28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Marinovaný králík

Posledně vznikla poptávka po králíkách, tak jsem opět zalistovala ve své oblíbené chorvatské kuchařce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Williamson 6.5.2016 17:32

Kralika jsem nikdy nepripravovala

protoze, jak jsem poznamenala dole pod Xerxovou a sekanou z kralika, meli jsme za mych ceskych let prisun hotovych kralicich pokrmu od bratrova tchana. Ale nekolikrat jsem v Cesku pekla zajice. Je to sice piplacka, protoze se to musi odblanit, jinak je to hořké. Pak nalozit - marinada muze byt i sucha -divoke koreni, sul, pepr, platky cibule, korenove zeleniny, cesnek, olej. A pak bud prospikovat nebo pect v kabatku ze slaniny. Coz neni spatne, zejmena, kdyz se to pece na masle - ty dva druhy tuku, pripadne zastriknute bilym vinem, se krasne snoubi. Ale tady ani jedno, ani druhe ve kseftu nesezenu.

Z. Lika 8.5.2016 16:43

Re: Kralika jsem nikdy nepripravovala

Hanko, moc děkuju za cenné postřehy k zajícům a králíkům, je vidět, že umíš vařit :-)

T. Zana 6.5.2016 15:35

Králík...

Doma ho neděláme (Franta nejí), ale početla jsem si náramně :-)

Z. Jenny 6.5.2016 13:25

Tak králíčka

se Vám zachtělo :-). My jsme měli před týdnem ale bez sherry,jen tak se zeleninou a na smetaně.I tak mňam. Zdroj nemám a to jsem na dědině, nerada si o něco říkám i když vím, že někdo by rád prodal. Toho minulého jsem na Velikonoce zakoupila v Kaufu, byl to germán a docela vypasený. Ale nikdy neříkej nikdy, našla jsem vylepšený zdroj na domácí brambory a zdá se, že mají i králíky. :-)

Z. Inka 6.5.2016 14:07

Re: Tak králíčka

Hele, jak to myslíš - říkat si? Prostě koupím a je to.

Z. Jenny 6.5.2016 17:22

Re: Tak králíčka

No, oni neprodávají, všechno většinou spotřebují sami s rodinami, takže je nechci o jednoho připravit, když nabídnou sami k prodeji, tak jasně beru.

E. Žampachová 6.5.2016 11:32

Králík

to je dobrá věc. Nemáme ho moc často, ale mám pár receptů. Tohle také vypadá jedle.

Jen k tomu Sherry. Obě, Sherry i Portské jsou aperitivová alkoholizovaná (to je ta pálenka navíc) vína, portské je z Portugalska, údolí řeky Dourro a Sherry je ze Španělska, oblasti Jerrez (čte se snad Cheréz - proto poangličtělé Sherry). Nemo to nic společného s Cherry . třešňovým likérem.

Portské je dost sladké je buď bílé nebo řervené, při delším zrání (nebo levnější varianty míchání) má tawny - zlatohnědou barvu.

Sherry je zlatavé a má různě sladké varianty. Ty méně sladké (medium a dry) nemají chuťově s portským mnoho společného, amontillado má zcela specifickou chuť, kterou nedovedu popsat. Do jídla se většinou používá "cooking sherry" levné méně kvalitní (tedy levné relativně). To je středně sladké. Ale i tak- nahradit to portským bude určitě dost odlišné. Ale to neznamená, že to nemůže být dobré.

(ke studiu - i praktickému- sherry a portského nás rovněž přivedla literatura: od "sudu vína amontilladskkého" od Poea, přes nesčetné postavy, mající jako aperitiv sherry nebo dávající si po večeři po večeři portské. I z literatury je znát, jak se správně které používalo - sherry jako aperitiv, portské jako tečka za výbornou večeří. Obě jen po malé sklence (lordi to možná nedělali kvůli ceně - obě jsou v kvalitní verzi dost drahá).

Z. Lika 6.5.2016 12:17

Re: Králík

To je skvělé pojednání, moc děkuju. A ano, sklenka sherry má v anglických románech, i detektivních, své nezastupitelné místo. Podívám se po "cooking sherry", tady jsou obchody přímo s anglickými potravinami. Tak proč je občas nevyužít.

E. Žampachová 6.5.2016 12:56

Re: Králík

Dej si pozor, aby anglické cooking sherry nebylo dražší, než nějaká levnější varianta sherry v supermarketu. Dá se kopit pod 300.- ale většinou ne pod 200.- za 0,7 l. Ale dá se velmi dobře po malých skleničkách dopít. Máme nejradši medium dry. Rich creamy je dost sladké, dry je zas moc dry. Amontillado je chuťově nesmírně zajímavé, ale do vaření bych ho nepoužila. Jak vidíš, zkoumali jsme dost důkladně :-)

Z. Yga 6.5.2016 12:19

Re: Králík

Ano - v literatuře mne vždycky fascinovuje situace, když přijde hlavní hrdina na návštěvu k hlavní hrdince a na dotaz na alkohol ona odvětí "Pokud ti bude stačit sherry na vaření ..." (:o))

Z. Lika 6.5.2016 12:25

Re: Králík

Ygoooo! To jako fakt, nebo sis to vymyslela? Mně se dá namluvit všecko :D

E. Žampachová 6.5.2016 13:01

Re: Králík

Pokud si to vymyslela, tak to nevadí, je to ale pravděpodobné, že se to takhle použilo. Na cooking sherry není nic špatného, tak se i v Británii šetří :-) Jde o to, co za návštěvu to bylo. Kamarádovi to jde nabídnout bez obav, neznalému hostu se ani nemusí říkat druh (jen schovat flaška, aby si to nepřečetl a necítil se uražen).

Z. Yga 6.5.2016 17:58

Re: Králík

Ne ne ne - tak se to uvádí v literatuře ... snad i A.Ch. něco takové uvádí (:o))), ovšem Poirotovi by se nikdo nic takového neodvážil nabídnout.

J. Jovo 6.5.2016 19:42

Re: Králík

Ygo, s tím Poirotem to nemá chybu.(:o)))

H. Williamson 6.5.2016 17:39

Re: Králík

Evo, diky za pojednani o sherry a portskem. Zajimave - ze bych zacala zkouset v praxi? A jeste bych do te kategorie pridala italske vino marsala, taky nasladle, po kterem je pojmenovane jedno z mych velmi oblibenych italskych jidel - kure marsala. Pomalu pecene nebo dusene kousky kurete na houbach a s timhle vinem. To kdyz se spravne provede (a neni to eintopf), tak chutove bunky jdou samou radosti do vyvrtky.

T. Zana 6.5.2016 18:19

Re: Králík

Portské jsme od někoho dostali a nebylo to špatný :-) Sama bych si to asi nekoupila, ale jako dárek dobrý.

O. Joklová 6.5.2016 19:58

Re: Králík

portské je jediný alkohol, který mám doma - pravda už několik let, jednu flašku, chicht.... a občas ho oblíznu, je fakt dobré :-)))))

D. Ruščáková 6.5.2016 9:50

Liko, to jsou parádní

recepty, jen toho králíka nemám. Uvidím, až se někdo na vsi zmíní, že by mu nějaký přebýval:)) Jinak mám taky ráda celé to jižní vaření a ty to opravdu poutavě prezentuješ. Jo a líbí se mi ta poznámka o půlhodinu naložených houbách zmíněnou až na konci! Ano, i takhle se recepty píšou:)))

Z. Lika 6.5.2016 10:40

Re: Liko, to jsou parádní

Dede, když není po ruce králík, nějaká drůbež se jistě najde. Podstatou je bílé, dosti libové maso.

Pokud jde o tu důležitou poznámku v receptu, připomněla jsi mi mnohé anglicky psané návody. Tam se to vyskytuje velmi často: předlouhá šroubovaná věta se spoustou pokynů, člověk se tím s vytřeštěným zrakem a čelem oroseným tím soustředím řídí, a na konci odstavce je dodatek ve smyslu "když jsme předtím smontovali část A a B" :DD

O. Joklová 6.5.2016 9:38

dotaz

nedá mi to, kdesi už jsem se ptala - vinný ocet je něco jiného než to co já běžně mám ve špajzce, prostě ten "normální"?

já že v jakémsi videu, kde se kdeco čistilo solí, byla jako jedna z variant tuším na odpady uvedena směs soli a vinného octa

Z. Inka 6.5.2016 9:48

Re: dotaz

Ano Bedulko, vinný ocet je ocet vyrobený z vína, je jemnější. Ve špajzu máš ocet kvasný lihový - klasický český ocet se vyrábí z etanolu.

Jinak ocet může vzniknout zkvašením čehokoli - na hubnutí se například používá ocet jablečný

Z. Lika 6.5.2016 10:37

Re: dotaz

Tak do odpadu by mi bylo vinného octa líto, tam bych nalila ten kvasný lihový. Vinný ocet bílý se používá na čištění světlého textilu nebo světlých povrchů, to jo.

Náš kvasný lihový je prý světový unikát tou 8% koncentrací :-)

O. Joklová 6.5.2016 20:00

Re: unikát tou 8% koncentrací

jako že je to málo nebo naopak moc???

Z. Lika 6.5.2016 21:58

Re: unikát tou 8% koncentrací

Bedo, těch osm procent je hodně :-)

Š. Matyášová 6.5.2016 12:36

Re: dotaz

a vinný je bílý nebo červený a je mnohem dražší....

H. Williamson 6.5.2016 16:10

Re: dotaz

Ja pouzivam k vareni prevazne jablecny ocet, coz je podle mne rozumny kompromis mezi octem obycejnym bilym, ktery, zejmena v americke verzi moc nemusim, a vinnym octem, ktery je zas drazsi.

I kdyz kdyz obcas nakladam nejakou zeleninu, tak obyc. bily mi tam vyhovuje, protoze tam jdou jeste jine chute.

Co se cisticich ucinku tyce, tak ten drazsi je totalne zbytecny.

O. Joklová 6.5.2016 19:59

Re: dotaz

no, já jsem kromě toho "normálního" (díky Inko, ano kvasný lihový) asi dvakrát oblízla balsamikový - a ten je teda pěkně hnusný, brrrrrr

Z. Yga 6.5.2016 21:10

Re: dotaz

No vidíš, a já balsamikový miluju - a třebas do takové dýňové polívky je nepostradatelný. Ovšem nepiju ho (:o))))

R. Matušková 6.5.2016 9:16

zas králík....D

já to mám spojené s dětstvím, kdy děda jednou začas klepl králíka za uši a já jsem věděla, že dovolená v Tatrách se blíží, protože na cestu bývaly králičí řízečky. Rvali jsme se o stehýnka. Mňam!

O. Joklová 6.5.2016 9:41

Re: zas králík....D

my jsme na ně u babičky chodily koukat, oni tak krásně "micají" :-))))))