 9:49

HA! Napsala jsem "kombinaci" a udělalo si to "komunikaci",takže... prach a broky na opraváře! 8-o Robot jeden, už teď si dělá co chce!

Z. Lika 13.5.2022 10:11

Já jsem si to komuniké přebrala ;-D

T. Zana 13.5.2022 9:09

Jo, zeleninová placka :-) Asi bych ji viděla jako přílohu, ne nutně k vepřovému kolenu, ale kus masa by neškodil ;-)

A mrkev mám nejraději syrovou, ideálně nakrájej na kolečka a zobat.

Z. Lika 13.5.2022 9:21

No jo, mrkev ale potřebuje trochu tuku, aby se karoten vstřebal. Vypadá to na mísy a mísy mrkvového salátu :D

T. Zana 13.5.2022 13:21

A k tomu rohlík s máslem;-)

Z. Lika 13.5.2022 13:54

Spíš dvojitá porce salátu, dávám do něj olol ;-)

Z. Xerxová 13.5.2022 6:30

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

no tak jasně, že bych dala přednost kolenu ;-D Ale klidně bych brambory vyměnila za dílek té placky... abych ochutnala :-P

Z. Lika 13.5.2022 8:24

Jako příloha by to určitě šlo, to by pak na placce nemusel ani být ten sýr. On tam teda nemusí být ani tak, chutná to výborně samo o sobě.

Přeji co nejlepší den!

E. Beranová 13.5.2022 10:50

mňam zeleninová placka! zásuvka v lednici je plná zeleniny, asi to v neděli vyrobím :-) díky za inspiraci R^

Z. Lika 13.5.2022 11:38

Prima, je to dobrota :-)